Σύγκλητος ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ: Πάρτε πίσω τις αντιστοιχίες των Τμημάτων και τον διαχωρισμό σε "νέα" και "παλαιά"
Απόφαση της Συγκλήτου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου για τις Αντιστοιχίες των Πανεπιστημιακών Τμημάτων: Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα του Πανεπιστημίου και των φοιτητών μας.

Ανακοίνωση-καταπέλτης  από τη Σύγκλητο του ΕΛΜΕΠΑ. Προειδοποιεί για διεκδίκηση με κάθε νόμιμο μέσο των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών του και χαρακτηρίζει μη τεκμηριωμένη την απόφαση για διαχωρισμό σε "νέα" και "παλαιά" Τμήματα

Η ανακοίνωση:

Η Σύγκλητος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), στη συνεδρίαση με αρ. πράξης 33/01.07.2020, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και την αντίθεσή της στην Υπουργική Απόφαση με αρ. 77275/Ζ1 (ΦΕΚ 2549/τ.Β’/25.6.2020) με την οποία ορίζονται οι νέες «Αντιστοιχίες Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των ΑΕΙ και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ακαδημαϊκού έτους 2020-2021».

Για πρώτη φορά, λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, διαχωρίζονται τα ακαδημαϊκά Τμήματα σε «παλαιά» και «νέα», δίχως απολύτως καμία τεκμηρίωση, γεννώντας πολλές σκέψεις και ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της «κατηγοριοποίησης» Πανεπιστημιακών Τμημάτων που έχουν τον ίδιο τίτλο και ομοειδή προγράμματα σπουδών.

Είναι απαραίτητο να μας κοινοποιηθεί, έστω και εκ’ των υστέρων, η εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ), βάσει της οποίας πραγματοποιήθηκε ο πρωτοφανής αυτός διαχωρισμός Πανεπιστημιακών Τμημάτων σε «νέα» και «παλαιά».

Μάλιστα, στην κατηγορία των «νέων» Τμημάτων, επιλεκτικά, δεν συμπεριλήφθηκαν όλα τα Τμήματα των οποίων η ακαδημαϊκή λειτουργία ξεκίνησε μετά την ενιαιοποίηση του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τονίζεται ότι όλα τα «νέα» Τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ έχουν Προγράμματα Σπουδών που έχουν εγκριθεί από τη Σύγκλητο και Η είναι αντίστοιχα με εκείνα των «παλαιών» Τμημάτων άλλων ΑΕΙ, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις πολύ πιο σύγχρονα και αναλυτικά.

Προκαλεί επίσης μεγάλη έκπληξη, το γεγονός ότι η κατηγοριοποίηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων γίνεται λίγες μόνο μέρες μετά την ψήφιση του νόμου 4692/2020, όπου θεσπίστηκε «ακαδημαϊκό κριτήριο» («βάση μετεγγραφής», η οποία προκύπτει από τη βάση εισαγωγής ενός Τμήματος αφαιρουμένου του αριθμού των 2.750 μορίων) ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μετεγγραφών, ανεξαρτήτως κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων. Συνεπώς δεν υφίσταται περαιτέρω λόγος ανάσχεσης των μετεγγραφών από τα «νέα» στα «παλαιά» Τμήματα.

Είναι σαφές ότι η άρση της ακαδημαϊκής αντιστοιχίας των «νέων» Τμημάτων με τα «παλαιά» θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των «νέων» Τμημάτων, καθώς στη χώρα μας η ακαδημαϊκή αντιστοίχιση είναι προϋπόθεση για την επαγγελματική. Θέλει πράγματι το ΥΠΑΙΘ να δημιουργήσει νέες γενεές αποφοίτων χωρίς ουσιαστικά επαγγελματικά δικαιώματα, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες;

Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να ανακαλέσει την Υπουργική Απόφαση πριν τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων του 2020, να στηρίξει όλα ανεξαιρέτως τα Πανεπιστημιακά Τμήματα σεβόμενη το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων (όλα τα Προγράμματα Σπουδών εγκρίθηκαν από τις Συγκλήτους των Πανεπιστημίων), αλλά κυρίως τις φιλοδοξίες και τα όνειρα των χιλιάδων φοιτητών που επέλεξαν τα «νέα» αυτά Τμήματα.

Καλούμε παράλληλα το ΥΠΑΙΘ να προχωρήσει στην άμεση εκκίνηση των διαδικασιών που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για την ακαδημαϊκή αντιστοίχιση των πενταετών Προγραμμάτων Σπουδών των Τμημάτων των Σχολών Μηχανικών με εκείνα των Πολυτεχνικών Σχολών άλλων ΑΕΙ της ημεδαπής, καθώς αυτές έχουν καθυστερήσει για ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος.

Τέλος, δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα του Πανεπιστημίου και των φοιτητών μας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ALFAVITA.GR

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews για να μάθετε πρώτοι μόνο τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν

Διαβάστε Επίσης:


ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Ρύπανση: 229.000 τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στην Μεσόγειο
Ρύπανση: 229.000 τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στην Μεσόγειο
Ο αριθμός μπορεί να διπλασιασθεί μέχρι το 2040 εάν δεν ληφθούν «φιλόδοξα» μέτρα, προειδοποιεί η Διεθνής Ενωση Προστασίας της Φύσης (IUCN).
Ρύπανση: 229.000 τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στην Μεσόγειο
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Η ετήσια έκθεση και ο ρόλος των στελεχών
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Τι προγραμματίζεται το 2021, ο ρόλος των στελεχών και η ετήσια έκθεση
Έτοιμη η υπουργική απόφαση για την εσωτερική αξιολόγηση των σχολείων - Πριν τα Χριστούγεννα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση -...
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Η ετήσια έκθεση και ο ρόλος των στελεχών