ΣΕΠΕ Αιγάλεω: Σχετικά με τις δηλώσεις της υπ. Παιδείας για το νηπιαγωγείο
Ανακοίνωση του Συλλόγου ΠΕ Αιγάλεω

    Η αποσπασματική εκπαιδευτική πολιτική της Κυβέρνησης συνεχίζεται! Χωρίς συνολική πρόταση για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, χωρίς σχέδιο για την εκπαίδευση, χωρίς καμιά διαδικασία θεσμικού διαλόγου, η Υπουργός Παιδείας εξήγγειλε αλλαγές στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, αλλαγές που καταπατούν τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του νηπιαγωγείου. Το Νηπιαγωγείο, η πρώτη αλλά ίσως και η σημαντικότερη βαθμίδα της εκπαίδευσης κι ένας από τους βασικότερους μετά την οικογένεια θεσμούς κοινωνικοποίησης, με βασική επιδίωξή του την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, την  υποστήριξη της ανάπτυξης όλων των ικανοτήτων και τη συναισθηματική και κοινωνική ενδυνάμωση των παιδιών , με μια ολιστική παιδαγωγική προσέγγιση επιστημονικά τεκμηριωμένη, γίνεται πεδίο επικοινωνιακής πολιτικής και ερασιτεχνισμών από την πλευρά της Κεραμέως και της κυβέρνησης της ΝΔ.

    Η Υπουργός Παιδείας αγνοώντας τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας  του Νηπιαγωγείου, εμφανίζεται πρόθυμη να προωθήσει πρακτικές κατακερματισμού των μαθημάτων στο Νηπιαγωγείο, με τη θεσμοθέτηση διακριτών αντικειμένων- μαθημάτων.  Με αυτόν τον τρόπο θα συμβεί μια δομική αλλαγή του προγράμματος του νηπιαγωγείου και η μετατροπή του από χώρο ανάπτυξης της αντίληψης και της σκέψης, δια μέσου του παιχνιδιού και των αυθόρμητων ή προγραμματισμένων από τον/την νηπιαγωγό δραστηριοτήτων, σε χώρο αποσπασματικών κατακερματισμένων γνώσεων και δεξιοτήτων. Η αντικατάσταση της διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης από διακριτά γνωστικά αντικείμενα δεν λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας και σαφώς κινείται σε νεοφιλελεύθερες και στην ουσία τους μη επιστημονικά τεκμηριωμένες  κατευθύνσεις.

Είναι πια φανερό σε όλους πως η Κυβέρνηση το μόνο σχέδιο που έχει είναι η πλήρης αποδόμηση και καταστροφή της Δημόσιας εκπαίδευσης προς όφελος της ιδιωτικής (κλείσιμο σχολών ΑΕΙ, βάση 10 για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, εξίσωση πτυχίων κολεγίων –Πανεπιστημίων, εισαγωγή «νέων θεματικών» κλπ)

  Στα πλαίσια αυτά το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγάλεω δηλώνουμε τη διαφωνία μας με την συγκεκριμένη αλλαγή του προγράμματος του νηπιαγωγείου και τη μετατροπή του από χώρο ανάπτυξης της αντίληψης και της σκέψης, σε χώρο αποσπασματικών κατακερματισμένων γνώσεων και δεξιοτήτων .

Συνεχίζουμε, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Γ.Σ. μας και της ΔΟΕ,  να διεκδικούμε:

  • Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο).
  • Νέα σύγχρονα κτήρια για τα νηπιαγωγεία  που να ανταποκρίνονται στις βιολογικές και ψυχολογικές ανάγκες των παιδιών.
  • Επαναλειτουργία των Διδασκαλείων  σε σύνδεση με τα Πανεπιστήμια για την επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών.
  • Τμήματα ένταξης  σε όλα τα Νηπιαγωγεία.
  • Μόνιμους διορισμούς με κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαίδευσης, με βάση το έτος λήψης πτυχίου και την προϋπηρεσία.
  • Μείωση αριθμού των νηπίων σε 15 ανά τμήμα.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την δημόσια εκπαίδευση.
  • Πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού και τραπεζοκόμων.
  • Πρόβλεψη ώστε τα νήπια ηλικίας 4 ετών (τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο) να αξιολογούνται από την αρχή της σχολικής χρονιάς από τα Κ.Ε.Σ.Υ. κατά προτεραιότητα, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος για πρώιμη παρέμβαση σε όσα απαιτείται.

σχετικά άρθρα

Γερμανία: Πιθανή σχέση της εξαφάνισης της μικρής Μάντλιν με εξαφάνιση άλλου ανήλικου κοριτσιού
Γερμανία: Πιθανή σχέση της εξαφάνισης της μικρής Μάντλιν με εξαφάνιση άλλου ανήλικου κοριτσιού
Ο 43χρονος φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας της Μαντλίν θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος και για την εξαφάνιση της πεντάχρονης Ίνγκα
Γερμανία: Πιθανή σχέση της εξαφάνισης της μικρής Μάντλιν με εξαφάνιση άλλου ανήλικου κοριτσιού
Νέο ΠΜΣ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον TAP και το Ίδρυμα Μποδοσάκη
Νέο ΠΜΣ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον TAP και το Ίδρυμα Μποδοσάκη
To Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν υποψηφιότητα για...
Νέο ΠΜΣ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον TAP και το Ίδρυμα Μποδοσάκη