ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩ
«Ζητείται ελπίδα»: Διεθνές βραβείο για την ταινία μικρού μήκους του 1ου Γυμνασίου Καβάλας
Μια μαθήτρια της Γ' λυκείου που φοβάται και αγωνιά για τις πανελλαδικές «βλέπει» τον κόσμο μέσα από τα social media και πανικοβάλλεται. Όμως...

Η ελευθερία της έκφρασης και η ανάγκη για επικοινωνία αποτέλεσαν τους δυο βασικότερους άξονες για μια ομάδα μαθητών ώστε να συμμετάσχουν ενεργά σε μια σχολική κινηματογραφική ερασιτεχνική ομάδα, δίνοντας διέξοδο στις «ανησυχίες» τους. Μάλιστα, η δημιουργική αυτή διάθεση των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Καβάλας επιβραβεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού κατάφεραν να αποσπάσουν το 2ο βραβείο στην κατηγορία «μυθοπλασία» του 10ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους για την ταινία τους, με τίτλο «Ζητείται ελπίδα».

Υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους, φιλολόγου Ματούλας Καμίδου, οι μαθητές κατάφεραν να στείλουν, μέσα από την ταινία τους, πολλαπλά μηνύματα που απασχολούν όλα τα παιδιά της ηλικίας τους.

Αφορμή για τη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας που βραβεύτηκε αποτέλεσε το διήγημα «Ζητείται ελπίς» του Αντώνη Σαμαράκη, που διδάσκεται στη Γ’ τάξη, το οποίο διασκευάστηκε από τους ίδιους τους μαθητές, με τη βοήθεια της κ. Καμίδου.

Η ηρωίδα της ταινίας είναι ένα νεαρό κορίτσι, μαθήτρια της Γ' λυκείου, που φοβάται και αγωνιά για τις πανελλαδικές εξετάσεις που πρόκειται να δώσει. Σε ένα καφέ, κάνοντας διάλειμμα μεταξύ των φροντιστηρίων, μέσα από το κινητό της και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης «βλέπει» τον κόσμο. Διαβάζει για την οδύνη που υπάρχει, τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και βιώνει τη δική της αγωνία στη σκέψη της απώλειας της ελπίδας. Τότε, πανικοβάλλεται αλλά τελικά καταφεύγει σε μια λυτρωτική και άκρως συμβολική «χειρονομία».

Η ταινία κατάφερε να διακριθεί στον διαγωνισμό που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του υπουργείου Παιδείας, η ΕΡΤ και η πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα.

tainia gymnasio 2

Μια ομάδα με δεκαετή πορεία

Η ομάδα κινηματογράφου του 1ου Γυμνασίου Καβάλας ξεκίνησε τις δράσεις της το 2010 και μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει συνολικά εννέα ταινίες μυθοπλασίας κι ένα ντοκιμαντέρ που αφορά την ιστορία του διδακτηρίου του 1ου Γυμνασίου Καβάλας. Οι συναντήσεις των παιδιών της ομάδας (πάνω από 30) γίνονται κάθε Πέμπτη, μετά το τέλος του εξάωρου και τα Σαββατοκύριακα, εκτός διδακτικών ωρών.

Φοιτώντας σε ένα από τα ιστορικότερα σχολεία της Καβάλας, που στεγάζεται στο επιβλητικό κτήριο του παλιού γυμνασίου αρρένων, οι μαθητές, με τις ταινίες που δημιουργούν, καταφέρνουν να εκφράζονται ελεύθερα, χωρίς να καταπιέζουν τη σκέψη και τα συναισθήματά τους. Ίσως, αυτός είναι κι ο λόγος που αυτά τα τελευταία δέκα χρόνια, η ομάδα κινηματογράφου του 1ου Γυμνασίου Καβάλας είναι η πολυπληθέστερη από όλες τις άλλες ομάδες του σχολείου.

Η κ. Καμίδου, με πολλή όρεξη και συνεπή προσπάθεια συντονίζει εθελοντικά την ομάδα, όλα αυτά τα χρόνια, την εντάσσει σε διάφορα πολιτιστικά προγράμματα, προσφέροντας στα παιδιά όσα ερεθίσματα έχουν ανάγκη για να δημιουργήσουν και να εκφραστούν, απελευθερωμένα από τις όποιες αγκυλώσεις του εκπαιδευτικού συστήματος.

tainia gymnasio 3

Μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκπαιδευτικός επισημαίνει ότι «βασικό κίνητρο για τη συμμετοχή τους είναι η ελευθερία που απολαμβάνουν στη συγγραφή του σεναρίου, στη σκηνοθεσία, στο μοντάζ, καθώς δημιουργούν τη δική τους ταινία, αξιοποιώντας τις ανησυχίες τους. Πιστεύω ότι τα παιδιά απολαμβάνουν αυτό που κάνουν, γιατί έχουν ανάγκη να ξεφύγουν από τα στερεότυπα του εκπαιδευτικού συστήματος».

Όπως υπογραμμίζει η κ. Καμίδου, «τα παιδιά αντλούν τις ιδέες για τη συγγραφή των σεναρίων και τη δημιουργία των ταινιών τους μέσα από το κοινωνικό σύνολο, με αφορμή διάφορα θέματα που τους απασχολούν. Στο πλαίσιο αυτό δημιούργησαν ταινίες με θέμα τη φιλία, τις ανθρώπινες σχέσεις, την επαφή με τη σύγχρονη τεχνολογία, τα ΑμΕΑ. Πρωταρχικός σκοπός τους, μέσα από όλες τις ταινίες που δημιουργούν, είναι να στείλουν τα δικά τους μηνύματα, να μεταφέρουν στην κοινωνία τις εφηβικές ανησυχίες τους».

«Η μεγάλη επιθυμία για έκφραση και δημιουργία φαίνεται ότι υπερνικά όλες τις τεχνικές δυσκολίες για την υλοποίηση μιας ταινίας ακόμα κι αν τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους τα παιδιά είναι μια home camera που κάνει μόνο εσωτερικές λήψεις πλέον, κι ένα τρίποδο», υπογραμμίζει με έμφαση η καθηγήτριά τους.

Η επόμενη ταινία που ξεκίνησαν να δουλεύουν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Καβάλας είναι η δημιουργία ενός συμμετοχικού ντοκιμαντέρ, που βασίζεται στην παράσταση ενός χορικού από τις Ικέτιδες του Αισχύλου. Η κάμερα ακολουθεί και παρακολουθεί τα παιδιά να δουλεύουν πάνω στο χορικό και μέσα από αυτό να στέλνουν τα δικά τους μηνύματα προς την κοινωνία. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος που υλοποιούν οι μαθητές της κινηματογραφικής ομάδας σε συνεργασία με Γερμανούς μαθητές από αδελφοποιημένο σχολείο της Νυρεμβέργης, οι οποίοι θα επισκεφθούν την Καβάλα.

Ρεπορτάζ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες  ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2022: Ο «γρίφος» των νέων Μηχανογραφικών Δελτίων

ΕΛ.ΣΤΑΤ: Βγήκαν τα αποτελέσματα για 60.000 απογραφείς

Πανελλαδικές 2022: Σχετικά με την εξέλιξη στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία - Τι αλλάζει

Εύκολη Online ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ, προσλήψεις, δημόσιο σε 3 ημέρες ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙΤΕ σε προφορικά και έκθεση!

9μηνα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια Εκπαιδευτικών σε Ειδική Αγωγή, Σχολική Ψυχολογία, Διαπολιτισμική μόνο με 25 ευρώ το μήνα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

filaki
Κέρκυρα: Κρατούμενος επιτέθηκε σε διασώστη του ΕΚΑΒ με σιδερένια σχάρα από φρεάτιο
Το γεγονός σημειώθηκε στον προαύλιο χώρο του σωφρονιστικού καταστήματος Κέρκυρας, όταν οι διασώστες του ΕΚΑΒ περίμεναν να μεταφέρουν ασθενή...
Κέρκυρα: Κρατούμενος επιτέθηκε σε διασώστη με σιδερένια σχάρα
Eκπαιδευτικοί: «Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση είναι όλων μας»
«Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση είναι όλων μας. Η κοινωνία είναι δίπλα μας», τονίζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» Άνω Λιοσίων...
Eκπαιδευτικοί: «Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση είναι όλων μας»
Κακοκαιρία στην Εύβοια
Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Πάνω από 170 χιλιοστά βροχής έπεσαν στην Αθήνα
Πάνω από 170 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε περιοχές της Αθήνας κατά το διήμερο Πέμπτης–Παρασκευής, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου – Τα Πατήσια...
Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Πάνω από 170 χιλιοστά βροχής έπεσαν στην Αθήνα
kakokairia xalkidiki © Intime p.a.
Κακοκαιρία «Μπάλλος»-Θεσσαλονίκη: Διακοπή κυκλοφορίας σε πέντε σημεία -Απεγκλωβισμοί κατοίκων
Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε πέντε σημεία - Απεγκλωβίστηκαν τέσσερα άτομα
Κακοκαιρία «Μπάλλος»-Θεσσαλονίκη: Διακοπή κυκλοφορίας σε πέντε σημεία