Περί κατάργησης της Τέχνης στο Λύκειο: Ένα ψηφιακό λεύκωμα μαθητών εν μέσω πανδημίας
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Το alfavita.gr παρουσιάζει το Ψηφιακό Λεύκωμα μαθητών της Α΄τάξης του ΓΕΛ Σούδας , ένα έργο Τέχνης από το Λύκειο. Τα παιδιά με τη συνδρομή της εκπαιδευτικού Δήμητρας Διαμαντή, διαχειρίστηκαν με εικαστικά μέσα την αγωνία την εσωτερικότητα και την ανασφάλεια τους και κατέθεσαν τη δικιά τους αλήθεια

Το σημείωμα που έστειλε στο alfavita.gr η Εικαστικός & εκπ/κός ΠΕ08, Δήμητρα Διαμαντή:

Από προχθές διαβάζω και ξαναδιαβάζω το νέο ωριαίο ημερήσιο πρόγραμμα των Λυκείων που πήρε ΦΕΚ, με το οποίο καταργούνται τα Καλλιτεχνικά  και το Σχέδιο (ελεύθερο & γραμμικό, πανελλαδικώς εξεταζόμενα  μαθήματα) και προσπαθώ να κατανοήσω τα ακατανόητα στην απόφαση του – μη σεβαστού – Υπουργείου Παιδείας!

Την ίδια στιγμή, διαβάζω σχόλια γονέων που αναφέρονται στην ‘ουσία’(?!) και την χρησιμότητα του μαθήματος, μάθημα επιλογής, που σύμφωνα με αυτούς δεν γινόταν ποτέ, μάθημα Β΄, Γ ΄κ.ο.κ.  κατηγορίας. Προφανώς, όλοι αυτοί κρίνουν ότι η επαφή των παιδιών τους με τις Τέχνες (ή και κοινωνικές επιστήμες, αναφερόμενη και στην κατάργηση της κοινωνιολογίας) είναι ξεπερασμένη ή προνόμιο των λίγων, μιας ελιτ  τάξης.

Εγώ, από την δικιά μου πλευρά και τελείως βιωματικά, το μόνο που μπορώ να εγγυηθώ και να βεβαιώσω είναι τη μεγάλη ανταπόκριση των μαθητών μου καθ΄ όλη τη διάρκεια αυτής της άχαρης περιόδου του lock down και την πληθώρα των δημιουργιών τους που έλαβα. Περίοδος καραντίνας χωρίς τέχνη δεν θα μπορούσε να υπάρξει αλλά απ΄ ότι φαίνεται, το νέο εκπαιδευτικό σύστημα θέλει νέους άχρωμους, ανέκφραστους και άβουλους.

Σε απάντηση λοιπόν, όλων αυτών, σας παρουσιάζω με μεγάλη χαρά και τιμή μια δική μας εναλλακτική «έκθεση», διαφορετικής μορφής απ΄ ότι έχουμε συνηθίσει, μιας που οι συνθήκες επέβαλαν την προσαρμογή μας σε νέα δεδομένα.

3.png

 

Οι μαθητές της Α΄τάξης του ΓΕΛ Σούδας, διαχειρίστηκαν με εικαστικά μέσα την αγωνία, την εσωτερικότητα και την ανασφάλεια τους και κατέθεσαν τη δικιά τους αλήθεια.

Μέσα σε όλον αυτόν τον παραλογισμό των ημερών  και την κατάργηση των καλλιτεχνικών, η δημοσιοποίηση του ψηφιακού μας λευκώματος δείχνει τόσο «σουρεάλ» και δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα.

2.png

Για να τελειώνω όμως με τα παράπονα, θέλω να καταθέσω πόσο τεράστια ευλογία είναι να δουλεύει κανείς με παιδιά, να εμπνέεται από αυτά και να λαμβάνει καθημερινά – αναμφισβήτητα, με μεγάλο κόστος, ψυχική και σωματική κούραση – επιστροφές, αγκαλιές και χαρούμενα μάτια!

Πολλές ευχαριστίες σε όλα τα παιδιά και ευχές για ανέμελο καλοκαίρι!                                      

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Δήμητρα Διαμαντή

Εικαστικός & εκπ/κός ΠΕ08

Δείτε το λεύκωμα πατώντας εδώ

1.png

Κατεβάστε το σε pdf

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
«Οι μαθητές του 3ου Πεδίου μπορούν να ανταποκριθούν» – Η απάντηση των Φυσικών για τα νέα δεδομένα στις Πανελλαδικές
Πανελλαδικές εξετάσεις: «Η Φυσική δεν είναι κλειστό πεδίο» – Παρέμβαση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
«Οι μαθητές του 3ου Πεδίου μπορούν να ανταποκριθούν» – Η απάντηση των Φυσικών για τα νέα δεδομένα στις Πανελλαδικές
Εκπαίδευση
«Οι οικογένειες έχουν φτάσει στα όριά τους» – Μαζική κινητοποίηση για την Ειδική Αγωγή
«Κανένα παιδί στο περιθώριο»: Κάλεσμα διαμαρτυρίας για την Ειδική Αγωγή στη Θεσσαλονίκη
«Οι οικογένειες έχουν φτάσει στα όριά τους» – Μαζική κινητοποίηση για την Ειδική Αγωγή
Νίκος Καραχάλιος
Καραχάλιος για μήνυση Καρυστιανού: «Ετοιμάζουμε νομική απάντηση – Μάρτυρας ο Μητσοτάκης»
Ο Νίκος Καραχάλιος απαντά στη μήνυση της Μαρίας Καρυστιανού και του Θανάση Αυγερινού, προαναγγέλλοντας νομικές κινήσεις και μάρτυρα υπεράσπισης τον...
Καραχάλιος για μήνυση Καρυστιανού: «Ετοιμάζουμε νομική απάντηση – Μάρτυρας ο Μητσοτάκης»