zaxaraki
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στον Alpha FM (98.9)

Συνέντευξη για εκπαιδευτικά θέματα, με έμφαση στην αντιμετώπιση φαινομένων ενδοσχολικής βίας, παρέθεσε η Σοφία Ζαχαράκη στον Alpha FM (19/11).

Σχολιάζοντας τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην ΑΣΟΕΕ, η υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην «αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια», στην οποία προέβη η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο.

Στη συνέχεια εξήγησε πως η εφαρμογή της διάταξης εφαρμόζεται στη βάση ενός «στΡατηγικού σχεδίου» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τη συνδρομή των πρυτανικών αρχών και ευρύτερα της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το υπουργείο «έλυσε τα χέρια» των αρμόδιων φορέων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η υπουργός, για την εφαρμογή της διάταξης.

«Επαναφέρουμε το πανεπιστήμιο στο ρόλο που του αξίζει, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της παραγωγής έρευνας και της παιδείας».

Σχετικά με την εφαρμογή της διάταξης για την υποχρεωτική φοίτηση των προσφυγόπουλων στο σχολείο, η υφυπουργός εξήγησε πως τα πολλά παιδιά ήδη συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα, είτε σε ειδικά σχολεία στα προσφυγικά κέντρα, είτε σε πρωινά και απογευματινά τμήματα των δημοτικών σχολείων. Τόνισε πως θα γίνει καταγραφή των αναγκών στις περιοχές που θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες, με την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Σχετικά με ενδεχόμενες αντιδράσεις στη φοίτηση προσφυγόπουλων, συνέκρινε την κατάσταση με το 2016, όταν κατά τη διατύπωση της υπουργού, λόγω του «πλαισίου προχειρότητας» της τότε κυβέρνησης «ο κόσμος αντιδρούσε εύλογα». «Βλέπω και παρατηρώ τώρα τις αντιδράσεις και είμαι πεπεισμένη ότι με μια πολύ καλή ενημέρωση από την αυτοδιοίκηση, απ' όλους τους φορείς, θεωρώ ότι με έναν αριθμό (σ.σ μαθητών) ο οποίος θα είναι σύμφωνος με τα δεδομένα κάθε περιοχής, θα υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας περιστατικό ξυλοδαρμού 13χρονου μαθητή στη Θεσσαλονίκη από συμμαθητές του, η υπουργός αποκάλυψε πως παρόμοια περιστατικά αναφέρονται σχεδόν καθημερινά στους φορείς του υπουργείου, τονίζοντας πως υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση στους μαθητές και προς το δημόσιο σχολείο εν γένει.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τους χειρισμούς του υπουργείου στο περιστατικό με την «οπλοφορία» μαθητή με ψεύτικο πιστόλι στην Κρήτη, τόνισε την ανάγκη στήριξης των σχολείων με ψυχολόγους και λειτουργούς. 

Για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας, η υφυπουργός Παιδείας εξήγησε πως το υπουργείο έχει συστήσει σχετική επιτροπή με την συμμετοχή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ αναμένεται η ανασύσταση του Παρατηρητηρίου Ενδοσχολικής Βίας με άλλη ονομασία.

Στην επιτροπή που θα ιδρύσει το υπουργείο, προβλέπεται η συμμετοχή εκπαιδευτικών, ψυχολόγων και ειδικών του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, της νεανικής βίας και των εξαρτήσεων.

Για την ενίσχυση του έργου, η υφυπουργός τόνισε πως πρόθεση του υπουργείου είναι η τοποθέτηση ομάδας ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε συστάδα σχολικών μονάδων.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γλεντι
Αύριο Κυριακή (07/06) γλέντι αλληλεγγύης στην Κουμουνδούρου ενάντια στις διώξεις αγωνιστών
Κυριακή 7 Ιουνίου (17:00), Πλατεία Κουμουνδούρου: Γλέντι Οικονομικής Ενίσχυσης για τον Αγώνα ενάντια στις Διώξεις και τους Διωκόμενους Αγωνιστές
Αύριο Κυριακή (07/06) γλέντι αλληλεγγύης στην Κουμουνδούρου ενάντια στις διώξεις αγωνιστών
φαμελλος
Φάμελλος: «Δίπλα στον Τσίπρα» – Νέα σελίδα συνεργασιών στον προοδευτικό χώρο
Σαφές πολιτικό στίγμα υπέρ της συμπόρευσης με την πρωτοβουλία Τσίπρα έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κεντρική Επιτροπή, ανοίγοντας τη συζήτηση...
Φάμελλος: «Δίπλα στον Τσίπρα» – Νέα σελίδα συνεργασιών στον προοδευτικό χώρο
Χρήστος Δούκας
Ο πολιτισμός στις γειτονιές της Αθήνας
Η Αθήνα αποκτά χαρακτήρα μιας ανοικτής πολυφωνικής πόλης, μπορεί να μετατρέπεται σε σκηνή μιας συλλογικής αφήγησης σαν ταινία του Φελίνι.
Ο πολιτισμός στις γειτονιές της Αθήνας
Παύλος Μαρινάκης
Μαρινάκης για Σαμαρά: «Προσωπικές πικρίες και όχι κοινωνικό ζήτημα η συζήτηση»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά για τη ρητορική Σαμαρά, τη ΝΔ και τις εσωκομματικές ισορροπίες
Μαρινάκης για Σαμαρά: «Προσωπικές πικρίες και όχι κοινωνικό ζήτημα η συζήτηση»