Μ. Χαρακόπουλος: Επίδομα κορονοϊού σε απόφοιτους ΕΠΑΛ που διεκόπη το πρόγραμμα μαθητείας
Ο βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά από τους υπουργούς Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως.

Να διερευνήσουν τη δυνατότητα οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ που συμμετέχουν σε προγράμματα μαθητείας, που διεκόπησαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους που θα λάβουν οικονομικό επίδομα ή βοήθημα, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τους υπουργούς Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «η απόφαση για την αναστολή των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, προκειμένου να επιτευχθεί αυξημένη προστασία από  την εξάπλωση του κορονοϊού, περιλαμβάνει και περίπου 3.200 αποφοίτους των ΕΠΑΛ, που έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της εργασίας τους και, συνεπώς, της καταβολής των αποδοχών τους. 

Σύμφωνα με διευκρινήσεις που παρείχε η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και δια Βίου Μάθησης (Αριθ. Πρωτ. Φ7/36528/ΓΓ4, 12.3.20) η εργασία των αποφοίτων των ΕΠΑΛ σε επιχειρήσεις ή σε φορείς λογίζεται ως κομμάτι της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, εντάσσεται στο μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και, ως εκ τούτου, διακόπτεται. Σημειώνεται δε ότι ‘‘για το διάστημα της απαγόρευσης των εκπαιδευτικών λειτουργιών οι μαθητευόμενοι δεν αποζημιώνονται από τον εργοδότη και δεν λαμβάνουν επιδότηση από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ’’.

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει εύλογες ανησυχίες στους μαθητευόμενους αποφοίτους των ΕΠΑΛ που εργάζονται κατά κύριο λόγο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και, σύμφωνα με δημοσιεύματα (paidis.com, 21.03.2020), η διακοπή της εργασίας αλλά και των αποδοχών τους, ειδικά στην περίπτωση που υπάρξει παράταση της διακοπής των εκπαιδευτικών  λειτουργιών, στερεί τους ίδιους και τις, επί το πλείστον φτωχές, οικογένειές τους, από ένα απολύτως αναγκαίο εισόδημα».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)
Μητρώο ΔΥΠΑ: Νέες αιτήσεις για αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς
Ξεκινά σήμερα, Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026 η υποβολή αιτήσεων στη ΔΥΠΑ για την 10η Συμπληρωματική Πρόσκληση του Μητρώου Εκπαιδευτικών
Μητρώο ΔΥΠΑ: Νέες αιτήσεις για αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς
Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
ΑΠΥΣΠΕ: 235 παραιτήσεις στελεχών και 298 άδειες άνευ αποδοχών μόνο στην Αττική!
Σοκαριστικά στοιχεία από την 1η συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ Αττικής για το 2026 - Κρίσης στελέχωσης στα σχολεία της Αττικής
ΑΠΥΣΠΕ: 235 παραιτήσεις στελεχών και 298 άδειες άνευ αποδοχών μόνο στην Αττική!