Ν. Φίλης: Προς ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Παπασταύρου βεβαίως, βεβαίως»
Άρθρο του βουλευτή και τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη στην εφημερίδα Τα Νέα

Ο νέος νόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση έδειξε ότι έχει ολοκληρωθεί η μετάλλαξη της ΝΔ σε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο και βαθιά συντηρητικό κόμμα, μακριά από το μεταπολιτευτικό κοινωνικό συμβόλαιο. Η ρήξη της ΝΔ μαζί του εκφράζεται με την υπονόμευση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που δεν επιτρέπει ή περιορίζει τη δράση των επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο της εκπαίδευσης.

Ξεκίνησαν δίνοντας status πανεπιστημίου στα κολέγια. Συνεχίζουν τώρα μετατρέποντας τα ιδιωτικά σχολεία σε πολυκαταστήματα τύπου Μall που πωλούν εκπαιδευτικά πακέτα, υπό τον απόλυτο έλεγχο του ιδιοκτήτη. Με εργασιακές σχέσεις «λάστιχο» που καταπατούν την ελευθερία και την αυτονομία του καθηγητή, υπό το φόβο της αναιτιολόγητης απόλυσης, ακόμη και στη μέση της χρονιάς!

Με τον τρόπο αυτό η ΝΔ, με πειθήνιο όργανο μια πρόθυμη για όλα υπουργό Παιδείας, εξοφλά γραμμάτια στους χρηματοδότες της. Δεν τα λέμε εμείς, τα λένε οι εκπρόσωποι των σχολαρχών, με απύθμενο θράσος στη Βουλή: δικό τους είναι το πορτοφόλι και δικαίωμά τους να διαπλέκονται ανοιχτά με τη ΝΔ!

Η ΝΔ επιτιθέμενη με σφοδρότητα στην αποστολή κάθε υπουργού Παιδείας να αναβαθμίζει το δημόσιο σχολείο και να καθιστά έτσι περιττή την προσφυγή στην ιδιωτική εκπαίδευση, δείχνει τις ιδεοληψίες της. Έρχεται σε ρήξη με μορφές της εκπαιδευτικής πολιτικής όπως ο Ε. Παπανούτσος και ο Γ. Ράλλης, που προσδιόρισαν τις μεγάλες αλλαγές στην εκπαίδευση μετά την πτώση της χούντας και επέβαλαν την εποπτεία στη μη κρατική εκπαίδευση (αυτός είναι ο ακριβής συνταγματικός όρος). Νομοθεσία που συνεχίσανε οι κύριοι Ευθυμίου - Γκεσούλης την περίοδο Σημίτη αλλά και η κα Γιαννάκου. Νομοθεσία που κατάργησε η τρόικα διά του κ. Αρβανιτόπουλου.

Μου περιποιεί τιμή να με κατατάσσουν οι έμποροι της εκπαίδευσης, δίπλα σε πολιτικά αναστήματα όπως ο Παύλος Μπακογιάννης που ως γνήσιο τέκνο του αστικού Διαφωτισμού ζητούσε την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης (Βήμα, 7.11.1976).

Περιποιεί τιμή να με καταγγέλλουν ότι εν μέσω μνημονίου τόλμησα να αγνοήσω τον Ντέκλαν Κοστέλο και τους σχολάρχες μυστικοσυμβούλους του και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ψηφίσει ένα νόμο - τομή για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Διάβασα στη Βουλή το περιεχόμενο μιας επιστολής του κ. Κοστέλο το 2016 που αξίωνε αυτά που ψηφίζει τώρα η ΝΔ. Κάθε λέξη από το νόμο της κυρίας Κεραμέως είναι πιστή αντιγραφή των τότε επιθυμιών της τρόικας. Πρόκειται για ολική επαναφορά των μνημονιακών πολιτικών στο χώρο της εκπαίδευσης. Για τεράστια οπισθοδρόμηση.

Θα μπορούσα βέβαια, αντί για την επιστολή Κοστέλο, να διαβάσω το σενάριο του αείμνηστου Σακελλάριου, από την αξέχαστη ταινία «Το ξύλο βγήκε απ` τον Παράδεισο». Γιατί εκεί, στο ιδιωτικό σχολείο του `50 των «Παπασταύρου» μας οδηγεί η κα Κεραμέως, «βεβαίως, βεβαίως».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κλείσε το WiFi τώρα»: Γιατί οι ειδικοί απαγορεύουν να το έχεις ανοιχτό εκτός σπιτιού

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

IDF, ο στρατός του Ισραήλ
Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιθέσεις στο Ιράν τουλάχιστον μέχρι το εβραϊκό Πάσχα
Σε τροχιά παρατεταμένης σύγκρουσης: Το Ισραήλ προαναγγέλλει εβδομάδες νέων επιχειρήσεων στο Ιράν
Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιθέσεις στο Ιράν τουλάχιστον μέχρι το εβραϊκό Πάσχα
εγγραφές μαθητών
Σε εξέλιξη οι αιτήσεις για τα Ωνάσεια Σχολεία – Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και μαθητές
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο έως τις 26 Μαρτίου 2026 για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του gov.gr, διεκδικώντας...
Σε εξέλιξη οι αιτήσεις για τα Ωνάσεια Σχολεία – Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και μαθητές
tanker-1021x574.jpg
Ηχηρή παρέμβαση γονέων του Πειραιά για τους εγκλωβισμένους ναυτικούς στον Περσικό Κόλπο
Κραυγή αγωνίας από τους γονείς του Πειραιά: «Επαναπατρίστε τώρα τους ναυτεργάτες από τις ζώνες του θανάτου»
Ηχηρή παρέμβαση γονέων του Πειραιά για τους εγκλωβισμένους ναυτικούς στον Περσικό Κόλπο
δασκ
Η δασκάλα που πήγε στην Ηρακλειά για «λίγα μόρια», έκανε οικογένεια εκεί και σήμερα έχει μία μόνο μαθήτρια
Η δασκάλα που «ρίζωσε» στο μικρότερο σχολείο των Κυκλάδων
Η δασκάλα που πήγε στην Ηρακλειά για «λίγα μόρια», έκανε οικογένεια εκεί και σήμερα έχει μία μόνο μαθήτρια