Μ. Τζούφη: Θολές οι απαντήσεις του υπουργείου Παιδείας για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό
Επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Ιωαννίνων (ΣΥΡΙΖΑ) Αναπλ. τομεάρχη Παιδείας Μερόπης Τζούφη για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση
Με τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και γενικόλογα μαθήματα γλωσσολογίας επέλεξε να απαντήσει η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στην ερώτηση της αναπλ. τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη, με θέμα «Σοβαρά προβλήματα στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση εξωτερικού. Ζητήματα στελέχωσης, οργάνωσης και μη-καταβολής του επιμισθίου στους εκπαιδευτικούς».
 
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας περιορίστηκε στο να αναφερθεί στην αύξηση του προϋπολογισμού, χωρίς ωστόσο να δώσει σαφείς απαντήσεις και να παρουσιάσει συγκεκριμένες δράσεις επίλυσης των σημαντικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά. 
 
Η βουλευτής Ιωαννίνων υπογράμμισε πως παρά τα μέτρα κανονικοποίησης που έλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την υποστήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό (νέο θεσμικό πλαίσιο, αύξηση προϋπολογισμού και επιμήκυνση καταβολής του επιμισθίου, οργανική θέση αποσπασμένων εκπαιδευτικών, ίδρυση νέων σχολικών μονάδων), η νέα σχολική χρονιά δεν ξεκίνησε ομαλά για πολλά σχολεία σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.
 
Πιο ειδικά, τόνισε τα σοβαρά εκπαιδευτικά κενά σε Νυρεμβέργη και Στουτγάρδη, ενώ ζήτησε ενημέρωση για το ποσοστό κάλυψης στα ελληνόγλωσσα σχολεία ανά τον κόσμο. Επίσης αναφέρθηκε στις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή του επιμισθίου των εκπαιδευτικών και ζήτησε την άμεση επίλυση του προβλήματος.
 
Εξηγήσεις ζήτησε και για την τοποθέτηση συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού με απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, παρακάμπτοντας την αξιοκρατική και διαφανή διαδικασία επιλογής με αξιολογικά κριτήρια από ευρεία επιτροπή.
 
Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απέφυγε να απαντήσει στα καίρια αυτά ζητήματα και επέλεξε με τετριμμένο τρόπο να κατηγορήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις παθογένειες δεκαετιών, παραγνωρίζοντας πως από το 2010 έως το 2015 η χρηματοδότηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό μειώθηκε από τα 57 εκατ. στα 9 εκατ. ευρώ, πως δεκάδες σχολεία έκλεισαν και τα προβλήματα στελέχωσης γιγαντώθηκαν, αμφισβητώντας ευθέως την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Δείτε την ερώτηση

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σούπερ μάρκετ
Νέοι κανόνες στο ράφι: Τι αλλάζει σε μέλι, μαρμελάδες και χυμούς από το καλοκαίρι του 2026
Πιο «καθαρές» ετικέτες, περισσότερη πρώτη ύλη και λιγότερη ασάφεια: η Ευρώπη φέρνει σαρωτικές αλλαγές στα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά
Νέοι κανόνες στο ράφι: Τι αλλάζει σε μέλι, μαρμελάδες και χυμούς από το καλοκαίρι του 2026
δοντια
Το λάθος που κάνουμε όλοι πριν τον ύπνο: Γιατί δεν πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια την τελευταία στιγμή
Οι ειδικοί εξηγούν πώς μικρές συνήθειες στη βραδινή ρουτίνα μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου
Το λάθος που κάνουμε όλοι πριν τον ύπνο: Γιατί δεν πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια την τελευταία στιγμή
τυριά
Τα πιο υγιεινά τυριά στο πιάτο σας: Οι 5 επιλογές που ξεχωρίζουν, σύμφωνα με ειδικούς
Πλούσια σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και προβιοτικά, αυτά τα τυριά αποδεικνύουν ότι η απόλαυση μπορεί να συμβαδίζει με τη σωστή διατροφή
Τα πιο υγιεινά τυριά στο πιάτο σας: Οι 5 επιλογές που ξεχωρίζουν, σύμφωνα με ειδικούς
egkefalos
Εγκέφαλος σε φόρμα: Τα χόμπι που «φρενάρουν» το Αλτσχάιμερ έως και 5 χρόνια
Νέα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν πως μια ζωή γεμάτη πνευματικά ερεθίσματα μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά τη γνωστική φθορά
Εγκέφαλος σε φόρμα: Τα χόμπι που «φρενάρουν» το Αλτσχάιμερ έως και 5 χρόνια