Ν. Φίλης: Η υπουργός Παιδείας θεωρεί ότι «η αγορά είναι η λύση» στην Παιδεία
«Από την πρώτη ημέρα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε στόχο ένα μικρότερο δημόσιο σχολείο», σημειώνει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του

«Από την ημέρα αρ. 1, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε στόχο ένα μικρότερο δημόσιο σχολείο, φθηνό για το κράτος, ακριβό για την οικογένεια, τιμωρητικό για τους εκπαιδευτικούς και αντιπαιδαγωγικά ανταγωνιστικό για τους μαθητές». Αυτό τονίζει ο βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας σστο ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ.

Ερωτώμενος αναφορικά με την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στα θέματα παιδείας ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «πρόκειται για την εμμονική υπηρέτηση μιας ιδεοληψίας. Η υπουργός Παιδείας, απηχώντας και τη σκέψη πολλών στελεχών στη συντηρητική παράταξη, θεωρεί ότι "η αγορά είναι η λύση" παντού, άρα και στην Παιδεία. Ιδιωτικά κολλέγια, ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, "όλα μπορούν να τα κάνουν καλύτερα οι ιδιώτες". "Ιδιωτική υγεία" ανέκραζαν με θαυμασμό και έσταζε μέλι το στόμα τους, μέχρι που το δημόσιο σύστημα υγείας σήκωσε μόνο του όλο το βάρος της πανδημίας. Ευτυχώς που το είχε στηρίξει η κυβέρνησή μας την προηγούμενη τετραετία, αφού πρώτα το είχε παραλάβει ημιθανές, χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές. Κι έτσι κρατήθηκε όρθιο αυτούς τους κρίσιμους μήνες». 

Παράλληλα, συνέχισε:

«Η αντίληψή μας για την εκπαίδευση είναι στον αντίποδα από της ΝΔ. Ως κυβέρνηση την κάναμε πράξη, στο βαθμό που επέτρεπαν οι ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες: Νέα προγράμματα σπουδών, στήριξη των σχολείων για να ανοίγουν στην ώρα τους με όλους τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους (κάτι που μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά όπως όλοι ξέρουν δεν  ήταν αυτονόητο), στήριξη της ειδικής αγωγής, προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών μετά από μια δεκαετία, στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης, πανεπιστημιακά τμήματα με ελεύθερη είσοδο για πρώτη φορά στη νεότερη Ελλάδα και πολλά ακόμα». 

Ο Νίκος Φίλης δήλωσε παράλληλα:

«Η κυβέρνηση ΝΔ πίστεψε ότι μπορεί να τα σαρώσει όλα αυτά, με μιας. Νομοθέτησε για παράδειγμα τη χωρίς αξιολόγηση εξίσωση υποβαθμισμένων ιδιωτικών κολεγίων με τα δημόσια πανεπιστήμια, κάτι που δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη. Την κατάργηση των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης που είχαμε δημιουργήσει στα ΑΕΙ, ώστε οι νέοι να λαμβάνουν αναβαθμισμένη κατάρτιση χωρίς να υποχρεώνονται να πληρώνουν ιδιωτικά κέντρα, χαμηλότερου μάλιστα επιπέδου. Πάγωσε την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, αύξησε τις εξετάσεις στα γυμνάσια (δωράκι στα φροντιστήρια), αύξησε τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, έφτασε στην ακραία ενέργεια, πρωτοφανή στα χρονικά, της κατάργησης των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τα λύκεια. Ο κατάλογος δεν έχει τέλος. 

Σε όλα αυτά σταθήκαμε ακλόνητα και με συνέπεια απέναντι, μαζί με τους εκπαιδευτικούς. Κάναμε τεκμηριωμένη αντιπολίτευση με επιχειρήματα, στοιχεία και κεντρικό πολιτικό στόχο και άξονα την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου. Αυτό είναι το καθήκον ενός υπουργείου Παιδείας, όχι η στήριξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης. 

Η κοινωνία έχει αισθητήριο και κριτήριο. Σε μια πρόσφατη πανελλαδική δημοσκόπηση -που επιβεβαιώνεται και από άλλες μετρήσεις, διαρκώς- ο τομέας της Παιδείας για την κυβέρνηση είχε τις χειρότερες επιδόσεις, με μόλις 29% θετικές γνώμες και υπερ-διπλάσιες αρνητικές (66%). Σε αυτή την κατεύθυνση και με αυτές τις αρχές συνεχίζουμε τη δουλειά μας ως αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ σχεδιάζουμε τις αλλαγές που θα εφαρμόσουμε μόλις ξαναγίνουμε κυβέρνηση». 

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

 

Αυτό είναι το κορυφαίο μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην Ειδική Αγωγή με ανοικτές αιτήσεις

 

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Μοριοδότηση Προσλήψεων αναπληρωτών με ετήσιο εξ αποστάσεως σεμινάριο
 

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα