Ημερίδα στο ΕΚΠΑ: «Γλωσσολογία και Διδακτική: η Γραμματική στο ξενόγλωσσο μάθημα»
Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Γλωσσολογία και Διδασκαλία της Γραμματικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνεται επιστημονική – επιμορφωτική ημερίδα με θέμα: «Γλωσσολογία και Διδακτική: η Γραμματική στο ξενόγλωσσο μάθημα»

Η διδασκαλία της Γραμματικής, αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και επίμαχα ζητήματα στη διδασκαλία του ξενόγλωσσου μαθήματος. Η συζήτηση για τη Γραμματική εστιάζεται τόσο στο ερώτημα αν και πώς πρέπει να διδάσκεται, με στόχο κυρίως την ανάπτυξη του κατάλληλου μεθοδολογικού μοντέλου, όσο και στο ερώτημα τι διδάσκεται, δηλαδή στην περιγραφή του ίδιου του γλωσσικού συστήματος.

Στην επιστημονική – επιμορφωτική ημερίδα επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας και στις δύο πτυχές του ζητήματος. Αφενός, ασχολούμαστε με την περιγραφή επιλεγμένων γραμματικών φαινομένων με βάση τις θεωρητικές αρχές της Γλωσσολογίας, αξιοποιώντας επιπλέον τα συμπεράσματα από τη συγκριτική ανάλυση των γλωσσών.

Αφετέρου, εξετάζουμε και προτείνουμε τρόπους ένταξης και διδασκαλίας τους στο πλαίσιο του επικοινωνιακού μαθήματος, εφαρμόζοντας σύγχρονες αρχές της σεναριακής Διδακτικής. Με τις εισηγήσεις και το εργαστήριο που ακολουθεί, η ημερίδα επιχειρεί τη σύνδεση Θεωρητικής Γλωσσολογίας και Διδακτικής, διερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο τα πορίσματα γλωσσολογικών μελετών μπορούν να εφαρμοστούν στη διδασκαλία της Γραμματικής της ξένης γλώσσας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και έχει ως στόχο να συνδράμει τους υπηρετούντες εκπαιδευτικούς καθώς και τους νέους συναδέλφους/φοιτητές στη διδακτική πράξη.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, 09:30, στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Απαιτείται δήλωση συμμετοχής στην ιστοσελίδα της ημερίδας έως τις 4 Μαρτίου 2020:

https://grammarteaching201.wixsite.com/grammar

Οι διοργανωτές Μιχάλης Γεωργιαφέντης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, ΕΚΠΑ Αγγελική Τσόκογλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας, ΕΚΠΑ Οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου Δάφνη Βηδενμάιερ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας, ΕΚΠΑ Νικόλαος Σηφάκης, Καθηγητής, Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, ΕΑΠ

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές 2020: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στη Φυσική Προσανατολισμού (νέο σύστημα)
Πανελλαδικές 2020: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στη Φυσική Προσανατολισμού (νέο σύστημα)
Προτεινόμενα θέματα για τις Πανελλαδικές 2020 από το Φροντιστήριο Ορόσημο Πειραιά
Πανελλαδικές 2020: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στη Φυσική Προσανατολισμού (νέο σύστημα)
Δήμος Οινουσσών: Εφ άπαξ επίδομα 300 ευρώ για κάθε αναπληρωτή
Δήμος Οινουσσών: Εφ άπαξ επίδομα 300 ευρώ για κάθε αναπληρωτή
Ο δήμος αποφάσισε να στηρίξει με εφ άπαξ επίδομα 300 ευρώ κάθε αναπληρωτή εκπαιδευτικό στη σχολική χρονιά 2019-2020 αναγνωρίζοντας τις αντιξοότητες...
Δήμος Οινουσσών: Εφ άπαξ επίδομα 300 ευρώ για κάθε αναπληρωτή