Για την κατάσταση στα σχολεία και την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με την εξ αποστάσεως διδασκαλία
Ελλείψεις και αδυναμίες του συστήματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης - ΕΛΜΕ Ζακύνθου

Η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη οδήγησαν στην αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων ως τις 27/3. Σε αρκετά σχολεία είχε ανασταλεί η λειτουργία τους αρκετές ημέρες νωρίτερα.

Η διάρκεια και η ένταση των μέτρων δεν μπορεί να προσδιοριστεί σε αυτή τη φάση, αλλά σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην ψυχολογία των μαθητών, ειδικά αυτών που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και στην περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των λαϊκών οικογενειών.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, μετά την αναγκαστική απόφαση για το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών, ανακοίνωσε την έναρξη της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας.

Όσο αναγκαίο και αν ακούγεται αυτό το μέτρο, βασικά για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι εξαγγελίες της Υπουργού βρίσκουν τοίχο στην πραγματική εικόνα των δημόσιων σχολείων.

Από την εικόνα αυτή που όλοι μας έχουμε βιώσει το προηγούμενο διάστημα αναδεικνύονται ζητήματα, που δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε: α) απαρχαιωμένα Εργαστήρια και Τεχνολογικές Υποδομές, β) σχεδόν ανύπαρκτη εξοικείωση Εκπαιδευτικών και Μαθητών με αυτές τις διαδικασίες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, γ) αδυναμία για Τεχνική Υποστήριξη Εκπαιδευτικών και Μαθητών

Επιπλέον, σοβαρή πλευρά αποτελεί η εμπλοκή ιδιωτών εταιριών αλλά και της Τοπικής Διοίκησης. Οι δηλώσεις του Υπουργείου Παιδείας, τα «θερμά ευχαριστήρια» στους μονοπωλιακούς ομίλους (CISCOGoogle και Microsoft) είναι που δίνουν αέρα στα πανιά προς όλους αυτούς να προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους στο χώρο της Παιδείας (ιδιωτικοποίηση, πέρασμα της εκπαίδευσης στην ευθύνη των Δήμων, κλπ). Είναι απαράδεκτη πρόκληση, ο δημόσιος τομέας να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να γίνεται μεσάζοντας των ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες με το αζημίωτο διαφημίζουν τα εκπαιδευτικά τους προϊόντα.

Τέλος, δε μπορούμε να παραγνωρίζουμε τον κίνδυνο παγίωσης των μεθόδων τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας. Σε μία περίοδο, που το αγαθό της γνώσης πετσοκόβεται, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (αναπληρωτές και ωρομίσθιοι) και η υποχρηματοδότηση διευρύνονται, αυτό θα σημάνει στο άμεσο μέλλον λιγότεροι εκπαιδευτικοί (σε απομακρυσμένες περιοχές), ελαστικοποίηση και εντατικοποίηση της εργασίας (εργασία χωρίς ωράριο από το σπίτι).

Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις ως ΕΛΜΕ Ζακύνθου διεκδικούμε τα εξής:

Α. Για τη Γ΄ Λυκείου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλιο
Παιχνίδια βιβλιόφιλου με τα βιβλία του
«Πώς μπορεί να συμμετέχει λοιπόν σε αυτό το χρονο-παιχνίδι ένας βιβλιόφιλος; Πολλές και διάφορες είναι οι επιλογές του, οι παραξενιές του, οι...
Παιχνίδια βιβλιόφιλου με τα βιβλία του
φεστιβαλ
Με τεράστια επιτυχία η πρεμιέρα του 6ου Πανελληνίου Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ στον Βόλο
Το Πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου πλημμύρισε με χαμόγελα και μαθηματικούς γρίφους
Με τεράστια επιτυχία η πρεμιέρα του 6ου Πανελληνίου Μαθητικού Μαθηματικού Φεστιβάλ στον Βόλο
εκδηλωση
Ολοκληρώθηκε το 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ στην Καρδίτσα – «Τα μαθηματικά είναι παντού»
Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο κ. Κωνσταντίνος Ζαχαρής, Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής του Φεστιβάλ και Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης
Ολοκληρώθηκε το 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ στην Καρδίτσα – «Τα μαθηματικά είναι παντού»