ΣΕΠΕ Πάτρας: Απαράδεκτο ότι οι περισσότερες σχολικές καθαρίστριες είναι συμβασιούχες με εξευτελιστικές αμοιβές
Ενώ οι ανάγκες σε καθαριότητα είναι μεγάλες καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, οι συμβάσεις μίσθωσης έργου, με τις οποίες δουλεύει η πλειονότητα των καθαριστριών, επιβάλλουν την ανάληψη καθηκόντων μετά τη λήξη των μαθημάτων, με εξευτελιστικές αμοιβές

Το ΔΣ του Συλλόγου Δ/Ν Πάτρας συμπαραστέκεται στον αγώνα των καθαριστριών και των καθαριστών των σχολείων για τα δικαιώματά τους, που είναι, ταυτόχρονα, και αγώνας για ένα καθαρό και υγιεινό σχολείο. Ο αγώνας τους είναι υπόθεση όλων μας.

Ενώ οι ανάγκες σε καθαριότητα είναι μεγάλες καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, οι συμβάσεις μίσθωσης έργου, με τις οποίες δουλεύει η πλειονότητα των καθαριστριών, επιβάλλουν την ανάληψη καθηκόντων μετά τη λήξη των μαθημάτων, με εξευτελιστικές αμοιβές, που κι αυτές δεν καταβάλλονται τακτικά, με διάφορες δικαιολογίες. Έτσι, είναι σύνηθες το φαινόμενο, όπου δεν υπάρχει μόνιμη καθαρίστρια, οι τουαλέτες μετά το πρώτο διάλειμμα να παρουσιάζουν ένα ανθυγιεινό - αποκρουστικό θέαμα και πολλές φορές να μην είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν από τους μαθητές. 

 Καταδικάζουμε την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των καθαριστριών, την καταστρατήγηση του δικαιώματος των μαθητών να κάνουν μάθημα σε ένα καθαρό σχολείο. Αυτό είναι απότοκο των πολιτικών της ΕΕ, των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, των δημοσιονομικών περικοπών, που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται διαχρονικά από «προοδευτικές» και «συντηρητικές» κυβερνήσεις. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι, πλέον, οι συμβασιούχες αποτελούν τη μεγάλη μάζα των καθαριστριών, ότι δεν γίνονται προσλήψεις μονίμων, όταν φεύγει κάποια με σύνταξη. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνονται με βάση τον αριθμό των αιθουσών και, κυρίως, να μην δικαιούνται καμιά άδεια. Δεν μπορούν να αρρωστήσουν ούτε μια μέρα, πρέπει να έρθει κάποιος από την οικογένεια τους να τους αντικαταστήσει ή κάποιος επί πληρωμή, διαφορετικά μπορούν να τους διακόψουν τη σύμβαση.

Οι παλαιότερες με πάνω από 10 χρόνια υπηρεσία φτάνουν τα 500 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση. 

Τα σχολεία έχουν ανάγκη από μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, πλήρους απασχόλησης, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους, με πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με αμοιβές στο ύψος των αναγκών και με τακτική μηνιαία καταβολή τους.

σχετικά άρθρα

Σχολικές εκδρομές: Σε καθεστώς ιδιότυπης «ομηρίας» με υποχρεωτική κατανάλωση χρηματικού ποσού οι γονείς
Σχολικές εκδρομές: Σε καθεστώς ιδιότυπης «ομηρίας» με υποχρεωτική κατανάλωση χρηματικού ποσού οι γονείς
Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών/τριων Δήμου Θέρμης
Σχολικές εκδρομές: Σε καθεστώς ιδιότυπης «ομηρίας» με υποχρεωτική κατανάλωση χρηματικού ποσού οι γονείς