Ανακοίνωση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας για την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία 

Την ανάγκη ευαισθητοποίησης σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των παιδιών με αναπηρία αναδεικνύει η Ανώτατη Συνομοσπονδία  Γονέων Μαθητών Ελλάδας, με αφορμή την  Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία.

Αναλυτικά:

Με αφορμή την ανακήρυξη από την Γ.Σ. του ΟΗΕ της 3ης του Δεκέμβρη ως Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, ως Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, θα θέλαμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των παιδιών με αναπηρία που είτε φοιτούν στα ειδικά σχολεία της χώρας μας, είτε παρακολουθούν την γενική παιδεία με παράλληλη στήριξη.

Τα παιδιά αυτά μαζί με τις οικογένειές τους, πέρα από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν ως άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως ο «Κοινωνικός Αποκλεισμός», η περιθωριοποίηση και η στέρηση της συμμετοχής τους σε κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες που θα έπρεπε να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους, έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα και με την παντελή αδιαφορία της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, όσον αφορά την ομαλή ένταξή τους στην σχολική κοινότητα, την διευκόλυνση της παρακολούθησης του σχολικού προγράμματος, την μεγιστοποίηση και αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους.

Όσα παρακολουθούν την γενική παιδεία, βρίσκονται μέσα στην τάξη τις περισσότερες ώρες, χωρίς τον απαραίτητο δάσκαλο παράλληλης στήριξης, καθώς καμία κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να προσλάβει το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό. Αναγκάζονται να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, όταν το σχολείο τους δεν διαθέτει τμήμα ένταξης.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για όσα παιδιά φοιτούν στα ειδικά σχολεία, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του εκπαιδευτικού προσωπικού είναι αναπληρωτές, με αποτέλεσμα το παιδί πολύ πιθανόν να έχει κάθε χρόνο διαφορετικό δάσκαλο, ενώ είναι γνωστό πως η σχέση παιδιού – δασκάλου σε άτομα με αναπηρία είναι η βασικότερη προκειμένου το παιδί να μπει σε μια οποιαδήποτε μαθησιακή διαδικασία. Ενώ από την άλλη, σε πάρα πολλά σχολεία λείπουν βασικές υλικές προϋποθέσεις για την λειτουργία τους.

Και τέλος, ό,τι έχει μάθει ένα παιδί με ειδικές ανάγκες στην διάρκεια της μαθητικής του ζωής, είναι καταδικασμένο να μην μπορεί να αξιοποιήσει τις γνώσεις του, καθώς καμία κρατική μέριμνα δεν υπάρχει όσον αφορά την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Ως ΑΣΓΜΕ, απαιτούμε:

  • Την άμεση πρόσληψη και μονιμοποίηση όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού για όλα τα παιδιά με αναπηρία που φοιτούν στα σχολεία της χώρας μας.

  • Την δημιουργία τμημάτων ένταξης σε κάθε σχολείο που φοιτά έστω και ένα παιδί με αναπηρία.

  • Την γενναία χρηματοδότηση στα σχολεία που φοιτούν παιδιά με ειδικές ανάγκες για την κάλυψη όλων των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών.

  • Την κατάρτιση προγραμμάτων επαγγελματικής απασχόλησης για όλα τα άτομα με αναπηρία.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΓΡΑΠΤΟΣ ΑΣΕΠ 2Γ: ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ παραδείγματα εξέτασης με τις λύσεις τους

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα