Thumbnail
Εκ μέρους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και 2ου ΓΕΛ Κέρκυρας  

Τους τελευταίους 3 μήνες οι ελληνικές οικογένειες βιώσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, την πανδημία του κορωνοϊού. Μία κατάσταση φόβου και αγωνίας για όλο τον κόσμο που προκάλεσε σοβαρότατες επιπτώσεις στους πολίτες, ψυχολογικές, οικονομικές, επαγγελματι-κές. Μάλιστα, όλοι διαβεβαιώνουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, κυρίως όσον αφορά στην εργασιακή ανασφάλεια, στην ανεργία και στη μείωση των εισοδημάτων. Ειδικότερα στο νησί μας που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με τον τουρισμό, οι επόμενοι μήνες και κυρίως ο χειμώνας θα είναι μία δοκιμασία για όλους μας.                   

Μέσα σε αυτές, λοιπόν, τις ιδιαίτερα δύσκολες και δυσοίωνες συνθήκες θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο να δοθούν πίσω οι προκαταβολές των εκδρομών που είχαν σχεδιαστεί για το διάστημα Μάρτη - Μάη 2020, αλλά ματαιώθηκαν.                     

Ποσά προκαταβολής των 100,150 ή 180 ευρώ δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Το ταξιδιωτικό γραφείο ισχυρίζεται ότι δεν έχει ευθύνη, ότι έχει δώσει τα χρήματα στην αεροπορική εταιρεία. Η αεροπορική εταιρεία απάντησε ότι δεν θα επιστρέψει χρήματα, αλλά θα δώσει το ποσό σε κουπόνι (voucher) που θα μπορεί να εξαργυρωθεί  για επόμενη εκδρομή μέσα σε 18 μήνες.             

Δεν συμφωνούμε καθόλου με αυτή την πρόταση. Ποιος εγγυάται ότι θα ξαναγίνουν εκδρομές, και μάλιστα στο εξωτερικό, μετά την πανδημία; Εξάλλου οι αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό και ένα δεύτερο ή και τρίτο κύμα εξάπλωσης του ιού μέσα στην επόμενη χρονιά. Συνεπώς, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αν και πότε θα γίνουν εκδρομές. Επιπλέον, πόσο σίγουρο είναι ότι οι γονείς (που εξαιτίας του ιού έχουν βρεθεί σε δυσμενή οικονομική κατάσταση) θα είναι σε θέση να στείλουν τα παιδιά τους εκδρομή; Ίσως να είναι μια μεγάλη πολυτέλεια πια αυτό. Και, επίσης, πολλά παιδιά θα αποφοιτήσουν, άρα δε θα έχουν ξανά την ευκαιρία μιας σχολικής εκδρομής.                                             

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε να επιστραφεί ακέραιο το ποσό των προκαταβολών. Είναι απαράδεκτο να ζητάνε οι αεροπορικές εταιρείες από τους γονείς να καλύψουν τις οικονομικές απώλειες που είχαν. Άλλωστε, οι εκδρομές δεν πραγματοποιήθηκαν με εντολή και των κυβερνήσεων χωρών του εξωτερικού και με εντολή της δικής μας κυβέρνησης. Συνεπώς, δεν ευθύνονται τα σχολεία για τη ματαίωση τους.                                   

Σ΄ αυτό το δίκαιο αίτημά μας, που απασχολεί εκατοντάδες σχολεία σ’ όλη τη χώρα, έχουμε συμπαραστάτη την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων, και δηλώνουμε ότι δεν είναι πρόβλημα των οικογενειών μας ο “δανεισμός” κανενός ταξιδιωτικού γραφείου, καμιάς αεροπορικής εταιρείας, κανενός ξενοδόχου!

Απευθυνόμαστε στο Δήμο και στην Περιφέρεια ζητώντας να μεριμνήσουν για την επίλυση του ζητήματος.                                           

Απευθυνόμαστε στο Υπουργείο Παιδείας που οφείλει με εντολή ή με νομοθετική παρέμβαση, να υποχρεώσει τις αεροπορικές εταιρείες να επιστρέψουν τα ποσά. Είναι ευθύνη της Πολιτείας σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή να σταθεί δίπλα στις δοκιμαζόμενες οικογένειες και όχι στους διεθνείς αεροπορικούς κολοσσούς!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ALFAVITA.GR

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews για να μάθετε πρώτοι μόνο τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μετρο
Μετρό: Νωρίτερα κλείσιμο σε κεντρικούς σταθμούς λόγω εργασιών – Ποιοι επηρεάζονται
Αλλαγές σε δρομολόγια και ωράρια στη Γραμμή 2 – Πλήρης λίστα με τελευταίες αναχωρήσεις και εναλλακτικές μετακινήσεις
Μετρό: Νωρίτερα κλείσιμο σε κεντρικούς σταθμούς λόγω εργασιών – Ποιοι επηρεάζονται
Μηχανογραφικό 2025. Πίνακας με χέρι
Κοινά Τμήματα στο Μηχανογραφικό: Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα
«Αυτό που συνέβη και έφερε την εκτίναξη του αριθμού των κοινών Τμημάτων ήταν η καθιέρωση της ΕΒΕ, που ερήμωσε τα περιφερειακά, κυρίως, ΑΕΙ»
Κοινά Τμήματα στο Μηχανογραφικό: Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα
προσφυγικα
Σε απεργία πείνας και δεύτερη κάτοικος στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας
Διπλή απεργία πείνας από κατοίκους των Κατειλημμένων Προσφυγικών – Ζητούν ακύρωση της ανάπλασης και παραμονή των κατοίκων στις εστίες τους
Σε απεργία πείνας και δεύτερη κάτοικος στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας
ΣΑΕΚ, ΙΕΚ
ΑΣΕΠ: 21 μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών στις σχολές Τουρισμού – Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις
Νέα προκήρυξη για ΣΑΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού σε ειδικότητες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ – Αναλυτικά οι θέσεις και τα προσόντα
ΑΣΕΠ: 21 μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών στις σχολές Τουρισμού – Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις