Ημερίδα στο ΕΚΠΑ: «Γλωσσολογία και Διδακτική: η Γραμματική στο ξενόγλωσσο μάθημα»
Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Γλωσσολογία και Διδασκαλία της Γραμματικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνεται επιστημονική – επιμορφωτική ημερίδα με θέμα: «Γλωσσολογία και Διδακτική: η Γραμματική στο ξενόγλωσσο μάθημα»

Η διδασκαλία της Γραμματικής, αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και επίμαχα ζητήματα στη διδασκαλία του ξενόγλωσσου μαθήματος. Η συζήτηση για τη Γραμματική εστιάζεται τόσο στο ερώτημα αν και πώς πρέπει να διδάσκεται, με στόχο κυρίως την ανάπτυξη του κατάλληλου μεθοδολογικού μοντέλου, όσο και στο ερώτημα τι διδάσκεται, δηλαδή στην περιγραφή του ίδιου του γλωσσικού συστήματος.

Στην επιστημονική – επιμορφωτική ημερίδα επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας και στις δύο πτυχές του ζητήματος. Αφενός, ασχολούμαστε με την περιγραφή επιλεγμένων γραμματικών φαινομένων με βάση τις θεωρητικές αρχές της Γλωσσολογίας, αξιοποιώντας επιπλέον τα συμπεράσματα από τη συγκριτική ανάλυση των γλωσσών.

Αφετέρου, εξετάζουμε και προτείνουμε τρόπους ένταξης και διδασκαλίας τους στο πλαίσιο του επικοινωνιακού μαθήματος, εφαρμόζοντας σύγχρονες αρχές της σεναριακής Διδακτικής. Με τις εισηγήσεις και το εργαστήριο που ακολουθεί, η ημερίδα επιχειρεί τη σύνδεση Θεωρητικής Γλωσσολογίας και Διδακτικής, διερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο τα πορίσματα γλωσσολογικών μελετών μπορούν να εφαρμοστούν στη διδασκαλία της Γραμματικής της ξένης γλώσσας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και έχει ως στόχο να συνδράμει τους υπηρετούντες εκπαιδευτικούς καθώς και τους νέους συναδέλφους/φοιτητές στη διδακτική πράξη.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, 09:30, στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Απαιτείται δήλωση συμμετοχής στην ιστοσελίδα της ημερίδας έως τις 4 Μαρτίου 2020:

https://grammarteaching201.wixsite.com/grammar

Οι διοργανωτές Μιχάλης Γεωργιαφέντης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, ΕΚΠΑ Αγγελική Τσόκογλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας, ΕΚΠΑ Οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου Δάφνη Βηδενμάιερ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας, ΕΚΠΑ Νικόλαος Σηφάκης, Καθηγητής, Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, ΕΑΠ

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Πότε ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια: Αυτά είναι τα τελευταία σενάρια

ΑΣΕΠ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Πιστοποίηση Αγγλικών έως και C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Το ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Εκπαιδευτικοί: Όχι κάμερες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης
Εκπαιδευτικοί: Όχι κάμερες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης
Όχι στην εγκατάσταση συστήματος  βιντεοεπιτήρησης  στο 1ο  Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης και σε όλες τις σχολικές μονάδες από τον Δήμο ζητάει με...
Εκπαιδευτικοί: Όχι κάμερες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης
Ημερίδα για τον απόδημο ελληνισμό και τα ελληνικά πανεπιστήμια
Ημερίδα για τον απόδημο ελληνισμό και τα ελληνικά πανεπιστήμια
Ημερίδα υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας - «Ενδυναμώνοντας τις γέφυρες ανάμεσα στα ελληνικά Πανεπιστήμια και τον Ελληνισμό της Διασποράς»
Ημερίδα για τον απόδημο ελληνισμό και τα ελληνικά πανεπιστήμια
Γιορτή Τριών Ιεραρχών: Πώς θα εορταστεί φέτος στα σχολεία
Γιορτή Τριών Ιεραρχών: Πώς θα εορταστεί φέτος στα σχολεία
Εγκύκλιος της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή: Δίωρος εορτασμός την παραμονή, εκκλησιασμός με αντιπροσωπεία μαθητών και κατόπιν μάθημα
Γιορτή Τριών Ιεραρχών: Πώς θα εορταστεί φέτος στα σχολεία