Θεατρολόγοι: Καταρρέει η καλλιτεχνική Παιδεία και τα δημόσια σχολεία γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω
Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό για τα νέα ωρολόγια προγράμματα

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Kυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με τα νέα ωρολόγια προγράμματα, τα οποία οδηγούν σε κατάργηση ή συρρίκνωση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αποστέλλουν ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων – Π.Ε.ΣΥ.Θ. και ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Αφορμή για την επιστολή αυτή αποτελεί η ανακοίνωση των νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων για το Λύκειο. Στα νέα προγράμματα εξοβελίστηκαν, μεταξύ άλλων αντικειμένων και όλα τα καλλιτεχνικά μαθήματα. Οι Θεατρολόγοι διδάσκαμε το επιλεγόμενο μάθημα της Καλλιτεχνικής Παιδείας - Στοιχείων Θεατρολογίας, ένα μάθημα υψηλής ζήτησης, χρήσιμο και δημιουργικό.

Στη χώρα που γεννήθηκε το Θέατρο, το μάθημά μας ήταν το μοναδικό μάθημα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που στόχευε να μεταδώσει απαραίτητες γνώσεις για το αντικείμενο, τόσο θεωρητικά όσο και βιωματικά, ενώ παράλληλα έδινε διέξοδο στη δημιουργικότητα και τη φαντασία των μαθητών. Ταυτόχρονα ενίσχυε την ομαδικότητα και τη συνεργασία, συμβάλλοντας στη μείωση φαινομένων επιθετικότητας και bullying.

Οι Θεατρολόγοι, ένας κλάδος που τίποτε δεν του χαρίστηκε, έχουν παράξει αξιόλογο έργο, παρά τις αντιξοότητες. Και όμως, αντί να ενθαρρυνθούν οι προσπάθειες μας και να γενικευτεί η παρουσία του μαθήματος της Θεατρολογίας, αυτό καταργείται! Καταρρέει και όλη η Καλλιτεχνική Παιδεία και τα Δημόσια Σχολεία γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω, όταν οι μαθητές διδάσκονταν μόνο τα βασικά. Όμως οι πολίτες της Ελλάδας του 21ου αιώνα, δικαιούνται για τα παιδιά τους μια Παιδεία που καλλιεργεί ολόπλευρα, εφάμιλλη των προηγμένων χωρών και όχι ένα χρησιμοθηρικό, τεχνοκρατικό σύστημα.

Πόσοι γονείς δεν μας έχουν εκφράσει το θαυμασμό τους, επειδή τα παιδιά τους μπορούν να διδάσκονται δημιουργικά μαθήματα, που εκείνοι δεν είχαν την ευκαιρία στα χρόνια τους! Άραγε τώρα μόνο όσοι φοιτούν στα Ιδιωτικά Λύκεια, που ως γνωστόν έχουν σε περίοπτη θέση το Θέατρο και τις άλλες τέχνες, θα δικαιούνται να μορφωθούν σφαιρικά;

Ταυτόχρονα, θα ενώσουμε τη φωνή μας με τους έφηβους μαθητές μας αλλά και το γονεϊκό κίνημα, και θα επισημάνουμε πως το σχολείο δεν είναι χώρος καταναγκαστικής εργασίας: Η παροχή γνώσεων είναι πολύ σημαντική, αλλά ταυτόχρονα οι μαθητές δικαιούνται να είναι κι ευτυχισμένοι και δημιουργικοί, πράγμα που τα μαθήματα Τέχνης και Πολιτισμού φροντίζουν με τον καλύτερο τρόπο.

Κύριε Πρωθυπουργέ, ζητάμε ίσες μορφωτικές ευκαιρίες για όλα τα παιδιά: δικαίωμα στη μόρφωση και την καλλιέργεια έχει και το παιδί του χωριού και το παιδί του μικρού νησιού και το παιδί από το Περιστέρι, στο οποίο είχατε αναφερθεί σε πρόσφατη ομιλία σας.

Τασσόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων καθηγητών, ως προς τις διεκδικήσεις τους, για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα καλλιτεχνικά μαθήματα. Οι μαθητές έχουν δικαίωμα να τα διδάσκονται στο Σχολείο τους και μάλιστα με επαρκή αριθμό ωρών. Σας καλούμε να μεριμνήσετε, ώστε αντί να καταργηθεί, να γενικευθεί και να ενισχυθεί η καλλιτεχνική Παιδεία, στα Λύκεια όλης της χώρας!

Τέλος, δεν κρύβουμε την ανησυχία μας και για τις θέσεις εργασίας Εκπαιδευτικών, που πρόκειται να βρεθούν μετέωροι, μετά τις τελευταίες αλλαγές. Γιατί δεν είναι συντεχνιακό αίτημα, να ζητάμε να εργαστούμε με αξιοπρέπεια και προοπτική και να προσφέρουμε απρόσκοπτα τις υπηρεσίας μας στους μαθητές μας και το ελληνικό Σχολείο!

Σας απευθύνουμε έκκληση να ζητήσετε την απόσυρση αυτής της Υπουργικής Απόφασης, που προχωρά σε αιφνιδιαστικές αλλαγές, οι οποίες ουδέποτε είχαν εξαγγελθεί και δημιουργούν αλγεινές εντυπώσεις.

Με τιμή

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων – Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου ΑΠ.Θ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ALFAVITA.GR

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews για να μάθετε πρώτοι μόνο τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Lockdown: Πότε θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού

Επίδομα 534€: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Απριλίου

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

εμβόλιο κορονοϊού
Εμβόλιο: Ισχαιμικό επεισόδιο η αιτία θανάτου της 68χρονης μετά το Pfizer
Δεν βρέθηκαν ίχνη θρομβώσεων στην 68χρονη που κατέληξε μια μέρα μετά τον δεύτερο εμβολιασμό της με το σκεύασμα της Pfizer
Εμβόλιο: Ισχαιμικό επεισόδιο η αιτία θανάτου της 68χρονης μετά το Pfizer
Self test - σχολεία: Να τα προμηθεύονται οι γονείς τις καθημερινές
«Δευτέρα με Τετάρτη να προμηθεύονται οι γονείς τα self test από τα φαρμακεία», είπε ο γγ του ΥΠΑΙΘ Αλέξανδρος Κόπτσης - Χαμηλό το ποσοστό διασποράς...
Self test - σχολεία: Να τα προμηθεύονται οι γονείς τις καθημερινές
Κουφονήσια
Κορονοϊός: Οριζόντιος εμβολιασμός σε νησιά με κατοίκους άνω των 10.000
Τηλεδιάσκεψη είχε στις 11.30 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με περιφερειάρχες για τους εμβολιασμούς στα νησιά - Η Πελώνη μίλησε για το θέμα των...
Κορονοϊός: Οριζόντιος εμβολιασμός σε νησιά με κατοίκους άνω των 10.000