pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
Thumbnail
Το μαρτύριο της σταγόνας που βιώνουν κάθε χρόνο μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί από τη στάση του υπουργείου με τη μη έγκριση όλων των ολιγομελών, συνεχίζεται και φέτος.

Ανακοίνωση των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Θεσσαλονίκης

  Να εγκριθούν τώρα όλα τα «ολιγομελή» τμήματα στα ΕΠΑΛ, στα ΓΕΛ, στα Γυμνάσια και στα Ειδικά σχολεία

Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 28/9, 2.30 μ.μ., στην Περιφερειακή Διεύθυνση.

 Ο εμπαιγμός της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν έχει σύγκριση, γιατί μόνο δύο από τα 31 ολιγομελή στη Δυτική Θεσσαλονίκη στα ΓΕΛ, στα ΕΠΑΛ και Ειδικά σχολεία ενέκριναν, ενώ σε άλλα δύο που ενέκριναν πρόσφατα, ένα στο ΕΠΑΛ Πολίχνης και ένα στο ΕΠΑΛ Νεάπολης, το  έκαναν αφού ήδη ανάγκασαν τους μαθητές, άλλους να αλλάξουν σχολεία και άλλους ειδικότητα. Έτσι οδήγησαν στο κλείσιμο το ΕΠΑΛ Πολίχνης και στο κλείσιμο της ειδικότητας «Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υποστηρικτικών Συστημάτων και Δικτύων» στο ΕΠΑΛ Νεάπολης.

Στα σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης δεν έχουν εγκριθεί 27 ολιγομελή.

 • Στα ΓΕΛ δεν έχουν εγκριθεί 13 Ομάδες Προσανατολισμού (6 στην Β΄ τάξη, 7 στην Γ΄) σε 12 ΓΕΛ (2ο ΓΕΛ Αγ. Αθανασίου / Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, Γ΄ τάξης, 2ο ΓΕΛ Κουφαλίων / Θετικών Σπουδών, Γ΄ τάξης,  3ο Γ/Σ Μενεμένης – Λ.Τ. / Ανθρωπιστικών Σπουδών Β΄ τάξης,  3ο ΓΕΛ Εχεδώρου / Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, Γ΄ τάξης και Ανθρωπιστικών Σπουδών Β΄ τάξης,  3ο Γ/Σ Λαγκαδά  – Λ.Τ. / Θετικών Σπουδών, Γ΄ τάξης,  ΓΕΛ Ασσήρου / Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, Γ΄ τάξης,  ΓΕΛ Καλινδοίων / Θετικών Σπουδών, Γ΄ τάξης,  2ο ΓΕΛ Πολίχνης / Ανθρωπιστικών Σπουδών Β΄ τάξης, 4ο Γ.Σ. Λαγκαδά – Λ.Τ. / Ανθρωπιστικών Σπουδών Β΄ τάξης και Γ΄ τάξης,   5ο Γ.Σ. – Λ.Τ. Ωραιοκάστρου / Ανθρωπιστικών Σπουδών Β΄ τάξης, ΓΕΛ Αγίου Γεωργίου / Ανθρωπιστικών Σπουδών Β΄ τάξης).
 • Στα ΕΠΑΛ δεν έχουν εγκριθεί 4 ολιγομελή, 2 τομείς (1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου / Δομικών Έργων, 1ο ΕΠΑΛ Κουφαλίων / Ηλεκτρολογίας) και 2 ειδικότητες (1ο ΕΠΑΛ Κορδελιού / Βοηθός Βρεφονηπιοκόμου), ΕΠΑΛ Αγίου Αθανασίου / Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υποστηρικτικών Συστημάτων και Δικτύων).
 • Από τη λαιμητόμο των περικοπών δεν γλίτωσαν ούτε τα Ειδικά σχολεία.  Σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. δεν έχουν εγκριθεί 9 τμήματα (ΕΕΕΕΚ Κορδελιού : 2 τμήματα, ΕΝΕΕΓΥ-Λ. ΙΝΑΑ : 1 τμήμα, ΕΕΕΕΚ Παύλου Μελά : 3 τμήματα, ΕΕΕΕΚ Αγίου Αθανασίου : 3 τμήματα).

