Κεραμέως: Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του bullying
Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίαςστα σχολεία και οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, η υπουργός παιδείας επισήμανε ότι πρώτο μέτρο θα είναι «η ενίσχυση των σχολείων με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, ώστε να διασφαλιστεί η συνύπαρξη των μαθητών».

Σε σχέση με το δεύτερο μέτρο, αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

«Θα εισάγουμε νέες θεματικές. Θέλουμε να υπάρχει μια πιο σφαιρική διαπαιδαγώγηση. Το σχολείο δηλαδή να μεταδίδει όχι μόνος γνώσεις, αλλά και αξίες. Μεταξύ των θεματικών, θα υπάρχει και ο σεβασμός στον άλλον. Δηλαδή, το τι σημαίνει να συνυπάρχεις σε ένα κοινωνικό σύνολο. Τι σημαίνει να βάζεις όρια στη δική σου συμπεριφορά, σεβόμενος και τη συμπεριφορά των άλλων» εξήγησε η υπουργός.

«Προσπαθούμε να χτίσουμε την ομαλή συνύπαρξη των παιδιών» συμπλήρωσε.

Για τα αλλεπάλληλα περιστατικά βίας και σχολικού εκφοβισμού, η υπουργός υποστήριξε ότι «σε κάθε ιστορία υπάρχουν δύο οπτικές».

«Μετά το περιστατικό στο Βύρωνα, πήγα εκεί, μίλησα με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές, την οικογένεια. Ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες για την έρευνα του κάθε περιστατικού για να διαπιστωθεί τι ακριβώς έγινε» πρόσθεσε.

Ωστόσο, «δεν αλλάζει η κοινωνία από τη μια μέρα στην άλλη» κατέληξε.

Οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Επιπλέον, η υπουργός παρουσίασε μερικές από τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι αυτό που βάζει πάνω απ΄όλα του Υπουργείο Παιδείας είναι τους μαθητές, γι΄αυτό και δεν άλλαξε το σύστημα των πανελλαδικών, παρά μόνο όταν έγιναν κάποιες βελτιωτικές κινήσεις.

Σε σχέση με τη βάση του δέκα, η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι θα αλλάξει το σύστημα σε βάθος χρόνου, προσθέτοντας πως συζητείται ένα σύστημα το οποίο να έχει καίριο ρόλο στην εισαγωγή των φοιτητών.

Όσον αφορά την Τράπεζα θεμάτων, η Υπουργός τόνισε πως θα εφαρμοστεί κανονικά από την πρώτη λυκείου.

Σε ερώτηση για το αν οι βαθμοί απολυτηρίου θα μετρούν στην εισαγωγή των μαθητών στο Πανεπιστήμιο, απάντησε πως θα υπολογίζεται σταδιακά η επίδοση του μαθητή στο Λύκειο για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο.

"Η πρόθεση είναι για τα παιδιά που θα μπουν στην πρώτη λυκείου την επόμενη σχολική χρονιά να προσμετράτε  η επίδοση τους στο λύκειο (και στις τρεις τάξεις)", είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός Παιδείας.

Η Υπουργός διευκρίνισε πως η επίδοση θα μετρήσει σε ένα μικρό ποσοστό από τη νέα χρονιά, ενώ ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν 24 πρότυπα και 38 πειραμάτικά σχολεία.

σχετικά άρθρα