Πάτρα: Αντιδράσεις για την αναγκαστική μετακίνηση των φοιτητών από τις εστίες
Για την αναγκαστική μετακίνηση των φοιτητών της φοιτητικής εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Αντιδράσεις και ανησυχία έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την λειτουργία όλων των εστιών έως τις 10 Απριλίου, στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό.

Εν μέσω απαγόρευσης της κυκλοφορίας και ακύρωσης δρομολογίων, οι φοιτητές, που στην πλειονότητά τους προέρχονται από ευάλωτες οικονομικά ομάδες ή από το εξωτερικό, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα δωμάτιά τους άρον άρον και να γυρίσουν, όσοι μπορούν ή έχουν κατοικία, στο τόπο καταγωγής τους. 

Δείτε τις ανακοινώσεις από ΔΗΠΑΚ-ΑΕΙ, Πανεπιστήμιο Πατρών και του Συλλόγου Δελτίο τύπου Συλλόγου Οικότροφων Πάτρας

Με αφορμή την ανακοίνωση της Πρυτάνεως και ορισμένες δημόσιες ανακοινώσεις για τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν σε σχέση με το θέμα της αναγκαστικής μετακίνησης των οικοτρόφων που παραμένουν στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Πατρών, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

 • Η διαμονή της συντριπτικής πλειοψηφίας των φοιτητών στην εστία δεν είναι «ατομική επιλογή» αλλά ανάγκη με προφανή κοινωνικά αίτια.
 • Η μετακίνηση των εστιακών φοιτητών που παραμένουν ακόμη στην εστία, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, θα επιφέρει σοβαρά, αν όχι ανυπέρβλητα, προβλήματα στις σπουδές τους, στην εργασία τους, για όσους εργάζονται, καθώς και στις οικογένειές τους.
 • Η υπουργική απόφαση για κλείσιμο των φοιτητικών εστιών, που συνοδεύεται με αναγκαστική μετακίνησή των φοιτητών έρχεται σε αντίθεση με συστάσεις του ΕΟΔΥ που έχει λάβει ο σύλλογος οικοτρόφων.
 • Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες, θα πρέπει να αναχθεί ως κύριο η διασφάλιση της υγείας και επιβίωσης των φοιτητών μας και των οικογενειών τους, η προάσπιση της δημόσιας υγείας, και όχι οι εντάσεις που δημιουργήθηκαν.

Καλούμε την Πρυτανική αρχή να συμβάλει στην επίλυση του υπαρκτού και οξύτατου ζητήματος των φοιτητών στην εστία και των σύνθετων προβλημάτων που το συνοδεύουν. Να σταθούμε όλοι μας αλληλέγγυοι και να στηρίξουμε τον αγώνα που δίνουν οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στις φοιτητικές εστίες σε συνθήκες έντασης της υγειονομικής κρίσης. 

Για πληρότητα στην ενημέρωση, ακολουθούν σχετικές αποφάσεις  και δελτία τύπου του Συλλόγου Οικοτρόφων.

ΔΗΠΑΚ-ΑΕΙ, Πανεπιστήμιο Πατρών, 23-3-2020

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δελτίο τύπου Συλλόγου Οικότροφων Πάτρας (23-3-2020)

Μετά από πολύωρο αγώνα του Συλλόγου καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με την Πρύτανι η οποία δεσμεύτηκε  προφορικά να υλοποιήσει τα αιτήματα μας για:

 1. Εξασφάλιση της ικανοποίησης της στέγασης όλων των φοιτητών που δεν μπορούν να μεταβούν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους για οποιονδήποτε λόγο , είτε είναι αλλοδαποί που η χώρα τους είναι σε εμπόλεμη Ζώνη ή έχει κλείσει τα σύνορα, είτε για φοιτητές που εργάζονται, είτε για φοιτητές που η οικογένεια τους είναι σε ευπαθή κοινωνική ομάδα.
 2. Εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης για την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών όλων των φοιτητών.

