Διεθνής μελέτη: Το άνοιγμα σχολείων δεν συνέβαλε στην αύξηση κρουσμάτων COVID-19
Το άνοιγμα των σχολείων δεν συνέβαλε στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, σύμφωνα με μελέτη του ιδρύματος Insights for Education (IfE) σε 191 χώρες

Το εκτεταμένο άνοιγμα των σχολείων μετά τα lockdowns και τις θερινές διακοπές σε γενικές γραμμές δεν συνδέεται με τα αυξανόμενα κρούσματα της Covid-19, διαπιστώθηκε από μελέτη που έγινε σε 191 χώρες, όμως τα lockdowns θα αφήσουν στο 2020 ένα «εκπαιδευτικό χρέος λόγω πανδημίας» 300 δισεκατομμυρίων χαμένων σχολικών ημερών.

Στην ανάλυση του ανεξάρτητου ιδρύματος για την εκπαίδευση Insights for Education (IfE), που έχει την έδρα του στη Ζυρίχη, αναφέρεται πως το 84% αυτών των 300 δισεκ. ημερών θα χαθεί για τα παιδιά των φτωχότερων χωρών και προειδοποιεί πως 711 εκατομμύρια μαθητές εξακολουθούν να μην πηγαίνουν σχολείο.

«Υποτίθεται πως το άνοιγμα των σχολείων θα αύξανε τις μολύνσεις και πως το κλείσιμο των σχολείων θα μείωνε τη μετάδοση, όμως η πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερο πολύπλοκη», λέει η ιδρύτρια του IfE και διευθύνουσα σύμβουλός του Ράντα Γκρομπ-Ζάκαρι.

Η μεγάλη πλειονότητα --92%-- των χωρών που έχουν περάσει το πρώτο κύμα των μολύνσεων Covid-19 έχουν αρχίσει να ανοίγουν και πάλι τα σχολεία τους, παρόλο που μερικές καταγράφουν ένα δεύτερο κύμα.

Το IfE διαπίστωσε πως 52 χώρες που έστειλαν τους μαθητές πίσω στα σχολεία τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο --περιλαμβανομένων της Γαλλίας και της Ισπανίας-- είδαν τα ποσοστά των μολύνσεων να αυξάνονται στη διάρκεια των διακοπών, σε σύγκριση με όταν είχαν κλείσει.

Ωστόσο στη Βρετανία και την Ουγγαρία τα επίπεδα της μόλυνσης μειώθηκαν μετά τα αρχικά κλεισίματα σχολείων, παρέμειναν χαμηλά στη διάρκεια των διακοπών και άρχισαν να αυξάνονται αφού άνοιξαν και πάλι.

Από την πλήρη ανάλυση αυτών των 52 χωρών δεν διαπιστώθηκε κάποιος σταθερός συσχετισμός ανάμεσα στη λειτουργία ή μη των σχολείων και τις μολύνσεις, πράγμα που υπογραμμίζει την ανάγκη να εξετασθούν άλλοι παράγοντες, ανακοίνωσε το IfE.

«Το κλειδί τώρα είναι να μάθουμε απ' αυτές τις χώρες που ανοίγουν και πάλι αποτελεσματικά σ' ένα φόντο αυξανόμενων μολύνσεων», δήλωσε η Γκρομπ-Ζάκαρι.

Στη μελέτη αναφέρεται πως 44 χώρες έχουν κρατήσει τα σχολεία κλειστά.

Διαπιστώθηκε επίσης πως οι χώρες αναπτύσσουν στρατηγικές για τα σχολεία στη διάρκεια της πανδημίας -- μερικές, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, διατάσσουν προσωρινό κλείσιμο σχολείων κατά περίπτωση.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας, μαθήματα εκ περιτροπής και συνδυασμό τηλεκπαίδευσης και μαθημάτων στα σχολεία με φυσική παρουσία.

«Το πρώτο πραγματικό παγκόσμιο τεστ φανερώνει πώς είναι η σχολική ζωή σ' έναν κόσμο με Covid», λέει η Γκρομπ-Ζάκαρι. «Το να καταλάβουμε πώς οι χώρες που υφίστανται ένα μαζικό δεύτερο κύμα αντιμετωπίζουν αυτή τη νέα πραγματικότητα στη σχολική αίθουσα είναι θεμελιώδους σημασίας για να μας καθοδηγήσει σε μελλοντικές αποφάσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων και για να βοηθήσει τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ζωή Κωνσταντοπούλου
Kontra24: Περιπολικό στο στούντιό του μετά τις καταγγελίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου (Video)
Σάλος στο Kontra24 - Περιπολικό της ΕΛΑΣ έξω από το στούντιο μετά τις καταγγελίες Κωνσταντοπούλου για απειλές από τον Ξυλούρη
Kontra24: Περιπολικό στο στούντιό του μετά τις καταγγελίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου (Video)
μεντιουμ
Πόσο αξιόπιστοι είναι όσοι «προβλέπουν» το μέλλον; Ο Economist και οι 9 μεγάλες προβλέψεις που δοκιμάζουν το 2026
Οι υπερ-προγνώστες της Good Judgment έπεσαν μέσα στις περισσότερες εκτιμήσεις για το 2025 και καταθέτουν τις τολμηρές, ποσοτικοποιημένες προβλέψεις...
Πόσο αξιόπιστοι είναι όσοι «προβλέπουν» το μέλλον; Ο Economist και οι 9 μεγάλες προβλέψεις που δοκιμάζουν το 2026
σπερμα
Τραγωδία στην Ελλάδα από γονιδιακή μετάλλαξη Δανού δότη – Ένα παιδί νεκρό
Επικίνδυνο γονίδιο εντοπίστηκε σε 18 παιδιά – Οι επιστήμονες καλούν σε τακτικούς προληπτικούς ελέγχους
Τραγωδία στην Ελλάδα από γονιδιακή μετάλλαξη Δανού δότη – Ένα παιδί νεκρό