Thumbnail
Α' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας

Το Δ.Σ της Α ΕΛΜΕ Μεσσηνίας ομόφωνα αποφάσισε ότι μετά τον αντιεκπαιδευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση έρχεται τώρα να δώσει και δεύτερο χτύπημα στην εκπαίδευση με τα νέα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίου και ΓΕΛ. Δεν είναι η πρώτη φορά που πολιτική ηγεσία προχωρεί σε αλλαγές χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις της ΟΛΜΕ των ΕΛΜΕ και των επιστημονικών ενώσεων.

Με τις αλλαγές στο Λύκειο εξoβελίζουν ό,τι είχε απομείνει από μαθήματα γενικής παιδείας (Κοινωνικών Επιστημών - Οικονομικών Επιστημών ,Καλλιτεχνικής Παιδείας….) και εντείνουν ακόμα περισσότερο τον εξετασιοκεντρικό του χαρακτήρα ,ενώ στο γυμνάσιο εξαφανίζουν ουσιαστικά το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας. Δυστυχώς θα χαθούν χιλιάδες οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι μας να οδηγηθούν σε διαρκή εργασιακή αβεβαιότητα και περιπλάνηση και παράλληλα να μην επαναπροσληφθούν χιλιάδες αναπληρωτές. Αρνούμαστε την ύπαρξη των αναπληρωτών «μιας χρήσης», ανάλογα με τις πολιτικές επιλογές του ΥΠΑΙΘ.

Υπηρετώντας το σχολείο των «δεξιοτήτων». σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ ,το λύκειο χάνει πλέον το διαπαιδαγωγικό του χαρακτήρα, καθώς καταργούνται όλα τα μαθήματα που συμβάλλουν στην καλλιέργεια της προσωπικότητας ,του αισθητικού κριτηρίου και της κοινωνικής συνείδησης και μάλιστα στην πιο κρίσιμη περίοδο των νέων , λίγο πριν βγουν στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα τα νέα προγράμματα μειώνουν ξανά τις ώρες των θετικών επιστημών (Φυσικής ,Χημείας και Βιολογίας) , καταργούν ακόμα και τη δυνατότητα των μαθημάτων επιλογής στη Γ λυκείου ,όπου οι μαθητές μπορούσαν να διδαχθούν Β ξένη γλώσσα (Γαλλικά ή Γερμανικά) ή Ελεύθερο σχέδιο και Γραμμικό σχέδιο ,μαθήματα που είναι και πανελλαδικώς εξεταζόμενα , και δεν δίνουν στους μαθητές τη δυνατότητα να επιλέξουν ως εξεταζόμενο μάθημα την Κοινωνιολογία αντί των Λατινικών.

Είναι αυτονόητο ότι οι μαθητές που ετοιμάζονται για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα πλέον θα οδηγηθούν υποχρεωτικά στην παραπαιδεία, αναγκάζοντας τους γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν τη μόρφωση των παιδιών τους. Δεν μπορούν λοιπόν να παραμένουν μόνο όσα μαθήματα χρειάζονται για την προετοιμασία των μαθητών για τις εξετάσεις και μάλιστα μέσα από «Τράπεζα Θεμάτων» και «Εθνικό Απολυτήριο» συνδεδεμένο με την επιλογή για τα Α.Ε.Ι.

Επειδή το ζήτημα του αναλυτικού προγράμματος σπουδών και του ωρολογίου προγράμματος έχει καταστεί μια ανοιχτή πληγή για την εκπαίδευση, επιβάλλεται μια συνολική λύση. Θα πρέπει πρωτίστως να απαντηθεί άμεσα το ερώτημα : «Τι σχολείο θέλουμε σήμερα και τι ανθρώπους θέλουμε να διαμορφώσουμε».

 

Υπενθυμίζουμε ότι οι δυο προηγούμενες κυβερνήσεις (2013-2015-2016) ακολούθησαν ακριβώς την ίδια τακτική, περικοπή μαθημάτων στο γυμνάσιο(Χημείας -Γεωγραφίας -Βιολογίας - Οικιακής Οικονομίας – Ξένων γλωσσών…) και το Λύκειο να προσαρμόζεται στα μαθήματα προσανατολισμού.

