εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τηλεκπαίδευση
Σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ για τους τίτλους σπουδών που χορηγήθηκαν από προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευση κρίνεται παράνομη

Παράνομη κρίνεται η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ (11/26.6.2020) για την αναγνώριση τίτλων σπουδών που χορηγούνται από προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, ως βασικά κριτήρια για την αναγνώριση εξ αποστάσεων τίτλων σπουδών, ο ΔΟΑΤΑΠ είχε ορίσει την πραγματοποίηση δια ζώσης γραπτών εξετάσεων στην έδρα του φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμα ή σε εξεταστικό κέντρο στη χώρα της έδρας. Παράλληλα, υποχρεωτικά δια ζώσης θα έπρεπε να πραγματοποιούναι τόσο οι προφορικές εξετάσεις, όσο και οι ομαδικές συναντήσεις.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, μετά από σχετικό αίτημα γνωμοδότησης του υπουργείου Παιδείας, χαρακτηρίζει ως παράνομη τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς α) ) έχει εκδοθεί κατά παράβαση του άρθρου 43 παρ. 2 του Συντάγματος (χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση), και β) είναι αντίθετο κατά το περιεχόμενό του προς το άρθρο 16 παρ. 1 του Συντάγματος.

Επιπλέον, στη γνωμοδότηση σημειώνεται ότι στερείται οιασδήποτε κανονιστικής αρμοδιότητας αφού από ουδεμία διάταξη νόμου πηγάζει η εξουσία αυτή.

Με βάση τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, το υπουργείο Παιδείας δύναται να ακυρώσει την εν λόγω απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ, που είχε δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις σε σπουδαστές και φορείς εξ αποστάσεως προγραμμάτων σπουδών.

Αναλυτικά η γνωμοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι μπορώ να τρώω το βράδυ για να χάσω κιλά: 5 & 1 φαγητά

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ypaith
Υπουργείο Παιδείας: Αίτημα εξαίρεσης από την αναστολή προσλήψεων-μεταβολών για τα ΑΕΙ
Ανάλογο αίτημα αναμένεται και για τις υπηρεσιακές μεταβολές σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Υπουργείο Παιδείας: Αίτημα εξαίρεσης από την αναστολή προσλήψεων-μεταβολών για τα ΑΕΙ