«Όχι στο κλείσιμο των φοιτητικών εστιών και της λέσχης Ιωαννίνων»
Νέα καταγγελία συλλόγου οικοτρόφων για την απόφαση της κυβέρνησης

Μία ακόμα καταγγελία για την απόφαση αναστολής λειτουργίας των φοιτητικών εστιών λαμβάνει στο alfavita.gr. Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ζητά να παρθεί πίσω η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας και να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη δημόσια υγεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΠΙΣΩ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ!

ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ!

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε το Σάββατο 21/3 να κλείσει τις εστίες όλων των πανεπιστημίων πανελλαδικά από την Τετάρτη 25/3, για υγειονομικούς λόγους. Η απόφασή της αυτή είναι εξοργιστική και ανεύθυνη, κυρίως γιατί υποχρεώνει χιλιάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα να γυρίσουν στα σπίτια τους, θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και τις οικογένειές τους και μάλιστα προκαλώντας πιθανή διασπορά του ιού σε πανελλαδικό επίπεδο!

Πολλοί φοιτητές (αν όχι οι περισσότεροι) έχουν στην οικογένεια τους άτομα, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι προφανές πως δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την υγεία τους. Επίσης πρέπει να διανύσουν μεγάλη απόσταση και να κάνουν χρήση διαφορετικών μεταφορικών μέσων (συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους κλπ, με κίνδυνο να διασπείρουν ή να κολλήσουν την νόσο! Παράλληλα, οι φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus και μένουν στις εστίες δεν μπορούν να γυρίσουν στις χώρες τους γιατί έχουν απαγορευτεί οι μετακινήσεις! Δεν υπάρχει καμία πρόνοια ή μέριμνα για χιλιάδες φοιτητές, που η κυβέρνηση τους πετάει στο δρόμο!

Ακόμα πολλοί δεν μπορούν να καλύψουν οικονομικά την μετακίνησή τους, έχοντας άνεργους γονείς ή σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι φοιτητές - εργαζόμενοι που εχουν παραμείνει στις εστίες για να συνεχίσουν την εργασία τους και να βιοποριστούν, μέσα σε μία κατάσταση γενικευμένης κρίσης της κοινωνίας, όξυνση της ανεργίας και απόγνωσης στις περισσότερες ελληνικές οικογένειες.

Ταυτόχρονα, είναι πολλές οι περιπτώσεις φοιτητών  που δεν εχουν, για τον έναν ή τον άλλο λόγο,  ένα σπίτι για να πάνε και η εστία αποτελεί την μοναδική κατοικία τους. Στο όνομα της “δημόσιας υγείας”, πετούν στην κυριολεξία στο δρόμο φοιτητές χωρίς γονείς ή που αδυνατούν για τον οποιοδήποτε λόγο να μείνουν με τους γονείς τους. Όσοι λοιπόν επικαλούνται την προστασία μας, πρέπει να βρουν λύση εγκαίρως πριν προστεθούν περισσότεροι στην λίστα των αστέγων, των κρουσμάτων ή των θυμάτων.

Είναι ξεκάθαρο πως αυτή η απόφαση, όπως και τα υπόλοιπα περιβόητα «μέτρα» της κυβέρνησης, δεν είναι τίποτα άλλο από στάχτη στα μάτια μας. Την ίδια στιγμή που αναγγέλλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας, αναγκάζουν φοιτητές να μετακινηθούν με τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο διασποράς του ιού. Ταυτόχρονα δεν υπολογίζουν κατά πόσο αυτό είναι εφικτό για τους οικονομικά εξαθλιωμένους ή για τους φοιτητές - εργαζόμενους που (εάν εγκαταλείψουν το δωμάτιό τους, ταυτόχρονα εγκαταλείπουν και την εργασία τους) δεν θα λάβουν καμία κρατική ελεημοσύνη. Δεν παύει να είναι, επίσης, μια ανοιχτή κατάργηση του δικαιώματός μας σε δωρεάν σίτιση και στέγαση! Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να σταματήσουν να σιτίζονται κάποιοι εκατοντάδες φοιτητές με take away, την ίδια στιγμή που παραμένουν ανοιχτά σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις στον επισιτισμό ή τράπεζες και άλλες δομές. Η μόνη δικαιολογία είναι ότι τους συμφέρει να μην καλυφθούν ακόμα και οι βασικές ανάγκες περιορισμένου αριθμού φοιτητών και να γλιτώσουν από τα έξοδα συντήρησης των εστιών και λειτουργίας της λέσχης.

Για άλλη μια φορά φορτώνουν τις ευθύνες και τις συνέπειες της κρίσης τους πάνω στις πλάτες μας! Παρά το «υπεύθυνο και συνεπές» προφίλ που θέλουν να εμφανίσουν, η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη. Ακόμα και αυτές τις μέρες που ο γειτονικός λαός της Ιταλίας βιώνει μια φρικαλέα εικόνα από το μέλλον μας, δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Για άλλη μια φορά, οι ίδιοι που κατέστρεψαν με μια σειρά από μνημονιακούς νόμους την δημόσια υγεία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) με κλείσιμο 9 νοσοκομείων, μείωση οργανικών θέσεων, πενιχρή χρηματοδότηση για εξοπλισμό, έρχονται να παίξουν τους σωτήρες και να μας απαγορεύσουν τα πιο στοιχειώδη δικαιώματά μας (στέγαση, σίτιση κλπ). Νομοθετούν μεροληπτόντας ανοιχτά δίνοντας πάνω από 10 δις για τράπεζες και επιχειρήσεις και μοιράζουν ψίχουλα  στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για κλείσιμο των φοιτητικών εστιών και εστιατοριων! Να υπερασπιστούμε τις δύσκολες αυτές μέρες το δικαίωμα μας σε σίτιση και στέγαση που ορίζουν οι νόμοι και το Σύνταγμα. Να μην επιτρέψουμε το τσαλαπάτημα της αξιοπρέπειας μας που επιδιώκουν να πετύχουν με όχημα την τρομοκρατία, την καραμέλα της ατομικής ευθύνης και την ατομικοποίηση και απομόνωση του «Μένουμε Σπίτι».

ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!

Κυβέρνηση, λοιποί μνημονιακοί και ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν νυχθημερόν με την «ατομική ευθύνη» για να μας τρομοκρατήσουν και να μας ενοχοποιήσουν. Κάτω από το «χαλάκι» της ατομικής ευθύνης κρύβουν την εγκληματική ανευθυνότητα των πολιτικών τους αποφάσεων! Ως εδώ! Απαιτούμε να παραμείνουν ανοικτές οι εστίες και να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά η λέσχη, οι υπηρεσίες ύδρευσης, ηλεκτρισμού και όλες οι απαραίτητες για την αξιοπρεπή διαβίωση των φοιτητών, καθώς και να παρθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την προστασία μας! Ακόμη, για όσους φοιτητές φύγουν από τις εστίες, το κράτος οφείλει να τους παρέχει δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση προς τα σπίτια τους, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και δωρεάν εξέταση για το αν έχουν προσβληθεί από τον ιό!

Απαιτούμε:

  • ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΣΤΙΕΣ – Στέγαση για όσους φοιτητές έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να μετακινηθούν στις πόλεις καταγωγής τους. Σε όλα τα δωμάτια (θέρμανση, ζεστό νερό, ύδρευση, ρεύμα). Υγειονομικά μέτρα προστασίας για τις εστίες. Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών προς τους τόπους κατοικίας τους σε κάθε άλλη περίπτωση.
  • Μαζικές, δημόσιες προσλήψεις εργαζομένων για την αντιμετώπιση της κατάστασης (π.χ. υγειονομικό προσωπικό).
  • Δωρεάν εξέταση όλων των εστιακών φοιτητών για το αν είναι φορείς του ιού COVID-19. Δωρεάν φροντίδα και υγεινομική περίθαλψη για όποιον έχει ανάγκη.
  • ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Μαζικές και μόνιμες προσλήψεις στο χώρο της Υγείας για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
  • Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και την αντιμετώπιση της κατάστασης, όχι για ΝΑΤΟ, τράπεζες, καταστολή και εξοπλισμούς.

Προχωράμε σε:

  • Κινητοποίηση στην εφορία των εστιών, αμέσως μετά την Συνέλευσης του ΣΕΦΠΙ
  • Επικοινωνία με την πρυτανεία για να μην κλείσουν οι εστίες
  • Κοινοποίηση της απόφασης στα ΜΜΕ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Διαβάστε επίσης:

Διώχνουν άρον άρον τους φοιτητές από τις εστίες εν μέσω επιδημίας

Κραυγή αγωνίας φοιτητών Κομοτηνής: Παράλογη η απόφαση για λουκέτο στις εστίες

Αρνούνται να φύγουν από τις εστίες οι φοιτητές του ΕΚΠΑ: «Δεν θα εκθέσουμε σε κίνδυνο συνανθρώπους μας»

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Χώρισα, "Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Χώρισα, γλίτωσα τον εφιάλτη» έλεγε η δασκάλα

Ο πρώτος Έλληνας αντιεμβολιαστής εκπαιδευτικός σε αναστολή

Η Γνωστή μπύρα σταματά τη συνεργασία με efood-wolt

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να δώσετε εξετάσεις σε προφορικά και έκθεση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 24/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

gynaikoktonia_rodos_31hronis_-_dolofonia
Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Χώρισα, γλίτωσα τον εφιάλτη» έλεγε η δασκάλα
Ρόδος: Το τελευταίο τηλεφώνημα της Δώρας σε φίλη της πριν τη γυναικοκτονία «Ευτυχώς χώρισα» - Είναι η ενδέκατη γυναικοκτονία για το 2021
Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Χώρισα, γλίτωσα τον εφιάλτη» έλεγε η δασκάλα
marilena
Όταν η Μαριλένα Αραβαντινού ζωγράφισε την “Υποδοχή της Άννας Συνοδινού στη χώρα του θεάτρου”: η παλιά μνήμη που επανέρχεται μ’ ένα νέο φως
«Περιμένουν να τ’ αγγίξουν νέα μάτια και να τους δώσουν μια θέση στο σήμερα. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται δυο. Εκείνοι που έπραξαν κι οι άλλοι που...
Όταν η Μαριλένα Αραβαντινού ζωγράφισε την “Υποδοχή της Άννας Συνοδινού στη χώρα του θεάτρου”: η παλιά μνήμη που επανέρχεται μ’ ένα νέο φως
Έντεκα γυναικοκτονίες από την αρχή του 2021: Τελευταίο θύμα η εκπαιδευτικός στη Ρόδο
Έντεκα γυναίκες δολοφονήθηκαν από συζύγους ή συντρόφους από τις αρχές του 2021 - Η νεαρή εκπαιδευτικός από τη Ρόδο ήταν το τελευταίο θύμα
Έντεκα γυναικοκτονίες από την αρχή του 2021: Τελευταίο θύμα η εκπαιδευτικός στη Ρόδο