Μεταπτυχιακοί και διδάκτορες Κρήτης: Το πανεπιστημιακό Άσυλο είναι αδιαπραγμάτευτο
Ανακοίνωση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Πανεπιστημίου Κρήτης

Δεν μπορεί κανείς να κλείσει τα μάτια του στην κατασταλτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πλέον δείχνει με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο το πραγματικό της πρόσωπο σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τα κοινωνικά και πολιτικά αιτήματα που αμφισβητούν την πολιτική της. Η νέα κυβέρνηση ήδη από τον Αύγουστο, μια περίοδο όπου τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά, πέρασε το νομοσχέδιο για την Κατάργηση του Ασύλου, γιατί άραγε (; ). Η πρόφαση ήταν η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια (ΟΠΑ, Θεσσαλονίκη) που καθιστούσαν τα ελληνικά πανεπιστήμια ως κέντρα «ανομίας». Το σχέδιο για την οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας για την κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων επιχειρήθηκε από κοινού από τον συνασπισμό των συστημικών ΜΜΕ ήδη αρκετούς μήνες πριν. Παρ’ όλα αυτάτα τελευταία γεγονότα επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον στόχο της κυβέρνησης.

Στόχος τους ήταν και είναι να καταστείλουν οποιαδήποτε οργανωμένη μορφή συλλογικής αντίδρασης και συγκεκριμένα το φοιτητικό κίνημα. Η κατοχύρωση του πανεπιστημιακού ασύλου ως χώρου διακίνησης ελεύθερων ιδεών αλλά και ως τόπου στον οποίο μπορούν να συναντηθούν ευρύτεροι αγώνες και διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος, ήταν υπόθεση που κατακτήθηκε με αίμα. Με τον νόμο 4.623 για την κατάργηση του ασύλου αλλά και την ευρύτερη πρόωθηση του δόγματος « Νόμος και Τάξη», θέλουν να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν κάθε μορφή λαϊκής αντίδρασης ή υποψίας της.  Αυτό επιβεβαιώνουν τα γεγονότα εισβολής των ΜΑΤ στους κινηματογράφους, σε κλαμπ, οι καταγγελίες για βασανιστήρια νέων στα Εξάρχεια, η εισβολή και ο ξυλοδαρμός συναδέλφων μας στο ΟΠΑ, η χουντικής σκηνοθεσίας  σύλληψη φοιτητή έξω από το σπίτι του την νύχτα, ο ξυλοδαρμός και οι συλλήψεις νέων την ημέρα της 17 Νοέμβρη, οι πομποί παρακολούθησης σε μέλη πολιτικών οργανώσεων και οι τραυματισμοί αλληλέγγυων έπειτα από τη συγκέντρωση στην Ευελπίδων για την αθώωση των συλληφθέντων.Αυτά όμως δεν σταματούν στην Αθήνα, αλλά στην ίδια κατεύθυνση η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου μας μετά από όλα αυτά τα γεγονότα, παίρνει την επιλογή να παραχωρήσει τα τοπογραφικά σχέδια στην Αστυνομία. Το δόγμα «Νόμος και Τάξη» για την κυβέρνηση φαίνεται να έχει μεγαλύτερη σημασία με την πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών από την χρηματική κάλυψη άλλων κοινωνικών αναγκών.

Κάθε νέα επίθεση στη ζωή των εργαζομένων και της νεολαίας συνοδεύεται από νέα κλιμάκωση της κρατικής καταστολής. Γι΄αυτό η πλήρη κατάργηση του ασύλου πάει «πακέτο» με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζουν για την Ανώτατη Εκπαίδευση, την επιδείνωση των όρων σπουδών μας. Αυτά αποδεικνύουν σε κάθε περίσταση όλες οι αστικές κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξάρτητα του ιδεολογικού πρόσημου κάθε αστικής κυβέρνησης, όλες άφησαν το «στίγμα» της καταστολής και της περιστολής κοινωνικών δικαιωμάτων σε φοιτητές, εργάτες, μαθητές, αγρότες, συνταξιούχους, σε όλο το λαό. Η κοινοβουλευτική τους δημοκρατία τελειώνει εκεί που ξεκινάνε οι δικές μας ανάγκες και η διεκδίκησή τους.

Η αυταρχική, κατασταλτική πολιτική της Κυβέρνησης έρχεται μαζί με την προώθηση νεοφιλελεύθερων μέτρων για την διάλυση όσων κοινωνικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει μέσα στην κρίση, την ποινικοποίηση του ανεξάρτητου εργατικού συνδικαλισμού, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, δίνοντας με λίγα λόγια γη και ύδωρ στους λίγους, «τους στρατηγικούς επενδυτές»  που τους προβάλλουν ως «εθνικοί ευεργέτες».

            Ως Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και υπ. Διδακτόρων μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οφείλουμε να προασπίσουμε το Πανεπιστημιακό Άσυλο και τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, να σταθούμε πλάι στους αγώνες των φοιτητικών και εκπαιδευτικών συλλόγων, ορθώνοντας ένα συλλογικό ανάστημα  ως μεταπτυχιακοί φοιτητές, άνεργοι επισφαλώς εργαζόμενοι, για να αντισταθούμε στις πολιτικές διάλυσης και εξαθλίωσης της κυβέρνησης.

  • Να γίνει άμεσα η επαναφορά του Πανεπιστημιακού Ασύλου
  • Καλούμε όλα τα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου (συνδικαλιστικούς, διοικητικούς φορείς) να καταδικάσουν την κατάργηση του ασύλου και την παραχώρηση των σχεδίων του πανεπιστημίου στην αστυνομία
  • Αθώωση των Συλληφθέντων και αφοπλισμός των δυνάμεων καταστολής

 

Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Πανεπιστημίου Κρήτης

σχετικά άρθρα

Β' ΕΛΜΕ Έβρου: Οδηγούν αναπληρωτές του κλάδου ΠΕ78 στην ανεργία
Β' ΕΛΜΕ Έβρου: Οδηγούν αναπληρωτές του κλάδου ΠΕ78 στην ανεργία
Με την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων, επιβεβαιώθηκε ότι οι συνάδελφοι ΠΕ 78 έχουν κατρακυλήσει δεκάδες θέσεις πιο κάτω από τους αποφοίτους του...
Β' ΕΛΜΕ Έβρου: Οδηγούν αναπληρωτές του κλάδου ΠΕ78 στην ανεργία