μαθητής
Εμείς οι εκπαιδευτικοί

Φίλες και φίλοι Γονείς

Θέλουμε να σας επισημάνουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο - αν και είναι αυτονόητο – ότι ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο η πνευματική καλλιέργεια και η μάθηση, η διαπαιδαγώγηση και η κοινωνικοποίηση των παιδιών σας και μαθητών μας είναι για εμάς ύψιστα αγαθά και όχι μόνο ευθύνη και καθήκον.

Αγωνιζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας για να ανοίξουμε δρόμους προόδου στους μαθητές μας. Σήμερα στον καιρό της πανδημίας, η ανησυχία και η αγωνία μας κορυφώθηκαν.

Δίνουμε αγώνα για να διατηρήσουμε ζωντανή την αφήγηση της μάθησης – χωρίς ουσιαστική βοήθεια εκ μέρους της πολιτείας. Αναπτύσσουμε μόνοι μας τεχνολογικές δυνατότητες στηριζόμενοι στο Ψηφιακό Σχολείο του 2011.

Απαιτήσαμε και απαιτούμε να στηριχτούν οι μαθητές μας, που δεν είχαν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό. Νοιαζόμαστε για όλους τους μαθητές μας. Θα συνεχίσουμε την  εξ αποστάσεως διδασκαλία για όσους δεν μπορούν να έλθουν στο σχολείο για αντικειμενικούς λόγους.

Το σχολείο είναι η ζωή μας.

Τώρα το ΥΠΑΙΘ με την εισαγωγή κάμερας μέσα στη σχολική αίθουσα ζητά να απαξιώσουμε το σχολείο, να διαβρώσουμε την παιδαγωγική σχέση μας με τους μαθητές μας, να υπονομεύσουμε τη μάθηση. 

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει κανένα σχέδιο. «Δύναται ο εκπαιδευτικός να εφαρμόσει την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος». Με την μη υποχρεωτικότητα ομολογεί την αδυναμία του μέτρου. Απλά δέσμια του λαϊκισμού της επιχειρεί να πείσει ότι  λύνει το πρόβλημα.

Θέλουμε να σας διακηρύξουμε κάτι πολύ βασικό. Το σχολείο εντάσσει τις νέες τεχνολογίες στο περιεχόμενό του και στους στόχους τους – και όχι το αντίθετο. Αλλιώς το σχολείο θα πάψει να είναι εκπαιδευτικός θεσμός!  

Οφείλουμε να προφυλάξουμε την ψυχή της μάθησης και της αγωγής, την αισθητική και την ηθική της θεσμικής εκπαίδευσης.

Στη σχολική αίθουσα διενεργείται διαρκής αλληλεπίδραση μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, ζωντανός παιδαγωγικός διάλογος. Εκτυλίσσεται το παιχνίδι της μάθησης και της γνώσης με την ενεργητική συμμετοχή όλων. Δεν γίνεται διάλεξη. Δεν γίνεται μάθημα του 19ου αιώνα!

Πώς μπορεί να γίνει μάθημα και διδασκαλία αν δεν έχουμε συνεχείς ερωτοαποκρίσεις, παρατηρήσεις, σχόλια, προβληματισμούς ακόμα και καλοπροαίρετους υπαινιγμούς και φιλικά πειράγματα; Θα κάνουμε μάθημα για τους μαθητές μας ή για την κάμερα;

Μα το σχολείο είναι ζωή. Είναι όμορφο, δημιουργικό μέρος της ζωής μας…

Εμείς δεν έχουμε ευκαιριακή πολιτική σχέση ελάχιστων χρόνων με το σχολείο. Εμείς με τους μαθητές μας, «είμαστε το σχολείο»!

Σας θέλουμε, όπως πάντα, συμπαραστάτες στο τόσο σημαντικό εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό μας έργο. Μαζί σας έχουμε την ίδια αγωνία: τη μόρφωση των παιδιών σας, των μαθητών μας!

 

(για την αντιγραφή Νίκος Τσούλιας)

 

 

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ηλεία: Νεκρός ο 13χρονος μαθητής που οδηγούσε πατίνι και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

ΑΣΕΠ 1ΕΑ/2025 και 4ΕΑ/2025: Οι οριστικοί πίνακες εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Απολύθηκε καθηγήτρια επειδή έκανε σεξ με μαθητή της - Η ομολογία του ανήλικου
ΗΠΑ: Απολύθηκε καθηγήτρια επειδή έκανε σεξ με μαθητή της - Η ομολογία του ανήλικου
Ελεύθερη με 250.000 δολάρια μέχρι τη δίκη η 37χρονη που αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα
ΗΠΑ: Απολύθηκε καθηγήτρια επειδή έκανε σεξ με μαθητή της - Η ομολογία του ανήλικου
Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος
Νάσος Ηλιόπουλος στο alfavita.gr: Κάτω τα χέρια από τους εκπαιδευτικούς!
Είναι αδιανόητο σχεδόν 2.500 εκπαιδευτικοί να έχουν έρθει αντιμέτωποι με πειθαρχικές διαδικασίες επειδή συμμετέχουν σε απεργιακές δράσεις υπεράσπισης...
Νάσος Ηλιόπουλος στο alfavita.gr: Κάτω τα χέρια από τους εκπαιδευτικούς!