Ζακ Κωστόπουλος
Υπόδειγμα ψηφίσματος για τους Φοιτητικούς Συλλόγους που δεν έχουν ακόμη δηλώσει συμμετοχή

Με το παρακάτω ψήφισμα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας κινητοποιούνται την ημέρα έναρξης της δίκης.

Μέχρι στιγμής απόφαση έχουν δηλώσει οι ΦΣ Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ .............................

          Στις 21 Οκτωβρίου 2020 ξεκινάει η δίκη για την αποτρόπαια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου πριν από δύο χρόνια, ως αποτέλεσμα του άγριου ξυλοδαρμού του από δύο καταστηματάρχες και αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας.

Απαιτούμε να καταδικαστούν οι έξι κατηγορούμενοι (ο καταστηματάρχης, ο μεσίτης, οι τέσσερις αστυνομικοί) για την αποτρόπαια δολοφονία του Ζακ με τις ανώτερες δυνατές ποινές. Το Δικαστικό Συμβούλιο, απέρριψε το αίτημα της πολιτικής αγωγής και της οικογένειας του θύματος για τη μετατροπή του αδικήματος σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και τελικά υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα για παραπομπή σε δίκη με την κατηγορία της πρόκλησης θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Με αυτή την κατηγορία οι αυτουργοί της δολοφονίας πέφτουν στα “μαλακά” καθώς διατηρείται το πιο ελαφρύ ποινικό πλαίσιο απέναντί τους.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη κωλυσιεργία της δίκης, την προσπάθεια συγκάλυψης και υπονόμευσης της δίωξης των δραστών, τόσο με ευθύνη της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της σημερινής της ΝΔ.

          Τέτοιες εγκληματικές, αποτρόπαιες πράξεις δεν γεννιούνται σε κοινωνικό “κενό αέρος”. Είναι αποτέλεσμα των κραυγαλέων κοινωνικών διακρίσεων που γεννάει και αναπτύσσει η βαρβαρότητα του σάπιου συστήματος της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Αυτό είναι το πρόσφορο έδαφος που καλλιεργεί την ομοφοβία, το ρατσισμό, οδηγεί στο περιθώριο κοινωνικά ευάλωτους ανθρώπους.

Πάνω σε αυτό το έδαφος βρίσκει χώρο να αναπτύσσεται και το φασιστικό δηλητήριο που προσπαθούν να ρίξουν ανάμεσα στους εργαζόμενους, στους νέους, στο λαό, οι ναζιστές εγκληματίες της Χρυσής Αυγής και όποια άλλα φασιστοειδή στοιχεία.

Ήταν σκληρή η μάχη που έδωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, το ταξικό εργατικό κίνημα, το μαθητικό κίνημα, για να απομονωθούν οι φασίστες ναζιστές, αλλά και απέναντι σε αυτούς που εκκόλαψαν το αυγό του φιδιού. Το δικαστήριο επικύρωσε την λαϊκή ετυμηγορία για τον εγκληματικό χαρακτήρα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, στέλνοντας τους δολοφόνους φασίστες στη φυλακή.

          Απαιτείται επαγρύπνηση και διαρκής συλλογική και οργανωμένη πάλη από το φοιτητικό κίνημα, το εργατικό λαϊκό κίνημα, ενάντια στο φασισμό και τις αιτίες που τον γεννούν.

          Παλεύουμε ενάντια σε κάθε μορφή εκδήλωσης ρατσιστικής και ομοφοβικής συμπεριφοράς απέναντι σε κοινωνικά ευάλωτους ανθρώπους.

          Διεκδικούμε γενναία και ολόπλευρη κρατική και κοινωνική στήριξη των ατόμων που το ίδιο το σύστημα καθιστά ευάλωτους, ακόμα και περιθωριοποιεί.

          Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, κοινωνικά δικαιώματα στη μόρφωση, την εργασία, τη δημιουργική ζωή, για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος δέρματος, θρησκείας,  σεξουαλικού προσανατολισμού.

Καλούμε τον φοιτητικό σύλλογο στη συγκέντρωση έξω από το μικτό ορκωτό δικαστήριο Τετάρτη 21/10, στην έναρξη της δίκης. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί τα παράθυρα στις σχολικές αίθουσες μπαίνουν αριστερά των μαθητών

Πώς να πάρετε έως 36.000€ για ανακαίνιση με επιδότηση 90%

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πικροδάφνη σε σχολείο
Διχάζει η πικροδάφνη στα σχολεία: Υγειονομικός κίνδυνος ή άδικη στοχοποίηση ενός ανθεκτικού φυτού;
Η εγκύκλιος του ΕΟΔΥ που προκάλεσε την οργή των περιβαλλοντολόγων
Διχάζει η πικροδάφνη στα σχολεία: Υγειονομικός κίνδυνος ή άδικη στοχοποίηση ενός ανθεκτικού φυτού;
ypologistis-xaker-xakarisma.jpg
Κυβερνοεπίθεση «μαμούθ» από τη Ρωσία: Στο στόχαστρο το ελληνικό ΓΕΕΘΑ και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ
Το «μοιραίο» λάθος των χάκερ - Ποιοι κρύβονται πίσω από την επίθεση;
Κυβερνοεπίθεση «μαμούθ» από τη Ρωσία: Στο στόχαστρο το ελληνικό ΓΕΕΘΑ και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ
πικροδάφνη
ΕΟΔΥ: Όλη η αλήθεια για την τοξικότητα της πικροδάφνης - Πόσο επικίνδυνη είναι τελικά για τα παιδιά;
Όλη η αλήθεια για την τοξικότητα της πικροδάφνης – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις δηλητηριάσεις στην Ελλάδα
ΕΟΔΥ: Όλη η αλήθεια για την τοξικότητα της πικροδάφνης - Πόσο επικίνδυνη είναι τελικά για τα παιδιά;
λαζαριδης
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατά Λαζαρίδη: «Πόσες απατεωνιές ακόμα;» - «Ρουσφέτια και πλαστά προσόντα»
Πολιτική θύελλα για τον Μακάριο Λαζαρίδη: Οι καταγγελίες για τη σύζυγό του και το «θολό» πτυχίο
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατά Λαζαρίδη: «Πόσες απατεωνιές ακόμα;» - «Ρουσφέτια και πλαστά προσόντα»