Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Γράφει ο Θανάσης Κοπάδης, Μαθηματικός - Συγγραφέας

Η 3η Ιουνίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (World Bicycle Day) μετά από γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού το 2018.

Και επειδή τα μαθηματικά βρίσκονται παντού, παρακάτω θα δούμε δύο θέματα που τα συνδυάζουν τα μαθηματικά με το αγαπημένο μας ποδήλατο.

Το ποδήλατο, μόλις κάποιος το μάθει, είναι εύκολο και το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να γυρίζει τα πεντάλ αρκετά γρήγορα για να συνεχίσει να ισορροπεί και να κινείται.

Όμως, ερευνητές από ΗΠΑ, Βρετανία και Ολλανδία, μετά από χρόνια ερευνών, κατάφεραν και δημιούργησαν μια πολύπλοκη μαθηματική εξίσωση που δείχνει ότι αυτό που το σώμα και ο εγκέφαλός ακόμα κι ενός μικρού παιδιού κάνουν ενστικτωδώς, στην πραγματικότητα είναι τρομερά πολύπλοκο από φυσική και μαθηματική άποψη.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε μια τεράστια εξίσωση που περιλαμβάνει 31 αριθμούς και σύμβολα και εννέα παρενθέσεις! Η φόρμουλα αυτή λαμβάνει υπόψη της διάφορες παραμέτρους και δυνάμεις, όπως την αδράνεια, την κεντρόφυγο δύναμη, τη βαρύτητα, την κλίση του ποδηλάτη, τη στροφορμή κ.α.

Όπως δήλωσε ένας από τους ερευνητές, από τότε που εφευρέθηκε το ποδήλατο τη δεκαετία του 1860, οι μαθηματικοί και οι φυσικοί προσπαθούν να εφαρμόσουν τους νόμους κίνησης του Νεύτωνα για να εξηγήσουν τη μοναδική ικανότητα ισορροπίας και κίνησης του ποδηλάτη.

Αυτό που ελπίζουν είναι ότι με την εξίσωσή τους θα βοηθήσουν στον καλύτερο σχεδιασμό των μελλοντικών ποδηλάτων, διευκολύνοντας τους κατασκευαστές να προσαρμόσουν τα σχέδια τους έτσι ώστε τα ποδήλατά τους να είναι πιο σταθερά και γρήγορα.

 

Και μια που μιλάμε για ποδήλατα του μέλλοντος οι κατασκευαστές ποδηλάτων Martijn Koomen και Tadas Maksimovas (οι οποίοι λατρεύουν τα μαθηματικά), συνεργάστηκαν με το WE ARE Pi  (την γνωστή μας σταθερά π=3,14...) με σκοπό να κάνουν πραγματικότητα τα σχέδια ενός καλλιτέχνη.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας το βλέπουμε στη φωτογραφία και βέβαια μόνο για ένα απλό ποδήλατο δεν πρόκειται. Το εργαλείο αυτό, μέσα από το πρωτότυπο σχέδιό του, έχει σκοπό να τιμήσει την μαθηματική σταθερά, αφού ο σκελετός του έχει βασιστεί στο ελληνικό γράμμα π, ενώ είναι κατασκευασμένος αποκλειστικά από ανθρακόνημα.

Αν και εκ πρώτης όψεως, το ποδήλατο δείχνει αρκετά αντισυμβατικό, είναι 100% λειτουργικό!

Θανάσης Κοπάδης

Μαθηματικός - Συγγραφέας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέες Προκηρύξεις ΑΣΕΠ για Χιλιάδες Διορισμούς και προσλήψεις στο δημόσιο - Βγαίνουν καθημερινά εδώ

Σχετικά με την "άψε σβήσε" απόλυση του καθηγητή που χειροδίκησε σε μαθήτρια

Τι ισχύει από τη Δευτέρα 5/12 σε σχολεία και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΑΛ
Ο καθηγητής του ΕΠΑΛ που χειροδίκησε σε μαθήτρια και η έκπληκτη κοινή γνώμη
Το υπουργείο και τα ΜΜΕ που το λιβανίζουν με το αζημίωτο, αποσιωπούν όλους τους παράγοντες που έχουν φέρει την εκπαίδευση σε αυτή την κατάσταση και...
Ο καθηγητής του ΕΠΑΛ που χειροδίκησε σε μαθήτρια και η έκπληκτη κοινή γνώμη
Μαθητεία: Συνειδητή απαξίωση; Υποψήφιοι μένουν εκτός, λείπουν καθηγητές
Πάνω από 3.000 νέοι κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την συνέχιση των σπουδών τους- Εκπαιδευτικοί επισημαίνουν και οργανωτικά λάθη στην εποπτεία
Μαθητεία: Συνειδητή απαξίωση; Υποψήφιοι μένουν εκτός, λείπουν καθηγητές
Εκπαιδευτικός - Τηλεκπαίδευση
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ως εμπόρευμα στην αγορά μοριοδοτημένων υποψηφιοτήτων
Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα την περίοδο των μνημονίων, οι ελαστικές μορφές εργασίας αυξάνονται συνεχώς στη δημόσια εκπαίδευση. Βρισκόμαστε στην...
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ως εμπόρευμα στην αγορά μοριοδοτημένων υποψηφιοτήτων