Ν. Κεραμέως: Αναζητούμε λύση ώστε να διδάσκονται τα ειδικά μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά
Το υπουργείο αναζητά λύσεις ώστε να διδάσκονται στη Γ’ Λυκείου όλα τα μαθήματα που αποτελούν προϋπόθεση για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση γνωστοποίησε από τη Βουλή η Νίκη Κεραμέως

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και αναφερόμενη στα ειδικά μαθήματα που καταργούνται ενώ εξετάζονται πανελλαδικά (Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο) η υπουργός είπε ότι τα ειδικά μαθήματα στη Γ΄Λυκείου που εξετάζονται πανελλαδικά αποτελούν ένα συνολικότερο πρόβλημα και ότι αναμένει σχετικές προτάσεις από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα νέα ωρολόγια προγράμματα και η κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στην Α' Λυκείου, η υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για προσχηματική συζήτηση. Θα έπρεπε να συζητάμε, όπως είπε, για την ενίσχυση των τεχνών στα σχολεία και ενδεχομένως αν το μάθημα θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό και στο Λύκειο, και όχι για το αν θα πρέπει να καταργηθεί ένα μάθημα επιλογής σε μια μόνο τάξη του Λυκείου.

«Είναι αναληθές ότι εξοβελίζεται η Τέχνη από τα σχολεία» είπε η υπουργός, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης των Τεχνών από τις πρώτες τάξεις του σχολείου φέρνοντας ως παράδειγμα τη δημιουργία ζώνης πολιτισμού. Όπως είπε «αναμένουμε προτάσεις από την Καλλιτεχνική επιτροπή και το ΙΕΠ».

Γ. Δελής: Μαζί με την επιστημονική γνώση, πρέπει να καλλιεργείται και το συναίσθημα

Ο διάλογος δεν είναι προσχηματικός, πρέπει να δούμε τι σχολεία θέλουμε απάντησε ο βουλευτής Γιάννης Δελής, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση για το ενιαίο 12χρονο σχολείο, στο οποίο περίοπτη θέση έχει και αισθητική αγωγή. «Το σχολείο δεν είναι σουπερ μάρκετ προϊόντων. Έτσι όμως το αντιμετώπιζαν όλες οι κυβερνήσεις» είπε.

Σε ό,τι αφορά τη μικρή συμμετοχή των μαθητών στα καλλιτεχνικά μαθήματα στην Α’ Λυκείου, ο κ. Δελής επισήμανε πως αυτή η «μικρή συμμετοχή είναι εξαναγκαστική» καθώς δεν υπάρχουν καθηγητές να διδάσκουν τα μαθήματα, ενώ οι προϋπολογισμοί του υπουργείου δεν φτάνουν για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες των μαθητών.

Παράλληλα στηλίτευσε το γεγονός ότι την ώρα που καταργούνται μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας, στις πανελλαδικές έπεσε θέμα στην έκθεση που ζητούσε από τα παιδιά να απαντήσουν τη ρόλο παίζει στη ζωή σας η ποίηση.

Είναι σημαντική και απαραίτητη η επιστημονική γνώση, υπογράμμισε ο κ. Δελής, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να καλλιεργείται και το συναίσθημα ώστε τα παιδιά να γίνουν ολοκληρωμένοι άνθρωπο σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Θεσσαλονίκη: Τραγικό τέλος για εκπαιδευτικό μετά από αιμορραγικό εγκεφαλικό

Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους ιδιωτικού: Ξεκινούν 10/3 οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: «Σχέδιο της κυβέρνησης για να ανακοπεί η κερδοσκοπία και οι αυξήσεις λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή»
Ο πρωθυπουργός τονίζει την ετοιμότητα της κυβέρνησης απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης, αναφέρεται στις κινήσεις στήριξης της...
Μητσοτάκης: «Σχέδιο της κυβέρνησης για να ανακοπεί η κερδοσκοπία και οι αυξήσεις λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή»
moyseio-akropolis-dorean-i-eisodos-tin-paraskeyi-kai-to-sabbato-1200x879-1.png
1.538 προσλήψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους – Σε εξέλιξη οι αιτήσεις
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενισχύει τη στελέχωση σε όλη τη χώρα με συμβάσεις έως 7 μήνες – Ποιους αφορά και πότε λήγει η προθεσμία.
1.538 προσλήψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους – Σε εξέλιξη οι αιτήσεις
bullying
Η αθέατη βία στο σχολείο: Όταν ο εκπαιδευτικός στοχοποιείται, το σχολείο περνά κρίση
«Η βία κατά των εκπαιδευτικών δεν περιορίζεται μόνο σε περιστατικά μέσα στην τάξη. Έχει πολλαπλές πηγές και μορφές»
Η αθέατη βία στο σχολείο: Όταν ο εκπαιδευτικός στοχοποιείται, το σχολείο περνά κρίση
γυναίκα, ισότητα γυναικών ανδρών
Ο Αλέξης Μητρόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα τής Γυναίκας (8 Μάρτη): 9 θλιβερές «πρωτιές» των εργαζομένων γυναικών στην Ελλάδα
Παραμένει ακόμη ζητούμενο η ισότητα ανδρών-γυναικών στην εργασία
Ο Αλέξης Μητρόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα τής Γυναίκας (8 Μάρτη): 9 θλιβερές «πρωτιές» των εργαζομένων γυναικών στην Ελλάδα