Σ. Ζαχαράκη: Πρόγραμμα ενίσχυσης των σχολείων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς
Συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στον Alpha FM (98.9)

Συνέντευξη για εκπαιδευτικά θέματα, με έμφαση στην αντιμετώπιση φαινομένων ενδοσχολικής βίας, παρέθεσε η Σοφία Ζαχαράκη στον Alpha FM (19/11).

Σχολιάζοντας τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην ΑΣΟΕΕ, η υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην «αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια», στην οποία προέβη η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο.

Στη συνέχεια εξήγησε πως η εφαρμογή της διάταξης εφαρμόζεται στη βάση ενός «στΡατηγικού σχεδίου» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τη συνδρομή των πρυτανικών αρχών και ευρύτερα της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το υπουργείο «έλυσε τα χέρια» των αρμόδιων φορέων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η υπουργός, για την εφαρμογή της διάταξης.

«Επαναφέρουμε το πανεπιστήμιο στο ρόλο που του αξίζει, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της παραγωγής έρευνας και της παιδείας».

Σχετικά με την εφαρμογή της διάταξης για την υποχρεωτική φοίτηση των προσφυγόπουλων στο σχολείο, η υφυπουργός εξήγησε πως τα πολλά παιδιά ήδη συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα, είτε σε ειδικά σχολεία στα προσφυγικά κέντρα, είτε σε πρωινά και απογευματινά τμήματα των δημοτικών σχολείων. Τόνισε πως θα γίνει καταγραφή των αναγκών στις περιοχές που θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες, με την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Σχετικά με ενδεχόμενες αντιδράσεις στη φοίτηση προσφυγόπουλων, συνέκρινε την κατάσταση με το 2016, όταν κατά τη διατύπωση της υπουργού, λόγω του «πλαισίου προχειρότητας» της τότε κυβέρνησης «ο κόσμος αντιδρούσε εύλογα». «Βλέπω και παρατηρώ τώρα τις αντιδράσεις και είμαι πεπεισμένη ότι με μια πολύ καλή ενημέρωση από την αυτοδιοίκηση, απ' όλους τους φορείς, θεωρώ ότι με έναν αριθμό (σ.σ μαθητών) ο οποίος θα είναι σύμφωνος με τα δεδομένα κάθε περιοχής, θα υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας περιστατικό ξυλοδαρμού 13χρονου μαθητή στη Θεσσαλονίκη από συμμαθητές του, η υπουργός αποκάλυψε πως παρόμοια περιστατικά αναφέρονται σχεδόν καθημερινά στους φορείς του υπουργείου, τονίζοντας πως υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση στους μαθητές και προς το δημόσιο σχολείο εν γένει.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τους χειρισμούς του υπουργείου στο περιστατικό με την «οπλοφορία» μαθητή με ψεύτικο πιστόλι στην Κρήτη, τόνισε την ανάγκη στήριξης των σχολείων με ψυχολόγους και λειτουργούς. 

Για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας, η υφυπουργός Παιδείας εξήγησε πως το υπουργείο έχει συστήσει σχετική επιτροπή με την συμμετοχή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ αναμένεται η ανασύσταση του Παρατηρητηρίου Ενδοσχολικής Βίας με άλλη ονομασία.

Στην επιτροπή που θα ιδρύσει το υπουργείο, προβλέπεται η συμμετοχή εκπαιδευτικών, ψυχολόγων και ειδικών του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, της νεανικής βίας και των εξαρτήσεων.

Για την ενίσχυση του έργου, η υφυπουργός τόνισε πως πρόθεση του υπουργείου είναι η τοποθέτηση ομάδας ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε συστάδα σχολικών μονάδων.

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Οι κόποι τελικά ανταμείβονται;
Οι κόποι τελικά ανταμείβονται;
Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας υποψήφιας για το ποσοστό των υποψηφίων του 3ου πεδίου του παλαιού συστήματος των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων,...
Οι κόποι τελικά ανταμείβονται;
Σε εξέλιξη κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νέο νόμο για τις διαδηλώσεις (Εικόνες-Βίντεο)
Σε εξέλιξη κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νέο νόμο για τις διαδηλώσεις (Εικόνες-Βίντεο)
Νέα πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τον περιορισμό των διαδηλώσεων
Σε εξέλιξη κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νέο νόμο για τις διαδηλώσεις (Εικόνες-Βίντεο)
ΕΜΠ: Συγκέντρωση υπογραφών για την υπεράσπιση των αξιών της Αγίας Σοφίας
ΕΜΠ: Συγκέντρωση υπογραφών για την υπεράσπιση των αξιών της Αγίας Σοφίας
«Επιστήμονες και Ακαδημαϊκοί σε όλο τον κόσμο που εργάζονται για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώνουμε τη φωνή μας με όλες τις...
ΕΜΠ: Συγκέντρωση υπογραφών για την υπεράσπιση των αξιών της Αγίας Σοφίας