Προσφυγή εκπαιδευτικών στο ΣτΕ για την «έξωση» των καλλιτεχνικών από το Λύκειο
Η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων ζητά την ακύρωση αποφάσεων της υφυπουργού Παιδείας που αφορούν τα νέα ωρολόγια προγράμματα, καθώς επιφέρουν πλήρη κατάργηση των καλλιτεχνικών στο Λύκειο «παραβιάζοντας συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα»

Αίτηση ακύρωσης των δύο αποφάσεων της υφυπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, που αφορούν στα νέα ωρολόγια προγράμματα του Λυκείου κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων.

Η Ένωση τονίζει ότι στις εν λόγω αποφάσεις δεν συμπεριλαμβάνεται το μάθημα επιλογής «Καλλιτεχνική Παιδεία» στην Α΄ Τάξη Λυκείου και τα μαθήματα επιλογής «Γραμμικό» και «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Ιστορία της Τέχνης» στη Γ΄ Τάξη. Κατά συνέπεια, όπως τονίζεται, παραβιάζονται «η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας ευκαιριών στην εκπαίδευση και τα συνταγματικά δικαιώματα στην ελευθερία της τέχνης, στη δημόσια δωρεάν παιδεία και την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η συνταγματικά κατοχυρωμένη επαγγελματική ελευθερία και το δικαίωμα εργασίας των καλλιτεχνών – εκπαιδευτικών, καθώς και η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων:

Σήμερα Τρίτη 11 Αυγούστου 2020 από την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά των υπ’ αριθ. 74181/Δ2/15-6-2020 (ΦΕΚ Β' 2338/15.06.2020) Απόφασης της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και υπ’ αριθ. 83315/Δ3/30-6-2020 (ΦΕΚ Β' 2686/01.07.2020) Απόφασης της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, διότι παρανόμως δεν περιλαμβάνονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄ Τάξης Λυκείου το μάθημα επιλογής «Καλλιτεχνική Παιδεία» και της Γ΄ Τάξης Λυκείου τα μαθήματα επιλογής «Γραμμικό» και «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Ιστορία της Τέχνης».

Συγκεκριμένα, οι προσβαλλόμενες καθ’ ο μέρος επιφέρουν την πλήρη κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Λύκειο παραβιάζουν:

α) τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας ευκαιριών στην εκπαίδευση και τα συνταγματικά δικαιώματα στην ελευθερία της τέχνης, στη δημόσια δωρεάν παιδεία και την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ( άρθρα 4 παρ. 1, 16 Συντ),

β) τη συνταγματικά κατοχυρωμένη επαγγελματική ελευθερία και το δικαίωμα εργασίας των καλλιτεχνών – εκπαιδευτικών (άρθρα 5 παρ. 1, 22 παρ. 1 Συντ)

γ) την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης. Επιπλέον, οι προσβαλλόμενες πάσχουν νόμιμης αιτιολογίας, ενώ, καθ’ ο μέρος καταργούν τα ειδικά πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα «Γραμμικό» και «Ελεύθερο Σχέδιο» εκδόθηκαν κατά παράβαση, άλλως καθ’ υπέρβαση της εξουσιοδοτικής διατάξεως της υποπερίπτωσης αα' της περίπτωσης β' της παρ. 2 του άρθρου 42 του ν. 4186/2013.

Για την εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει έγκαιρα ενημέρωση από την Ένωσή μας σε λίγες ημέρες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ Π. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 92 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 210 3813828 - 210 3640231-2
ΦΑΞ: 210 3640233 - ΚΙΝ. 6936630243

EMAIL: [email protected]

Διαβάστε Επίσης:
 

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

 

Παν.Αιγαίου: Έκπτωση σε σεμινάρια Σχολική Ψυχολογίας ή Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

 

ΒΡΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

 

 

 

σχετικά άρθρα

Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών: Κοροϊδία του υπουργείο για άδειες ευπαθών ομάδων και προσλήψεις
Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών: Κοροϊδία του υπουργείο για άδειες ευπαθών ομάδων και προσλήψεις
«Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θεωρεί τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές αναλώσιμους», σημειώνεται μεταξύ...
Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών: Κοροϊδία του υπουργείο για άδειες ευπαθών ομάδων και προσλήψεις
Καταλήψεις σχολείων: Παρέμβαση της ΕΛΜΕ Πειραιά στην Εισαγγελία
Καταλήψεις σχολείων: Παρέμβαση της ΕΛΜΕ Πειραιά στην Εισαγγελία
Η ΕΛΜΕ Πειραιά ζήτησε να μην κληθεί κανείς διευθυντής σχολείου για κατάθεση σε Αστυνομικό Τμήμα, αίτημα που η εισαγγελέας δεν δέχτηκε
Καταλήψεις σχολείων: Παρέμβαση της ΕΛΜΕ Πειραιά στην Εισαγγελία