Μαζί εκπαιδευτικοί και γονείς πρέπει μέσα από τα σωματεία να παλέψουμε για ένα σχολείο που δεν θα είναι αποκρουστικό για τους μαθητές, που θα καλλιεργεί την ολόπλευρη μόρφωση όλων και θα αναπτύσσει αρμονικά τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα ,θα δίνει εφόδια για τη ζωή και θα διαμορφώνει πολύπλευρα την προσωπικότητα κάθε μαθητή, ως την ενηλικίωσή του.

Το ζήτημα των ωρολογίων προγραμμάτων προτείνουμε να αντιμετωπιστεί συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των ΕΛΜΕ της ΟΛΜΕ και των επιστημονικών ενώσεων.

Απαιτούμε:

1.Να μην προχωρήσουν οι αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα.

2. Να διδάσκονται όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

3.Να διδάσκονται όλα τα μαθήματα επιλογής ανεξάρτητα από των αριθμό των μαθητών που τα επιλέγουν.

4. Να μην χαθεί καμία οργανική θέση

5.Να μονιμοποιηθούν όλοι οι αναπληρωτές

6.Να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την παιδεία.

Για τους λόγους αυτούς προκηρύσσουμε τη Δευτέρα 29 Ιουνίου στις 13:30 παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ.Δ.Ε Μεσσηνίας.

 

Όλοι και όλες στην Παράσταση διαμαρτυρίας

 

Η παιδεία είναι θέμα όλων

 

Για το Δ.Σ

Ο Αντιπρόεδρος


 

Κατσούλης Κωνσταντίνος

Ο Γ. Γραμματέας


 

Ξανθάκης Σωτήριος

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ALFAVITA.GR

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews για να μάθετε πρώτοι μόνο τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν

     

    Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

    Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

    Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

    Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

    Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12

    Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

    Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

    σχετικά άρθρα

    βιβλία
    Τι σημαίνει η λέξη "γκοβέρνο" και από πού προέρχεται
    Η ελληνική γλώσσα είναι γεμάτη λέξεις με ιδιαίτερη ιστορία και ξεχωριστή εκφραστική δύναμη, πολλές από τις οποίες δεν χρησιμοποιούνται πλέον συχνά...
    Τι σημαίνει η λέξη "γκοβέρνο" και από πού προέρχεται
    Μαρία Καρυστιανού
    Καρυστιανού: «Χτίζουμε πολιτική εναλλακτική» - Προανήγγελλε τη δημιουργία κόμματος (vid)
    Κατηγορηματικό «όχι» σε συνεργασίες με το παλιό πολιτικό σύστημα και με τον Αλέξη Τσίπρα – «Χρειαζόμαστε μια πραγματική εναλλακτική»
    Καρυστιανού: «Χτίζουμε πολιτική εναλλακτική» - Προανήγγελλε τη δημιουργία κόμματος (vid)
    αρχαιολογικοι χωροι
    Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Στην τελική ευθεία η μεγαλύτερη επέκταση και αναβάθμιση της ιστορίας του
    Ομόφωνο «πράσινο φως» από τα ανώτατα συμβούλια του ΥΠΠΟ – Νέοι εκθεσιακοί χώροι, δημόσιο πάρκο και πλήρης τεχνικός εκσυγχρονισμός
    Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Στην τελική ευθεία η μεγαλύτερη επέκταση και αναβάθμιση της ιστορίας του
    εργαζομενοι καθονται σε τραπέζι
    Μπόνους παραγωγικότητας έως 2.000 ευρώ για περίπου 25.000 δημοσίους υπαλλήλους το 2025
    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο σχεδιασμός των στόχων πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Τεχνητής Νοημοσύνης
    Μπόνους παραγωγικότητας έως 2.000 ευρώ για περίπου 25.000 δημοσίους υπαλλήλους το 2025