Οι πολιτικές της κυβέρνησης κίνδυνος για τη δημόσια υγεία- Αλληλεγγύη στους υγειονομικούς!
Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων ΠΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ Δημήτρη Πολυχρονιάδη και  Χρήστο Παναγιώτου, αναπληρωτή εκπ/κού

Ο λαός θα σωθεί από το λαό και τους εργαζόμενους!

  • ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ  «ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ»

Οι πολιτικές της κυβέρνησης κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Καθημερινά από το δελτίο των 6 ξεδιπλώνεται η επικίνδυνη, αντικοινωνική και εγκληματική για τη δημόσια υγεία και το λαό προσέγγιση και αντιμετώπιση της πανδημίας. Η εμπειρία των χωρών που προηγήθηκαν χρονικά στην έξαρση της επιδημίας δείχνει πως ο απαιτούμενος συνδυασμός για τον έλεγχο της περιλαμβάνει την ταχύτατη και σημαντική ενίσχυση του συστήματος υγείας, τη διενέργεια μαζικών τεστ για εποπτεία της διασποράς και την εφαρμογή στοχευμένων περιοριστικών μέτρων προς αποφυγή της ταχείας μετάδοσης. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση έχει ως τώρα λάβει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο μέτρα γενικής και οριζόντιας καραντίνας με την προσθήκη ελάχιστων μέτρων διευθέτησης και αναδιάταξης των υπαρχόντων δομών υγείας, προσωπικού και εξοπλισμού. Αντί λοιπόν να ανακοινώνει τον καθημερινό αριθμό του μόνιμου προσωπικού που (δεν) αναλαμβάνει καθήκοντα, τον αριθμό κλινών ΜΕΘ που (δεν) ανοίγουν, τον αριθμό επιπλέον αναπνευστήρων που (δεν) εξασφαλίζονται και των ειδικών νοσοκομείων που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της, ανακοινώνει μόνο τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, των διασωληνημένων και των θανάτων, την επίκληση της «ατομικής ευθύνης» και την απειλή έντασης των περιοριστικών μέτρων με βάση προβλέψεις για την πορεία της.

Προσπαθεί να ενοχοποιήσει έναν ολόκληρο λαό για την εξάπλωση της πανδημίας, ενώ συγχρόνως αντί να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που ζητά η επιστημονική ιατρική κοινότητα και να προχωρήσει σε γενναία κρατική χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους και τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας, ανακοινώνει συνεχώς μέτρα για την ενίσχυση της κερδοφορίας των εργοδοτών, των επιχειρηματικών συμφερόντων και του Κεφαλαίου. Έτσι, αντί να ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και βιομηχανιών παραγωγής αγαθών μη πρώτης ανάγκης με δεκάδες εργαζόμενους στοιβαγμένους σε κλειστούς χώρους και χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας, χαρίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε καναλάρχες, επιχειρηματίες της δημόσιας υγείας, σχολάρχες και εταιρίες διοδίων.

Ο αγώνας, οι προτάσεις και τα αιτήματα των νοσοκομειακών ιατρών να γίνει κτήμα όλου του λαού!

Σφίγγουμε το χέρι και υποκλινόμαστε στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό των ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ οι οποίοι όλες αυτές τις μέρες, ρισκάροντας τη ζωή τους, δίνουν μάχη με το θάνατο και την ΠΑΝΔΗΜΙΑ για να κρατήσουν στη ζωή τους συνανθρώπους μας που έχουν νοσήσει. Δυστυχώς, δίνουν αυτή τη μάχη με μόνο συμπαραστάτη το λαό, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να τους παρέχει τα όπλα που χρειάζονται για να πολεμήσουν, αρνείται ακόμα και να τους δεχτεί για να τους ακούσει! Τα νοσοκομεία παραμένουν ανοχύρωτα, το υγειονομικό προσωπικό ακόμη και σήμερα δουλεύει χωρίς τα αναγκαία μέσα για να εργαστεί με ασφάλεια και άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι στο σπίτι γιατί δεν τους είδε ποτέ γιατρός. Για να σωθεί η δημόσια υγεία και ο λαός από την πανδημία, ο μόνος δρόμος είναι αυτός που προκρίνουν οι νοσοκομειακοί ιατροί μέσα από τα αιτήματά τους. Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να διοριστούν ΑΜΕΣΑ χιλιάδες μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές
  • Στελέχωση και εξοπλισμός για 3500 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ
  • Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας και διενέργεια τεστς για όλο, και ιδίως για τους υγειονομικούς
  • Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην υγεία, κλινών και εξοπλισμού
  • Μέτρα για την υγεία προσφύγων, μεταναστών, αστέγων, τοξικοεξαρτημένων, φυλακισμένων και άλλων ευαίσθητων ομάδων

Κανένας μόνος στην επιδημία, αγώνας για δωρεάν Υγεία

Ο λαός έδειξε υπευθυνότητα. Δε χρειάζεται χωροφύλακα. Την ίδια υπευθυνότητα να δείξουν οι κυβερνώντες

Ο ΛΑΟΣ και οι εργαζόμενοι σώζουν το λαό. Αλληλεγγύη στους υγειονομικούς!

