Εξοβελίζονται τα Εικαστικά Μαθημάτα από το Λύκειο, ενώ μαθητές εισάγονται σε σχετιζόμενα πανεπιστημιακά τμήματα
«Για τον εξοβελισμό των Εικαστικών Μαθημάτων από το Λύκειο σε συνάρτηση με τη δυνατότητα των μαθητών να εισαχθούν και να ενταχθούν σε άμεσα σχετιζόμενα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»

Με το ΦΕΚ 2338, τεύχ. Β΄, της 15/06/20, το ΥΠΑΙΘ σχεδιάζει να αφαιρέσει από το πρόγραμμα του Λυκείου για το σχολικό έτος 2020-2021, τα μαθήματα «Καλλιτεχνική Παιδεία», «Ελεύθερο Σχέδιο», Γραμμικό Σχέδιο», ενώ η «Ιστορία της Τέχνης» έχει ήδη απομακρυνθεί από το περσινό έτος. Η «Νέα Ελληνική Λογοτεχνία» γίνεται τώρα …το πλέον καλλιτεχνικό μάθημα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου, την ώρα που αποχαιρετούν και η Μουσική και τα στοιχεία Θεατρολογίας (ενταγμένα στο μάθημα της «Καλλιτεχνικής Παιδείας»).

Χωρίς να αναπτύξουμε περισσότερο τη σημασία της (απουσίας της) διδασκαλίας της τέχνης στο Λύκειο για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών, και χωρίς να εξετάζουμε τις σκοπιμότητες (ή την ανικανότητα) πίσω από την επιλογή του εξοβελισμού των Τεχνών από τις 3 ανώτερες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχει σημασία να τονιστεί ότι η «αλλαγή» αυτή αφήνει έκθετους πάνω από 2.000 μαθητές Λυκείου, σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία των εικαστικών τεχνών ως απαραίτητης προϋπόθεσης, ως προπαρασκευής τους, προκειμένου για την εισαγωγή και ένταξή τους σε σχετιζόμενα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επιλογής τους.

Στους 4 σχετικούς πίνακες, εξετάζεται η σύνδεση συγκεκριμένων μαθημάτων του Λυκείου, με άμεσα σχετιζόμενα ως προς αυτά τμήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα τμήματα, και οι αριθμοί εισακτέων σε αυτά για το έτος 2020-2021, αποτελούν επίσημα δεδομένα του υπουργείου. Η επιλογή των μαθημάτων επί συγκρίσει, έγινε με μοναδικό κριτήριο τη δυνατότητα να παρακολουθηθεί πιο ανάγλυφα η συγγενική σχέση ανάμεσα στο ένα έκαστο διδασκόμενο μάθημα Λυκείου και στο τμήμα φοίτησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Θεωρούμε ότι πολύ ορθώς παραμένουν στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου τόσο τα Θρησκευτικά (συνολικά 5 ώρες στο Λύκειο, με 13 άμεσα σχετιζόμενα τμήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και 1160 πρωτοετείς φοιτητές), όσο τα Γερμανικά (συνολικά 3 ώρες στο Λύκειο, κατ’ επιλογήν διδασκαλία ανάμεσα στη γλώσσα αυτή και τα Γαλλικά, με 2 άμεσα σχετιζόμενα τμήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και 286 πρωτοετείς φοιτητές), όσο και η Φυσική Αγωγή (συνολικά 7 ώρες στο Λύκειο, με 6 άμεσα σχετιζόμενα τμήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και 1191 πρωτοετείς φοιτητές).

Όμως ο τελευταίος πίνακας δείχνει ότι 2222 και πλέον, πρωτοετείς φοιτητές, που θα εισαχθούν σε 19 τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άμεσα σχετιζόμενα με τις εικαστικές τέχνες, δεν θα έχουν διδαχθεί ούτε μια ώρα Σχεδίου στο επίσημο ωρολόγιο πρόγραμμα των 3 τάξεων του Λυκείου. Φυσικά, το (ταξικό και όχι μόνον) έγκλημα της έμμεσης κατάργησης της δωρεάν παιδείας (στρέφοντας τους μαθητές Λυκείου που θέλουν να συνεχίζουν με ανώτερες σπουδές σχετιζόμενες με τις Τέχνες, στα φροντιστήρια και την παραπαιδεία), είναι μικρό μπροστά στη συνολική ζημία που θα επιφέρει η απομάκρυνση κάθε αναφοράς, κάθε διδασκαλίας της Τέχνης στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου, σε βάρος όλων ανεξαιρέτως των μαθητών. Η δρομολογούμενη αυτή ζημία θα έχει ιστορικό μέγεθος, και γι’ αυτό μπορεί και πρέπει να καταδειχθεί και να αναιρεθεί, πριν υλοποιηθεί.

pinakas1.jpg
pinakas2.jpg

 

pinakas3.jpg
pinakas4.jpg

 *Δεν προσμετρήθηκαν πολλά ακόμη τμήματα που σχετίζονται με την εικόνα και τον ήχο, τη φωτογραφία, τον πολιτισμό, την πολιτισμική τεχνολογία, τα δημιουργικά μέσα, τη μουσική και το θέατρο, τη σχεδίαση προϊόντων και προγραμμάτων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σπαζοκεφαλιά-γρίφος
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο από τα 7 δοχεία γεμίζει πρώτο; Ένα τεστ για IQ πάνω από 129
Ανακαλύψτε την απάντηση σε αυτόν τον γρίφο και διαπιστώστε αν έχετε εξαιρετική αντίληψη και λογική σκέψη
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο από τα 7 δοχεία γεμίζει πρώτο; Ένα τεστ για IQ πάνω από 129
robot
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
Η Αμερική επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η Κίνα προηγείται ήδη στην κούρσα των ανθρωπόμορφων ρομπότ — και διαμορφώνει τη βιομηχανία του...
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
mathites
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα
Στη 42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, οι Έλληνες μαθητές κέρδισαν δύο αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα