εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τηλεκπαίδευση
Σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ για τους τίτλους σπουδών που χορηγήθηκαν από προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευση κρίνεται παράνομη

Παράνομη κρίνεται η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ (11/26.6.2020) για την αναγνώριση τίτλων σπουδών που χορηγούνται από προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, ως βασικά κριτήρια για την αναγνώριση εξ αποστάσεων τίτλων σπουδών, ο ΔΟΑΤΑΠ είχε ορίσει την πραγματοποίηση δια ζώσης γραπτών εξετάσεων στην έδρα του φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμα ή σε εξεταστικό κέντρο στη χώρα της έδρας. Παράλληλα, υποχρεωτικά δια ζώσης θα έπρεπε να πραγματοποιούναι τόσο οι προφορικές εξετάσεις, όσο και οι ομαδικές συναντήσεις.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, μετά από σχετικό αίτημα γνωμοδότησης του υπουργείου Παιδείας, χαρακτηρίζει ως παράνομη τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς α) ) έχει εκδοθεί κατά παράβαση του άρθρου 43 παρ. 2 του Συντάγματος (χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση), και β) είναι αντίθετο κατά το περιεχόμενό του προς το άρθρο 16 παρ. 1 του Συντάγματος.

Επιπλέον, στη γνωμοδότηση σημειώνεται ότι στερείται οιασδήποτε κανονιστικής αρμοδιότητας αφού από ουδεμία διάταξη νόμου πηγάζει η εξουσία αυτή.

Με βάση τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, το υπουργείο Παιδείας δύναται να ακυρώσει την εν λόγω απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ, που είχε δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις σε σπουδαστές και φορείς εξ αποστάσεως προγραμμάτων σπουδών.

Αναλυτικά η γνωμοδότηση

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Δημοτικά Σχολεία: Αλλάζει το ωράριο αποχώρησης των μαθητών

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλήνιες 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στη Χημεία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στη Χημεία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στη Χημεία
ekpaideusi-eksetaseis-panelladikes.jpg
Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας: Οδηγός «τελευταίας στιγμής» για τις εξετάσεις του ερχόμενου Σαββατοκύριακου

Εναν χρήσιμο οδηγό «της τελευταίας στιγμής» για τις Εξετάσεις της Α' περιόδου 2024 για το 

Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας: Οδηγός «τελευταίας στιγμής» για τις εξετάσεις του ερχόμενου Σαββατοκύριακου