(Για την απόφαση της ΔΟΕ για διάθεση του ποσού των 100.000 ευρώ για αγορά υγειονομικού υλικού)

«Σε αυτή την πολύ δύσκολη μάχη το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αποφάσισε να συμβάλει προσφέροντας το ποσό των 100.000 ευρώ, ποσό που προέρχεται από τις συνδρομές των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προς την Ομοσπονδία, για την αγορά υγειονομικού υλικού» (ΔΟΕ, 31/2/20). Από την πρώτη στιγμή συμφωνήσαμε και στηρίξαμε την πρόταση (και απόφαση πλέον) για τη διάθεση του ποσού για αγορά υγειονομικού υλικού, για τη στήριξη της δημόσιας υγείας και του αγώνα που γίνεται για να σταθεί όρθια από τους εργαζομένους. Τη στηρίξαμε και παρεμβήκαμε στη διαμόρφωση της ανακοίνωσης στην κατεύθυνση της ανάδειξης και καταγγελίας από τη μία των ευθυνών της κυβέρνησης (όπως αναλύονται από πάνω) και από την άλλη της στήριξης και της απαίτησης όλων (και των εκπαιδευτικών μέσω της Ομοσπονδίας τους) να καλυφθούν τα αιτήματα των υγειονομικών και στην ουσία να γίνουν αιτήματα όλης της κοινωνίας για τη διάσωση της Δημόσιας υγείας. Σε αυτόν τον προσανατολισμό προτείναμε και εξακολουθούμε να θεωρούμε αναγκαίο ότι η ΔΟΕ πρέπει να λάβει καθαρή πολιτική απόφαση ώστε το ποσό να καταβληθεί απευθείας στις 2 ομοσπονδίες (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ) και όχι σε κρατικούς ή κυβερνητικούς διαχειριστές και λογαριασμούς.

Να δοθεί στις ομοσπονδίες της υγείας για το όπλο των ατομικών μέσων προστασίας ή προς όποια άλλη προτεραιότητα υποδείξουν και βάλουν οι ίδιοι που δίνουν τη μάχη και να αγωνιστούμε  μαζί τους για να πάρουμε και τα άλλα όπλα που ζητάνε για να σωθεί ο λαός. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, να θωρακίσει το σύστημα Δημόσιας Υγείας και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των υγειονομικών με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κόβοντας από τα δωράκια και τις ελαφρύνσεις στους επιχειρηματίες φίλους της.

 Πέρα από το συμβολικό της κίνησης αυτής για τη στήριξη των αιτημάτων, των προτάσεων και του σπουδαίου αγώνα που δίνουν για να κρατήσουν όρθια τη Δημόσια Υγεία, είναι σημαντικό να τους ενισχύσουμε πρακτικά και υλικά με τα μέσα που οι ίδιοι ζητούν (βλ. π.χ. ανακοίνωση - καμπάνια ΟΕΝΓΕ "δώστε μας όπλα για να πολεμήσουμε") για να σωθεί ο λαός από αυτή τη δοκιμασία. Ακόμα και τώρα η κυβέρνηση τους αρνείται αυτά τα όπλα και συνεχίζει την πολιτική υπονόμευσης ΜΗ στήριξης της δημόσιας Υγείας και της προκλητικής ενίσχυσης της ιδιωτικής 

Να σπάσει η συναίνεση (και της γραφειοκρατικής ηγεσίας και της πλειοψηφίας της ΔΟΕ) με την κυβέρνηση τη ΝΔ και το κράτος «εκτάκτου ανάγκης». Να μην δεχτούμε τις αντικοινωνικές και επικίνδυνες επιλογές της κυβέρνησης ως μονόδρομο, να μη της δώσουμε το προνόμιο του μονοπωλίου του δημόσιου λόγου και των κινήσεων. Όσο ο λαός και οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους δείχνουν την αλληλεγγύη τους, άλλο τόσο πρέπει να αγωνιστούν ώστε να ανατραπούν οι νέο-φιλελεύθερες επιλογές του κράτους που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα, και για αυτό δηλώνουμε ότι παλεύουμε για να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη των αφεντικών!

 

Η αλληλεγγύη και ο αγώνας είναι όπλο των εκπαιδευτικών

και όλων των εργαζομένων

για την επιβίωσή μας!

σχετικά άρθρα

Καταγγελία: Παιδικοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά ενώ στο κτίριο πραγματοποιούνται οικοδομικές εργασίες
Καταγγελία: Παιδικοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά ενώ στο κτίριο πραγματοποιούνται οικοδομικές εργασίες
Άμεση λύση στο πρόβλημα ζητά το Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο Βύρωνα
Καταγγελία: Παιδικοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά ενώ στο κτίριο πραγματοποιούνται οικοδομικές εργασίες
Ολοκλήρωση του 2ου κύκλου της Β’ επιμορφωτικής φάσης της Πράξης «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών σε θέματα μαθητείας»
Ολοκλήρωση του 2ου κύκλου της Β’ επιμορφωτικής φάσης της Πράξης «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών σε θέματα μαθητείας»
Ανακοίνωση του ΙΕΠ
Ολοκλήρωση του 2ου κύκλου της Β’ επιμορφωτικής φάσης της Πράξης «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών σε θέματα μαθητείας»