Κτηριακά προβλήματα σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σε σχολεία του Κισσάμου
ΕΛΜΕ Χανίων

Εδώ και πολλά χρόνια η ΕΛΜΕ Χανίων ζητά από τις αρμόδιες αρχές του νομού, να γίνει ένας συστηματικός έλεγχος στατικότητας των σχολικών μονάδων. Είναι κοινό μυστικό ότι τα σχολεία του νομού μας όπως σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα υποχρηματοδοτούνται με άμεσες συνέπειες τόσο στη λειτουργία τους (θέρμανση, αναλώσιμα, εργαστήρια κλπ), όσο και στην ασφάλεια τους.

Οι περισσότερες σχολικές μονάδες του νομού, έχουν κατασκευαστεί πριν πάρα πολλά χρόνια και έκτοτε έχουν σχεδόν αφεθεί στην τύχη τους. Τα κτήρια αυτά έχουν υποστεί πολλές φθορές με το πέρασμα του χρόνου και τη συνεχή τους χρήση και η μόνη περίπτωση να ενδιαφερθούν οι αρμόδιες αρχές, που είναι σε αυτή την περίπτωση η Κυβέρνηση και οι Δήμοι, είναι όταν η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και συχνά είναι μη αναστρέψιμη. Ακόμη και τότε όμως καραδοκεί μια απίστευτη γραφειοκρατία, ακολουθούμενη από αμφισβητούμενες συμβάσεις που αναλαμβάνουν να τις εκτελέσουν τις περισσότερες φορές αφερέγγυοι εργολάβοι, ώστε τελικά να παραδώσουν πλημμελώς επισκευασμένα κτήρια.

Κάποια στιγμή όμως πρέπει η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια και ο Δήμος να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ειδικά για θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των μαθητών μας.

Η ΕΛΜΕ Χανίων, ήδη από το 2007, είχε ζητήσει την κατασκευή ενός νέου σχολικού συγκροτήματος ΓΕΛ – ΕΠΑΛ για την Κίσσαμο, καθώς από τότε τα προβλήματα ήταν έντονα.

Δυστυχώς, η σημερινή πραγματικότητα ήρθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μας. Αναφερόμαστε στα σχολικά συγκροτήματα στην Κίσσαμο (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) που βρέθηκαν ακατάλληλα μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ. Η ακαταλληλότητα των κτηρίων οδηγεί σε μια απίστευτη ταλαιπωρία μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, που καλούνται να διαχειριστούν μια κατάσταση για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι. Μια ταλαιπωρία που πιθανόν θα είχε αποφευχθεί αν η εκάστοτε Αρχή είχε φροντίσει να κάνει το αυτονόητο. Μέσα από συστηματικούς ελέγχους να φροντίσει τη συντήρηση και την ενίσχυση της στατικότητας των κτηρίων εφόσον κρινόταν απαραίτητο.

Θέση της ΕΛΜΕ Χανίων είναι ότι είναι ευθύνη του Υπουργείου της Περιφέρειας και της Δημοτικής Αρχής, η εύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης, που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων από τους μαθητές σε πρωινή βάρδια, ώστε να μην ανατρέπεται ο οικογενειακός προγραμματισμός των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών. Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να βρει μια λύση που να προσφέρει ασφάλεια σε μαθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό και ταυτόχρονα τη δυνατότητα να επιτελούν το εκπαιδευτικό τους έργο με αποτελεσματικό και αξιοπρεπή τρόπο. Σε κάθε περίπτωση η ΕΛΜΕ Χανίων θα στηρίξει τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων του ΕΠΑΛ και του ΓΕΛ Κισσάμου.

Είναι ευχής έργο που δεν θρηνήσαμε θύματα, αλλά αυτό δεν αποτελεί αιτία εφησυχασμού για τα άλλα σχολεία του Δήμου, αλλά ούτε και για τα υπόλοιπα σχολεία του νομού.

Καλούμε για άλλη μια φορά τα αρμόδια όργανα των Δήμων του νομού Χανίων να προχωρήσουν:

1) Στον άμεσο στατικό έλεγχο όλων των σχολικών μονάδων.

2) Στην έκδοση πορίσματος, το οποίο θα κοινοποιηθεί και στην ΕΛΜΕ Χανίων και

3) στην περίπτωση που έχουν ήδη πραγματοποιήσει τέτοιο έλεγχο μετά και τον τελευταίο σεισμό, παρακαλούμε για την κοινοποίησή του προς την ΕΛΜΕ.

Πιστεύουμε ότι είναι αποκλειστική ευθύνη, των αρμοδίων υπηρεσιών του κάθε Δήμου, να εξασφαλίσουν και να εγγυηθούν την ασφάλεια τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος O Γ. Γραμματέας

Β. Λιόντος M. Γιακουμάκης

 

σχετικά άρθρα