Μερόπη Τζούφη: Ασαφείς και ευθυνόφοβες οι απαντήσεις της υπουργού Παιδείας για τις προσλήψεις
"Η κα Κεραμέως ανέφερε πως το υπουργείο θα προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση εντός του 2020, δίχως να προσδιορίσει τον αριθμό και το χρονοδιάγραμμα. Η κα Τζούφη επεσήμανε πως ο προϋπολογισμός για το 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν προβλέπει δαπάνες για μόνιμους διορισμούς"

Σε αναδίπλωση για το χρονοδιάγραμμα των 4.500 μόνιμων προσλήψεων της ειδικής αγωγής προχώρησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, απαντώντας σε ερώτηση της αναπλ. τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη, η οποία κατατέθηκε στις αρχές Οκτωβρίου.

Η υπουργός Παιδείας δήλωνε πως οι προσλήψεις θα γίνουν ως το τέλος του 2019. Εχθές και για πρώτη φορά, ανακοίνωσε πως μόνο ένα μέρος των προσλήψεων θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους, θα αφορά στη μικρότερη κατηγορία υποψηφίων της προκήρυξης 1ΕΑ/2019 και όχι στη μεγάλη ομάδα των εκπαιδευτικών.

Η κα Κεραμέως επέρριψε την ευθύνη των καθυστερήσεων στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι βρίσκεται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εδώ και 5 μήνες. Επίσης προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες της, τονίζοντας πως ο ΑΣΕΠ είναι ανεξάρτητη αρχή υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών, παραβλέποντας πως η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας είναι πάντα μία και φέρει τη συνολική ευθύνη.

Ωστόσο, η κα Τζούφη παρουσίασε το ακριβές χρονικό των ενεργειών της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας, στοιχειοθετώντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συντόνισε τις απαραίτητες ενέργειες σε διάστημα μικρότερο (Φεβρουάριος-Ιούνιος 2019) από αυτό που είχε στη διάθεσή της η νέα ηγεσία μέχρι σήμερα, ώστε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).

Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας απέφυγε να δεσμευτεί για οποιαδήποτε ρύθμιση σχετικά με τους αποκλεισμένους υποψήφιους λόγω τη μη-καταβολής του παράβολου των 3 ευρώ, οι οποίοι όχι μόνον θα αποκλειστούν από τους μόνιμους διορισμούς, αλλά θα χάσουν και τη δυνατότητα να προσληφθούν ως αναπληρωτές την επόμενη τριετία.

Εσκεμμένα ασαφής ήταν και η απάντηση στην ερώτηση της κας Τζούφη για τις καθυστερήσεις στην κατανομή του προσωπικού κατά κλάδο και κατά ειδικότητα, η οποία αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσλήψεων. Επίσης απέφυγε να απαντήσει για την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση στελέχωσης των τμημάτων ένταξης που αποκλείει εκπαιδευτικούς των θετικών επιστημών.

Τέλος, η κα Κεραμέως ανέφερε πως το υπουργείο θα προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση εντός του 2020, δίχως να προσδιορίσει τον αριθμό και το χρονοδιάγραμμα. Η κα Τζούφη επεσήμανε πως ο προϋπολογισμός για το 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν προβλέπει δαπάνες για μόνιμους διορισμούς προσωπικού στη γενική εκπαίδευση.

Επίσης, η ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις της γενικής γραμματέως Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κας Γκίκα, πως διορισμοί στη γενική εκπαίδευση δεν πρόκειται να δρομολογηθούν νωρίτερα από το 2021.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των διορισμών που κατέθεσε η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Στις 29 Ιανουαρίου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο Ν.4589/2019 για το νέο Σύστημα Διορισμών.
  • Στις 12 Μαρτίου δημοσιεύτηκε διευκρινιστική ΚΥΑ Γαβρόγλου-Ξενογιαννακοπούλου.
  • Στις 26 Μαρτίου δημοσιεύτηκε Τροπολογία για Θέματα Επιλογής Προσωπικού της ΕΑΕ.
  • Στις 2 Απριλίου καθορίστηκαν τα μοριοδοτούμενα προσόντα επιλογής εκπαιδευτικών ΤΕ & ΔΕ.
  • Στις 6 Απριλίου καθορίστηκαν τα κριτήρια συνάφειας διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων με αντικείμενο την ΕΑΕ.
  • Στις 24 Απριλίου εκδόθηκαν οι σχετικές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.
  • Στις 8 Μαΐου ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και έληξε στις 24 Μαΐου.
  • Η προκήρυξη των Εθνικών Εκλογών του Ιουλίου σταμάτησε τη διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων από τον ΑΣΕΠ.
  • Το υπουργείο Παιδείας, με αίτημα του στο ΣτΕ, ζήτησε την συνέχιση της διαδικασίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Το αίτημα έγινε δεκτό.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Πότε ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια: Αυτά είναι τα τελευταία σενάρια

ΑΣΕΠ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Πιστοποίηση Αγγλικών έως και C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Το ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Εκπαιδευτικοί: Απόσυρση του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια
Εκπαιδευτικοί: Απόσυρση του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια
Απόσυρση του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια και εξασφάλιση των απαραίτητων υγειονομικά όρων λειτουργίας των σχολικών μονάδων διεκδικεί το Αυτόνομο...
Εκπαιδευτικοί: Απόσυρση του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια
«Κράσαρε» το Webex στην τηλεδιάσκεψη ...Κεραμέως-Διευθυντών σχολείων
«Κράσαρε» το Webex στην τηλεδιάσκεψη ...Κεραμέως-Διευθυντών σχολείων
Μια ...γεύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί και μαθητές στην τηλεκπαίδευση πήρε σήμερα η υπουργός Παιδείας - «Κράσαρε» το Webex...
«Κράσαρε» το Webex στην τηλεδιάσκεψη ...Κεραμέως-Διευθυντών σχολείων
Βερναρδάκης: Αναφορά κατά Κεραμέως για «αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά»
Βερναρδάκης: Αναφορά κατά Κεραμέως για «αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά»
Αναφορά στη Βουλή για «αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά» και «παραλείψεις» εκ μέρος της υπουργού Παιδείας κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ....
Βερναρδάκης: Αναφορά κατά Κεραμέως για «αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά»