Το «κλειδί» στη δυσλεξία – Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία που επηρεάζει τις περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τη γλώσσα

Η διαταραχή δεν έχει καμία επίδραση στη νοημοσύνη, έτσι τα παιδιά με δυσλεξία μπορούν να μεγαλώσουν και να γίνουν πολύ επιτυχημένα.

Αλλά η μη διάγνωση της δυσλεξίας μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά στο να αισθάνονται ότι είναι λιγότερο έξυπνα από τους συνομηλίκους τους.

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η έγκαιρη παροχή βοήθειας μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ο Jacquelyn Brown διαγνώστηκε με δυσλεξία στην ηλικία των επτά ετών.

"Για κάθε άτομο, η δυσλεξία είναι λίγο διαφορετική. Για μένα, είναι πολύ συγκεκριμένη στη μαθησιακή δυσκολία με βάση τη γλώσσα", δήλωσε ο Jacquelyn Brown, του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

Η δυσλεξία συχνά προκαλεί δυσκολίες στην ορθογραφία, τη γραφή και την ανάγνωση.

"Φαινόταν ότι προσπαθούσα να διαβάσω μια ξένη γλώσσα, τα γράμματα δεν είχαν ποτέ νόημα", δήλωσε ο Μπράουν.

Τα πρώτα συμπτώματα της δυσλεξίας είναι προβλήματα στην απομνημόνευση γραμμάτων, ονομάτων και χρωμάτων, η δυσκολία με νέες λέξεις και η καθυστέρηση της ομιλίας σε μεταγενέστερη ηλικία.

Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας μπορεί να μην μπορούν να προφέρουν άγνωστες λέξεις, να δυσκολεύονται να διακρίνουν δύο παρόμοιες λέξεις ή να προσπαθούν να αποφύγουν την ανάγνωσή τους.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Παραμείνετε οργανωμένοι με λίστες ελέγχου, έγχρωμη κωδικοποίηση λέξεων και ρουτίνες. Συζητήστε με τους εκπαιδευτικούς του παιδιού σας, ώστε να γνωρίζουν ότι το παιδί είναι δυσλεκτικό.

Χρησιμοποιήστε εικόνες όταν διαβάζετε και γράφετε για να συνδέσετε λέξεις με εικόνες και να τους υπενθυμίζετε ότι η δυσλεξία δεν πρέπει να τους περιορίζει στη ζωή. Απλά ρωτήστε τον Brown, ο οποίος κατέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στη νευροεπιστήμη με τη δυσλεξία του.

«Δεν φεύγει με μαγικό τρόπο όταν γίνεστε ενήλικας, απλώς μαθαίνετε καλύτερες στρατηγικές για να το αντιμετωπίσετε», δήλωσε ο Μπράουν.

Τα περισσότερα παιδιά με δυσλεξία θα χρειαστούν ειδική αγωγή.

Η πολύπλευρη δομημένη εκμάθηση γλώσσας είναι αυτό που πολλοί ειδικοί θεωρούν το χρυσό πρότυπο. Χρησιμοποιεί οπτικά ερεθίσματα, ήχο, κίνηση και αφή για να βοηθήσει τα παιδιά να συνδέσουν τη γλώσσα με τις λέξεις.

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Οι ταινίες της βδομάδας: Μελωδικές ανησυχίες, Όρσον Γουέλς και Τσαρλς Λότον
Οι ταινίες της βδομάδας: Μελωδικές ανησυχίες, Όρσον Γουέλς και Τσαρλς Λότον
Με πέντε νέες ταινίες και τρεις φημισμένες επανεκδόσεις, συνεχίζονται οι καλοκαιρινές κινηματογραφικές βραδιές για τις επόμενες ημέρες.
Οι ταινίες της βδομάδας: Μελωδικές ανησυχίες, Όρσον Γουέλς και Τσαρλς Λότον