Έξι πειραματικές τεχνολογικές έρευνες στο Ράλλειο γυμνάσιο θηλέων Πειραιά [pics+vid]
Δείτε τα πειράματα των μαθητριών

Στο πλαίσιο των πειραματικών ερευνών που αποτελούν αντικείμενο του μαθήματος της τεχνολογίας στη γ΄γυμνασίου , μαθήτριες του Ραλλείου γυμνασίου θηλέων Πειραιά  σε μικρές ομάδες των 3-4 μελών  διερεύνησαν  τα παρακάτω θέματα : 

1η : Θερμοκρασία μαγνήτη-μαγνητική δύναμη: Στο συγκεκριμένο πείραμα οι μαθήτριες μελέτησαν πως σε ακραίες θερμοκρασίες, όπως είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της Φλώρινας  αλλά και  οι πολύ υψηλές σε χώρες με ιδιαίτερα ζεστά κλίματα , επηρεάζεται η δύναμη ενός μαγνήτη. Διερεύνησαν  λοιπόν πως μεταβάλλεται η δύναμη  του μαγνήτη σε 4 διαφορετικές θερμοκρασίες, -16οC, 0οC, σε 80oC και σε θερμοκρασία δωματίου. 

2η) Είδος -χρόνος διατήρησης βερνικιού νυχιών:  Το βερνίκι νυχιών είναι ένας τύπος χρώματος που προσκολλάται στα νύχια για καλλυντικούς σκοπούς. Οι νέες τάσεις δείχνουν αυξημένη ποσότητα παραγωγής ματ νυχιών. Ενώ τα παραδοσιακά βερνίκια νυχιών είναι γυαλιστερά και λαμπερά, τα ματ βερνίκια νυχιών έχουν ένα θαμπό, μη επικαλυμμένο φινίρισμα. Ορισμένοι χρήστες έχουν υποθέσει ότι τα ματ βερνίκια νυχιών δεν μπορεί να διαρκέσουν τόσο πολύ καιρό επειδή η συνταγή λείπει το "προστατευτικό στρώμα" της γυαλάδας, χρώμα σε παραδοσιακά βερνίκια νυχιών. Είναι αλήθεια; Εκτελώντας αυτή την έρευνα,  οι μαθήτριες προσπάθησαν  να διερευνήσουν  αν  το ματ ή το γυαλιστερό βερνίκι νυχιών διαρκεί περισσότερο.

Βερνίκι νυχιών

3η) μάρκας χαρτοπετσέτας και χαρτιού κουζίνας- απορροφητικότητα νερού :     Σε κάθε κατάστημα, μεγάλο ή μικρό, υπάρχουν πολυάριθμες μάρκες χαρτοπετσέτας και χαρτιών κουζίνας  διαθέσιμες, από τα οποία η κάθε μάρκα ισχυρίζεται ότι διαθέτει το καλύτερο, το πιο απορροφητικό ή το φθηνότερο. Πώς μπορούμε να αποδείξουμε ή να διαψεύσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς; Πώς μπορούμε να δούμε ποιες χαρτοπετσέτες και πιο χαρτί κουζίνας  έχουν το υψηλότερο βαθμό απορροφητικότητας. Οι μαθήτριες πειραματίσθηκαν με 3 μάρκες και από τα 2 υλικά και μπορείτε να παρακολουθήσετε την διαδικασία που ακολούθησαν για να εξακριβώσουν  ποια είναι τα πιo απορροφητικά.

Απορροφητικότητα

4)είδος -καθαριστική ικανότητα  απορρυπαντικού: Οι δύσκολοι λεκέδες δημιουργούν την ανάγκη κάποιου κατάλληλου καθαριστικού μέσου και συνήθως καταφεύγουμε στην επιλογή απορρυπαντικού.  Εκτός από την εκλογή  της κατάλληλης μάρκας απορρυπαντικού , σημαντική παράμετρος είναι και   η χρήση σκόνης του απορρυπαντικού ή της υγρής του μορφής.  Οι μαθήτριες δοκίμασαν  στην έρευνά τους , μετά από  2 πλύσεις,  ποιο είδος απορρυπαντικού θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα σε κομμάτια λευκού βαμβακερού υφάσματος που σκόπιμα λεκιάσαμε με σάλτσα φαγητού του εμπορίου.

Καθαριστικό

5η)Μπάρες σοκολάτας και καραμέλας-μεταβολή ευθραυστότητας : Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί υλικών  σ΄ολο τον κόσμο  προσπαθούν να βελτιώσουν τα υλικά που χρησιμοποιούμε για την κατασκευή διαφόρων  πραγμάτων, όπως και τα είδη διατροφής. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι κάποια είδη τροφίμων, είναι πολύ ευέλικτα π,χ. ορισμένες μπάρες καραμέλες είναι πολύ  ευέλικτες, ενώ άλλες διατηρούν  το σχήμα αν  επιχειρήσετε να τις λυγίσετε.  Για να διερευνήσουν περισσότερο  τις ιδιότητες αυτές οι μαθήτριες και ειδικά την ευθραυστότητα ,επίλεξαν ως υλικό μπάρες καραμέλας και  σοκολάτας  και σύγκριναν αν η συμπεριφορά τους μεταβάλλεται όταν από την θερμοκρασία δωματίου , αποθηκευτούν για κάποιο χρόνο στην κατάψυξη.

Αξιολόγηση

6η) Μάρκα εμφιαλωμένου νερού-μέτρηση pH: Το πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι το εμφιαλωμένο νερό που πίνουμε αποκαλύπτει η τιμή του pH. Όταν η τιμή του pH είναι κάτω του 7, το νερό είναι όξινο, όταν είναι 7 το νερό είναι ουδέτερο, ενώ, όταν είναι άνω του 7 και έως 14, το νερό χαρακτηρίζεται αλκαλικό. Αυτές οι γνώσεις αποτέλεσαν την αφορμή, ώστε οι μαθήτριες, να μετρήσουν το pH 3 εμφιαλωμένων νερών και του νερού βρύσης του εργαστηρίου  του μαθήματος της χημείας  και να αξιολογήσουν την ποιότητά τους μέσω του pH.

Ph

Περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες για τις πειραματικές έρευνες υπάρχουν στο παρακάτω βίντεο που ανήρτησε ο καθηγητής του μαθήματος κ.Ντούσης Ηρακλής στο youtube

 

σχετικά άρθρα

Ν. Κεραμέως: Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάμε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
Ν. Κεραμέως: Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάμε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
«Η αξιολόγηση είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για να βελτιωθεί η απόδοση του εκπαιδευτικού συστήματος», τονίζει η υπουργός Παιδείας
Ν. Κεραμέως: Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάμε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
Η γυάλινη οροφή της εκπαίδευσης
Η γυάλινη οροφή της εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση με βάση το Σύνταγμα είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους τους πολίτες της χώρας. Είναι όμως τελικά έτσι τα πράγματα και ποιοι τελικά...

Η γυάλινη οροφή της εκπαίδευσης