Ο Σύλλογος ωστόσο αναμένει την γραπτή δέσμευση των πρυτανικών αρχών για την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι επρόκειτο για μια ειλικρινή δήλωση και όχι για μια δέσμευση που δόθηκε μόνο και μόνο για να ανακόψει τον αγώνα μας. Όταν ζητήθηκε να γίνει αυτό επίσημα(εγγράφως) η Πρύτανης εκμεταλλεύτηκε την τρέχουσα κατάσταση της καραντίνας και κάλεσε τις Αστυνομικές Δυνάμεις, προκειμένου να καταστείλει τον αγώνα αυτό, καταπατώντας  το άσυλο, γεγονός απαράδεκτο να συμβαίνει απο θεσμικό πρόσωπο του Πανεπιστήμιου.

Ο Σύλλογος δε θα σταματήσει το δίκαιο αγώνα του για την ικανοποίηση των αιτημάτων του με ότι μέτρα κι αν λάβει η Πρύτανις. Απαιτούμε να δεσμευτεί εγγράφως άμεσα η Πρύτανις.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΉΣ ΧΩΡΙΣ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ανακοίνωση του Σύλλογου Οικοτρόφων Εστίας του  Πανεπιστημίου Πατρών. (23-3-2020)

Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόσφατη ανακοίνωση και στάση της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών γύρω από τα γεγονότα που συνέβησαν σήμερα το πρωί με αφορμή το ολικό και πανελλαδικό κλείσιμο των εστιών με πρόσχημα την "εθνική ασφάλεια". Η κ. Κυριαζοπούλου κάνει λόγο για μειοψηφίες φοιτητών που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Επειδή ακριβώς αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητα της κατάστασης κρίνουμε επικίνδυνη τη μεταφορά εκατοντάδων φοιτητών προς όλη την επικράτεια και ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Για όλα τα παραπάνω επικοινωνήσαμε και με το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ που εξέφρασε συμφωνία με το ότι μια μαζική μετακίνηση θέτει σε κίνδυνο συνολικά τη δημόσια υγεία. Κανένας φοιτητής δεν επιτέθηκε, κανένας φοιτητής δεν προπηλάκισε κανέναν. Μάλιστα, ο ΣΟΦΕΠΠ αρχικά επικοινώνησε με την Πρυτανεία μέσω αντιπροσωπείας τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Απ' την στιγμή που δεν υπήρξε απάντηση σχεδόν σε κανένα από τα αιτήματα μας και ύστερα από μια πολύ σύντομη συζήτηση αιτηθήκαμε να έρθουμε ξανά σε επικοινωνία μαζί της την οποία αρνήθηκε. Είναι υποκριτικό από μεριά της να καταφεύγει σε ψευδείς δηλώσεις για τη στάση των φοιτητών αναφέροντας μάλιστα ότι δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής την ίδια ώρα που στην εστία δεν τηρείται ΚΑΝΕΝΑ μέτρο και ενώ η ίδια δεν παίρνει καμία θέση για το γεγονός ότι εκατοντάδες φοιτητές θα αποτελέσουν κινητές βόμβες μετάδοσης του ιού σε όλη τη χώρα!

Κανένας φοιτητής στο δρόμο!

Να μην κλείσουν οι εστίες!


Παρακάτω η απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Πατρών εχθές 22-3-2020 :

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΕΣΤΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Καταγγέλλουμε την στάση των Πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Πατρών, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και πρωτίστως της κυβέρνησης της Ν.Δ σε σχέση με την απόφαση τους να απομακρυνθούν οι οικότροφοι φοιτητές από τα ιδρύματα, εν μέσω πανδημίας.