Όχι στην αποδόμηση του δημόσιου σχολείου

 • Πολλά από τα σχολεία στα οποία δεν έχουν εγκριθεί τα ολιγομελή  είναι σε απομακρυσμένες περιοχές και άρα η μη έγκρισή τους θα σημάνει για δεκάδες μαθητές αλλαγή Ομάδας Προσανατολισμού, τομέα και ειδικότητας. Η δυνατότητα μετακίνησής τους σε γειτονικά σχολεία που προτείνεται ως λύση είναι απραγματοποίητη γιατί το κράτος δεν αναλαμβάνει ούτε καν τα έξοδα καθημερινής μεταφοράς των μαθητών σε άλλο σχολείο. Το υπουργείο δεν διστάζει να παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής στη γνώση που έχουν οι μαθητές και τη διαμόρφωση τετελεσμένων για το κλείσιμο σχολικών μονάδων.
 • Η μη έγκριση ολιγομελών στα Ειδικά σχολεία δυσκολεύει αφάνταστα το εκπαιδευτικό έργο των εκπαιδευτικών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους μαθητές τους κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες λόγω ακαταλληλότητας των κτιριακών υποδομών και χωρίς το απαραίτητο ΕΒΠ και ΕΕΠ. Η στάση αυτή του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στα Ειδικά σχολεία, που λόγω της φύσης τους πρέπει ποικιλοτρόπως να στηρίζονται, είναι απαράδεκτη και αποτελεί πολιτική με χαρακτηριστικά κοινωνικής αναλγησίας.
 • Το υπουργείο παιδείας εδώ και πολλά χρόνια στην πολύπαθη Τεχνική Εκπαίδευση με τη μέθοδο της μη έγκριση των ολιγομελών έχει αποδεκατίσει τομείς και ειδικότητες, ετοιμάζει νέες συγχωνεύσεις και κλείσιμο ΕΠΑΛ.  

Η αντιεκπαιδευτική πολιτική εντείνεται

Η μη έγκριση των ολιγομελών είναι αποτέλεσμα της ίδιας εκπαιδευτικής πολιτικής οπισθοδρόμησης που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. τόσο κατά την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού με την παντελή απουσία μέτρων ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, όσο και την προώθηση σειράς αντιεκπαιδευτικών μέτρων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (νέες εξετάσεις, τράπεζα θεμάτων, βάση του 10, αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση, Διευθυντές και ΠΥΣΔΕ απόλυτης κομματικής κηδεμονίας, προσοντολόγιο αλληλοσφαγής, τηλεκπαίδευση εργαλείο καταπάτησης δικαιωμάτων, κ.ά.).  Το σχολείο της αγοράς είναι εδώ και συνεχίζει να προωθείται, για να εναρμονίζεται και η παιδεία με την γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ – ΔΝΤ.

Να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα του κλάδου

 • Να εγκριθούν τώρα όλα τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ, ΓΕΛ, Γυμνάσια και Σ.Μ.Ε.Α.Ε.
 • Να μην περικοπεί κανένα ολιγομελές τμήμα και να μείνουν ανοιχτά για δηλώσεις προτίμησης εγγραφών και μετεγγραφών των μαθητών. Καμία μετακίνηση μαθητών – εκπαιδευτικών.   
 • Μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων (15 μαθητές/τμήμα, κτηριακές υποδομές, καθαρίστριες, αντισηπτικά, μάσκες, κ.ά.)
 • Να κατοχυρωθεί η ελεύθερη επιλογή των μαθητών στις Ξένες Γλώσσες. Να επανέλθει η παράλληλη διδασκαλία, όπως ίσχυε παλιότερα σε κάθε τμήμα.
 • Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
 • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί τώρα με βάση την προϋπηρεσία και το πτυχίο.
 • Μαζικές προσλήψεις αναπληρωτών για να καλυφθούν όλα τα κενά. Να λειτουργήσουν τώρα η Πρόσθετη και Ενισχυτική διδασκαλία, καθώς και οι δομές εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα (ΔΥΕΠ, τάξεις υποδοχής, κ.ά.)
 • Πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές. Ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές με τους μόνιμους. 
 • Καμία ειδικότητα, κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κρούσμα λέπρας στο νοσοκομείο Αττικόν μετά την Ευλογιά των Πιθήκων

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ - Προκηρύξεις Ειδικής Αγωγής: Συνολική ενημέρωση ΕΕΠ - ΕΒΠ
Συνολική ενημέρωση για τις  Προσλήψεις εκπαιδευτικών ΕΕΠ - ΕΒΠ στην Ειδική Αγωγή από τους τέως αιρετούς του ΚΥΕΕΠ, Βασίλη Βούγια και Γεωργίας...
ΑΣΕΠ - Προκηρύξεις Ειδικής Αγωγής: Συνολική ενημέρωση ΕΕΠ - ΕΒΠ
κρουσμα λέπρας
Κρούσμα λέπρας στο νοσοκομείο Αττικόν μετά την Ευλογιά των Πιθήκων
Την ύπαρξη κρούσματος λέπρας ασθενούς που νοσηλεύεται στο «Αττικόν», επιβεβαίωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του νοσοκομείου, Σπυρίδων Πουρνάρας, με...
Κρούσμα λέπρας στο νοσοκομείο Αττικόν μετά την Ευλογιά των Πιθήκων