Ολονύχτια μάχη σε Ρέθυμνο, Σητεία και Πλωμάρι - Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 για εκκενώσεις οικισμών

Εκπαίδευση 0

Ψήφισμα παιδαγωγικής σχολής ΑΠΘ για Κοινωνικές Συναθροίσεις- Διαδηλώσεις

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η Κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με το Ν. 4703/2020 «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις»

Η Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (αριθμ. συνεδρίασης Κοσμητείας: 8/14.07.2020) εκφράζει τις πολύ σοβαρές ανησυχίες της για τον νόμο υπ' αριθμ. 4703 με τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις», ο οποίος εισάγει μέτρα περιορισμού, ανελευθερίας και υπονόμευσης του βασικού -συνταγματικά κατοχυρωμένου- δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας (καθηγητών / καθηγητριών, φοιτητών/φοιτητριών, εργαζομένων στα Α.Ε.Ι.), για διεκδίκηση των αιτημάτων τους μέσα από κοινωνικές συναθροίσεις και κινητοποιήσεις.

Με τα άρθρα του (άρθρο 6,7,8 & 13) φαίνεται να μετατρέπει τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες ενεργών πολιτών σε ποινικό αδίκημα και να διχάζει την κοινωνία μεταξύ αυτών που διεκδικούν συλλογικά τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και όσων ερμηνεύεται αυθαίρετα ότι βλάπτονται από αυτές τις διεκδικήσεις.

Με βάση τον ήδη ψηφισμένο νόμο, το δικαίωμα της κοινωνικής συνάθροισης και διεκδίκησης στον δημόσιο χώρο φαίνεται να συνδέεται με πρακτικές βίας, διακινδύνευσης και απειλής της δημόσιας ασφάλειας. Αναρωτιόμαστε αν η επιβολή περιορισμών σε δημόσιες συναθροίσεις χωρίς καμία αξιόπιστη αιτιολογία «όταν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή…» (άρθρο 8) συνάδει με δημοκρατικές αρχές και αξίες, συνταγματικά κατοχυρωμένες.

Η παραχώρηση του δικαιώματος στην Αστυνομία για απαγόρευση διαδηλώσεων χωρίς σαφή κριτήρια, η εδραίωση διαμεσολαβητών από την αστυνομία ή το λιμενικό (άρθρο 5) υπονομεύουν το κατοχυρωμένο δικαίωμα έκφρασης και αντίδρασης των πολιτών, ιδιαίτερα σε μια χρονική περίοδο οξείας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Λιβάνιος στο alfavita: Βγαίνει το νομοσχέδιο για την επιλογή 30.000 προϊσταμένων – Εξετάσεις εντός του 2026

Αυτές είναι οι 5 πιο ακριβές πόλεις για φοιτητές στην Ελλάδα

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση