Τα μαθηματικά του ποδηλάτου
Γράφει ο Θανάσης Κοπάδης, Μαθηματικός - Συγγραφέας

Η 3η Ιουνίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (World Bicycle Day) μετά από γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού το 2018.

Και επειδή τα μαθηματικά βρίσκονται παντού, παρακάτω θα δούμε δύο θέματα που τα συνδυάζουν τα μαθηματικά με το αγαπημένο μας ποδήλατο.

Το ποδήλατο, μόλις κάποιος το μάθει, είναι εύκολο και το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να γυρίζει τα πεντάλ αρκετά γρήγορα για να συνεχίσει να ισορροπεί και να κινείται.

Όμως, ερευνητές από ΗΠΑ, Βρετανία και Ολλανδία, μετά από χρόνια ερευνών, κατάφεραν και δημιούργησαν μια πολύπλοκη μαθηματική εξίσωση που δείχνει ότι αυτό που το σώμα και ο εγκέφαλός ακόμα κι ενός μικρού παιδιού κάνουν ενστικτωδώς, στην πραγματικότητα είναι τρομερά πολύπλοκο από φυσική και μαθηματική άποψη.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε μια τεράστια εξίσωση που περιλαμβάνει 31 αριθμούς και σύμβολα και εννέα παρενθέσεις! Η φόρμουλα αυτή λαμβάνει υπόψη της διάφορες παραμέτρους και δυνάμεις, όπως την αδράνεια, την κεντρόφυγο δύναμη, τη βαρύτητα, την κλίση του ποδηλάτη, τη στροφορμή κ.α.

Όπως δήλωσε ένας από τους ερευνητές, από τότε που εφευρέθηκε το ποδήλατο τη δεκαετία του 1860, οι μαθηματικοί και οι φυσικοί προσπαθούν να εφαρμόσουν τους νόμους κίνησης του Νεύτωνα για να εξηγήσουν τη μοναδική ικανότητα ισορροπίας και κίνησης του ποδηλάτη.

Αυτό που ελπίζουν είναι ότι με την εξίσωσή τους θα βοηθήσουν στον καλύτερο σχεδιασμό των μελλοντικών ποδηλάτων, διευκολύνοντας τους κατασκευαστές να προσαρμόσουν τα σχέδια τους έτσι ώστε τα ποδήλατά τους να είναι πιο σταθερά και γρήγορα.

 

Και μια που μιλάμε για ποδήλατα του μέλλοντος οι κατασκευαστές ποδηλάτων Martijn Koomen και Tadas Maksimovas (οι οποίοι λατρεύουν τα μαθηματικά), συνεργάστηκαν με το WE ARE Pi  (την γνωστή μας σταθερά π=3,14...) με σκοπό να κάνουν πραγματικότητα τα σχέδια ενός καλλιτέχνη.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας το βλέπουμε στη φωτογραφία και βέβαια μόνο για ένα απλό ποδήλατο δεν πρόκειται. Το εργαλείο αυτό, μέσα από το πρωτότυπο σχέδιό του, έχει σκοπό να τιμήσει την μαθηματική σταθερά, αφού ο σκελετός του έχει βασιστεί στο ελληνικό γράμμα π, ενώ είναι κατασκευασμένος αποκλειστικά από ανθρακόνημα.

Αν και εκ πρώτης όψεως, το ποδήλατο δείχνει αρκετά αντισυμβατικό, είναι 100% λειτουργικό!

Θανάσης Κοπάδης

Μαθηματικός - Συγγραφέας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2021: Νέες οδηγίες για τα self tests

ΑΣΕΠ: Ποιες είναι οι 5 προκηρύξεις που διορίζουν στο Δημόσιο

Τα Θέματα και οι λύσεις στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 (Δείτε τα πρώτοι εδώ)

ΜΟΝΟ ΜΕ  25 ευρώ το μήνα τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το νέο σεμινάριο που μοριοδοτεί

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ του GoLearn με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

1821
«ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»: Διήμερη προβολή σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Σήμερα και αύριο η «ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» προβάλλεται στις όψεις κτηρίων 18 πόλεων σε όλη την Ελλάδα - Δυνατότητα προβολής live streaming
«ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»: Διήμερη προβολή σε 18 πόλεις της Ελλάδας