Ημερίδα στο ΕΚΠΑ: «Γλωσσολογία και Διδακτική: η Γραμματική στο ξενόγλωσσο μάθημα»
Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Γλωσσολογία και Διδασκαλία της Γραμματικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνεται επιστημονική – επιμορφωτική ημερίδα με θέμα: «Γλωσσολογία και Διδακτική: η Γραμματική στο ξενόγλωσσο μάθημα»

Η διδασκαλία της Γραμματικής, αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και επίμαχα ζητήματα στη διδασκαλία του ξενόγλωσσου μαθήματος. Η συζήτηση για τη Γραμματική εστιάζεται τόσο στο ερώτημα αν και πώς πρέπει να διδάσκεται, με στόχο κυρίως την ανάπτυξη του κατάλληλου μεθοδολογικού μοντέλου, όσο και στο ερώτημα τι διδάσκεται, δηλαδή στην περιγραφή του ίδιου του γλωσσικού συστήματος.

Στην επιστημονική – επιμορφωτική ημερίδα επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας και στις δύο πτυχές του ζητήματος. Αφενός, ασχολούμαστε με την περιγραφή επιλεγμένων γραμματικών φαινομένων με βάση τις θεωρητικές αρχές της Γλωσσολογίας, αξιοποιώντας επιπλέον τα συμπεράσματα από τη συγκριτική ανάλυση των γλωσσών.

Αφετέρου, εξετάζουμε και προτείνουμε τρόπους ένταξης και διδασκαλίας τους στο πλαίσιο του επικοινωνιακού μαθήματος, εφαρμόζοντας σύγχρονες αρχές της σεναριακής Διδακτικής. Με τις εισηγήσεις και το εργαστήριο που ακολουθεί, η ημερίδα επιχειρεί τη σύνδεση Θεωρητικής Γλωσσολογίας και Διδακτικής, διερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο τα πορίσματα γλωσσολογικών μελετών μπορούν να εφαρμοστούν στη διδασκαλία της Γραμματικής της ξένης γλώσσας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και έχει ως στόχο να συνδράμει τους υπηρετούντες εκπαιδευτικούς καθώς και τους νέους συναδέλφους/φοιτητές στη διδακτική πράξη.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, 09:30, στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Απαιτείται δήλωση συμμετοχής στην ιστοσελίδα της ημερίδας έως τις 4 Μαρτίου 2020:

https://grammarteaching201.wixsite.com/grammar

Οι διοργανωτές Μιχάλης Γεωργιαφέντης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, ΕΚΠΑ Αγγελική Τσόκογλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας, ΕΚΠΑ Οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου Δάφνη Βηδενμάιερ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας, ΕΚΠΑ Νικόλαος Σηφάκης, Καθηγητής, Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, ΕΑΠ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εκπαιδευτικοί: Νέος υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1 Μαρτίου λόγω τροποποίησης φόρου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τρένο στα Τέμπη
Τέμπη: «Βοήθεια, είμαστε από κάτω» - Νέο ανατριχιαστικό βίντεο-ντοκουμέντο με κραυγές εγκλωβισμένων
Νέο βίντεο-ντοκουμέντο δευτερόλεπτα μετά τη φονική σύγκρουση
Τέμπη: «Βοήθεια, είμαστε από κάτω» - Νέο ανατριχιαστικό βίντεο-ντοκουμέντο με κραυγές εγκλωβισμένων