Πτυχία: Πιστοποίηση, αντίγραφα και καταπολέμηση των πλαστών τίτλων σπουδών με την «έξυπνη» πλατφόρμα eDiplomas
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Συνάντηση με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της Βόρειας Ελλάδας για την «έξυπνη» πλατφόρμα eDiplomas για την ψηφιακή πιστοποίηση των πτυχίων και την χορήγηση αντιγράφων

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, o Υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Απόστολος Δημητρόπουλος συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στις 21 Οκτωβρίου 2020 με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της Βόρειας Ελλάδας στο πλαίσιο της συντονιστικής δράσης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την υλοποίηση της πλατφόρμας eDiplomas.

Τι προσφέρει η ψηφιακή πλατφόρμα eDiplomas

Η πλατφόρμα eDiplomas αφορά στην ψηφιακή πρόσβαση και διαχείριση των τίτλων σπουδών των ΑΕΙ, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του ελληνικού κράτους, gov.gr.

Βασικοί στόχοι της ψηφιακής λύσης eDiplomas, η οποία πρόκειται να τεθεί σύντομα προς αξιοποίηση από τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας αφού θα επιτρέπει στους πολίτες να λαμβάνουν αντίγραφα των τίτλων σπουδών τους ψηφιακά, ενώ αντίστοιχα θα υπάρξει μείωση του διοικητικού φόρτου των ΑΕΙ.

Παράλληλα, μέσω της δράσης, αναμένεται να υπάρξει καταπολέμηση του φαινομένου των πλαστών πτυχίων, καθώς και έγκαιρη διασύνδεση της χώρας με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα θα πιστοποιούνται οι τίτλοι σπουδών που εκδίδονται από αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς φορείς με σημείο εκκίνησης τους τίτλους των Ελληνικών ΑΕΙ και αναγνωρισμένων τίτλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του εξωτερικού. Σταδιακά, το πεδίο εφαρμογής θα διευρύνεται, εντάσσοντας τίτλους και πιστοποιήσεις από άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης και κατάρτισης.

photo_1.jpg

Ο σχεδιασμός της πλατφόρμας

Σημειώθηκε επίσης ότι, κατά το σχεδιασμό της πλατφόρμας, έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τη διατήρηση της αποκλειστικής αρμοδιότητας των Πανεπιστημίων όσον αφορά τη βεβαίωση των τίτλων σπουδών καθώς και για τα θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων του πολίτη και τον έλεγχο αυτών από τον ίδιο. Η πλατφόρμα eDiplomas βάζει τον πολίτη στο κέντρο, δίνοντάς του τον έλεγχο της διάθεσης των δεδομένων που τον αφορούν. Ένας πολίτης, αφού αυθεντικοποιηθεί μέσω Taxisnet, θα μπορεί να δώσει την συγκατάθεσή του ώστε ένας φορέας (δημόσιος οργανισμός ή εταιρεία) να αποκτήσει πρόσβαση σε επιλεγμένες πληροφορίες για τους τίτλους σπουδών του. Παράλληλα, οι δημόσιοι φορείς θα μπορούν να διενεργήσουν εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα, αυτεπάγγελτο έλεγχο γνησιότητας των τίτλων σπουδών που τους έχουν κατατεθεί.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία επίσης να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με προβλήματα, προκλήσεις και ευκαιρίες που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Πανεπιστημίων, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στις προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης Αντιπρυτάνεις, στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας καθώς και διευθυντές πληροφορικής των Πανεπιστημίων και από το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο (GUNET).

Από τον ακαδημαϊκό χώρο εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αντρέας Εμπειρίκος στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2026
Πανελλήνιες: Ο Ανδρέας Εμπειρίκος «έβαλε» τους μαθητές να γράψουν για τη δύναμη της θέλησης
Μια βαθιά υπαρξιακή επιλογή στην πρεμιέρα της Νεοελληνικής Γλώσσας, που έφερε ξανά στο προσκήνιο τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και την αξία της...
Πανελλήνιες: Ο Ανδρέας Εμπειρίκος «έβαλε» τους μαθητές να γράψουν για τη δύναμη της θέλησης
Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με την Αυστραλιανή εταιρεία τεχνολογίας Canva για δωρεάν πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα Canva Education
Υπουργείο Παιδείας: Δωρεάν για 3 χρόνια το «Canva Education» σε όλα τα σχολεία
Ελεύθερη πρόσβαση σε εξειδικευμένα εργαλεία παρουσιάσεων και ψηφιακού περιεχομένου για όλους τους εκπαιδευτικούς
Υπουργείο Παιδείας: Δωρεάν για 3 χρόνια το «Canva Education» σε όλα τα σχολεία
Πανελλήνιες εξετάσεις 2026 σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Πανελλήνιες 2026: Αρχίζει αύριο Σάββατο η πειραματική βαθμολόγηση στη Νεοελληνική Γλώσσα
Οδηγία της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ), πότε αρχίζει η κανονική βαθμολόγηση στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Πανελλήνιες 2026: Αρχίζει αύριο Σάββατο η πειραματική βαθμολόγηση στη Νεοελληνική Γλώσσα