Την ίδια περίοδο που ανακοινώνουν ότι θα προβούν σε απαγόρευση κυκλοφορίας εάν υπάρξει προσέλευση στα χωριά, μας ζητάνε να φύγουμε στα σπίτια μας, από τα οποία επιλέγουμε συνειδητά να απέχουμε για συγκεκριμένους λόγους. Μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας που ανακοινώθηκε έκτακτα και θα ισχύει από την Δευτέρα 23.03.20, είναι ανήκουστο να μας ζητάται να απομακρυνθούμε από την εστία, χρησιμοποιώντας μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η πλειονότητα των οικοτρόφων έχει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένους, ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα κ.α). Πολλοί από μας εργάζονται ακόμη σ’ επιχειρήσεις που δεν έχουν επηρεαστεί από την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων. Επίσης, υπάρχουν φοιτητές που κατάγονται από χώρες που δεν εκπροσωπούνται από διπλωματικές αρχές στην Ελλάδα, φοιτητές που κατάγονται από χώρες που βρίσκονται σ’ εμπόλεμη κατάσταση και φοιτητές από χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορα τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν που να πάνε. Μας κάνει εντύπωση που στο ΦΕΚ δεν συμπεριλαμβάνεται η αναστολή λειτουργίας των ερευνητικών δραστηριοτήτων και του ΕΛΚΕ, την ίδια στιγμή που στην εστία διαμένουν και μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Αίτημα μας είναι να μην κλείσουν πανελλαδικά οι εστίες στις οποίες διαμένουμε, μη έχοντας επιλογή να ρισκάρουμε την υγεία μας, την υγεία των δικών μας ανθρώπων καθώς και άλλων, κατά την μετάβαση μας στα σπίτια μας. Από την μεριά μας, έχουμε τηρήσει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την μείωση του ρυθμού εξάπλωσης του Convid19. Θεωρούμε πως κίνδυνος για την δημόσια και εθνική ασφάλεια είναι να μετακινηθούμε προς χωριά και πόλεις που δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα.

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με εκπρόσωπο που απάντησε στο κεντρικό τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ, την Δευτέρα 23/03/20, ώρα 15.00 (η κλήση έχει καταγραφεί από την υπηρεσία) μας ενημέρωσε ότι θέση του Οργανισμού υγείας είναι πως δεν επιτρέπεται να προβούμε σε μετακινήσεις, εν μέσω πανδημίας, ρισκάροντας κατ’αυτόν τον τρόπο την δημόσια υγεία.

Απαιτούμε να προβούν σε καραντίνα της πανεπιστημιούπολης Πατρών, να σφραγίσουν τους κοινόχρηστους χώρους της εστίας και να μας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουμε για στέγαση μόνο τα δωμάτια μας. Γνωρίζουμε ότι στην ενημερωμένη εγκύκλιο  περιλαμβάνονται μέτρα για συγκεκριμένες κατηγορίες Οικότροφων όπως οι αλλοδαποί.  Ωστόσο καταγγέλλουμε το ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα για όλους εμάς που στα σπίτια μας έχουμε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και θεωρούμε ότι τα μέτρα που περιλαμβάνουν την φιλοξενία ορισμένων σε ξενοδοχεία είναι πολύ πιο επικίνδυνα από το να μείνουν στην εστία. 

Απαιτούμε εγγραφή απάντηση ότι ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΓΗ. 

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

 1. Να μην κλείσει καμία εστία πανελλαδικά.
 2. Με κρατική χρηματοδότηση να δοθεί χρηματικό επίδομα σίτισης σε κάθε οικότροφο, για την χρονική περίοδο που η φοιτητική λέσχη θα είναι κλειστή.
 3. Να μην γίνει καμία διακοπή των παροχών της ΦΕΠ που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των οικοτρόφων (ρεύμα, νερό, πλυντήρια και internet-δεδομένου ότι πραγματοποιούνται οι διαδικτυακές διαλέξεις.)
 4. Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα καθαριότητας με κρατική ευθύνη: Αντισηπτικά στους κοινόχρηστους χώρους καθώς και διάθεση αντισηπτικών και καθαριστικών στους οικοτρόφους. Παροχή στους εργαζομένους όλου του απαραίτητου εξοπλισμού απολύμανσης (μάσκες, γάντια κ.τ.λ) Τακτική απολύμανση στους κοινόχρηστους χώρους.
 5. Να πραγματοποιηθούν δωρεάν τεστ ελέγχου του Convid19, σε όλους τους οικοτρόφους, δεδομένου του ότι ζούμε πάρα πολύ κοντά στο κέντρο εντατικής φροντίδας για τον ιό, του Ρίου καθώς και μετακινούμαστε με τα ίδια μέσα μεταφοράς με το προσωπικό του νοσοκομείου.

ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΓΗ!

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Σ.Ο.Φ.Ε.Π.Π

Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ)

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Πότε ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια: Αυτά είναι τα τελευταία σενάρια

ΑΣΕΠ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Πιστοποίηση Αγγλικών έως και C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Το ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα