Στις κορυφαίες του κόσμου η ομάδα Ρομποτικής των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων
Αργυρό μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής!

Στην κορυφή του κόσμου η Ομάδα Ρομποτικής των Αρσακείων-Τοσιτσείων Δημοτικών Σχολείων Εκάλης. Η ομάδα Infinite CodeΦίλιππος Σίνγκερ και Καστρίτης Γιώργος, με προπονήτρια την Πωλίνα Πλουμιδάκη κατέκτησαν τη δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής που έλαβε χώρα στην Ουγγαρία το τριήμερο 8-10 Νοεμβρίου. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

Η εξαιρετική πορεία της ομάδας ξεκίνησε από τον Εθνικό Τελικό της 11ης Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με θέμα «Smart Cities» (Έξυπνες Πόλεις), ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2019 στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου.

Η ομάδα Infinite Code κατέκτησε στον εθνικό τελικό την 1η θέση (χρυσό μετάλλιο), παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για να εκπροσωπήσει τη χώρα και τα Σχολεία μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Γκιουρ της Ουγγαρίας, όπου και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο!

Το project: «Alex Bear»

arsakeio robot

Το project της ομάδας είναι ένα έξυπνο χνουδωτό αρκουδάκι, που ονομάζεται Alex Bear, το οποίο προορίζεται για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Ο Alex το έξυπνο χνουδωτό αρκουδάκι, έχει πάνω του βιομετρικούς αισθητήρες, οι οποίοι μετρούν τη θερμοκρασία του σώματος του ασθενούς, καθώς και τους καρδιακούς του παλμούς. Ακόμη, το αρκουδάκι αντιλαμβάνεται το χάδι στο κεφαλάκι του και ανταποκρίνεται κάνοντας μια αγκαλιά.

Από την πλευρά του, το παιδάκι μπορεί να αποτυπώνει τα συναισθήματά του στο αρκουδάκι του (π.χ. εάν νιώθει χαρούμενο ή λυπημένο), καθώς επίσης μπορεί να παίζει με τη βοήθεια του Alex ένα παιχνίδι με τον γιατρό, τη νοσοκόμα ή τους δικούς του ανθρώπους ή ακόμη να αποτελεί joystick για να παίξει ένα παιχνίδι στον υπολογιστή ή στο tablet, στο περιβάλλον Kodu.

Εάν κάποια στιγμή το παιδάκι νιώσει αιφνίδια άσχημα, μέσα από το αρκουδάκι μπορεί να στείλει μήνυμα στον γιατρό του. Η μυτούλα του Alex ανάβει όταν το παιδάκι πιέζει το αυτάκι του, υπάρχει η δυνατότητα να αναπαράγει κάποιους ήχους μέσω ηχείου, στα συναισθήματα θυμού και λύπης το αρκουδάκι «μιλά» στο παιδάκι, και γενικότερα ο Alex αποτελεί μια ευχάριστη συντροφιά.

Στην πλάτη του έχει ένα μικρό σακίδιο στο οποίο το άρρωστο παιδάκι μπορεί να βάλει προσωπικά αντικείμενα με τα οποία νιώθει ασφάλεια. Μαζί με τον Alex κατασκευάστηκε και προγραμματίστηκε ένα wearable για τον γιατρό ή τη νοσοκόμα που επιβλέπει το άρρωστο παιδάκι, ώστε να λαμβάνει άμεσα και έγκαιρα τις εκάστοτε ειδοποιήσεις.

Επιπλέον, σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή στο παιδιατρικό νοσοκομείο μαζί με τον Alex δίνεται και μια χρωματιστή καρέκλα με ροδάκια, την οποία κατασκεύασαν οι μαθητές από μεγάλα τουβλάκια και ονομάζεται Blocky. Στο κάτω μέρος υπάρχει ένα ντουλάπι, το οποίο ξεκλειδώνει εισάγοντας έναν κωδικό σε ένα EV3 brick και πατώντας έναν αισθητήρα αφής. Μέσα στο ντουλάπι παρέχονται στο παιδάκι παιδικά ιατρικά εργαλεία, με τα οποία μπορεί να προσομοιώνει στο αρκουδάκι του τις διάφορες ιατρικές διαδικασίες (π.χ. εμβόλιο) και έτσι να τις οικειοποιείται και να μη φοβάται. Επίσης, στο ντουλάπι υπάρχει αρκετός χώρος για προσωπικά αντικείμενα του παιδιού.

arsakeio robot

Τέλος, ένας αισθητήρας θερμοκρασίας περιβάλλοντος είναι ενσωματωμένος στην καρέκλα, ο οποίος ελέγχει εάν η θερμοκρασία του δωματίου υπερβεί ένα επιτρεπτό όριο για την ομαλή κατάσταση του ασθενούς. Εάν αυτό συμβεί, τότε ενεργοποιείται ένα ανεμιστηράκι το οποίο είναι τοποθετημένο στην καρέκλα.

Το συγκεκριμένο project συμβάλλει στον τομέα των έξυπνων χώρων εργασίας (Smart workplaces), όπως είναι τα παιδιατρικά νοσοκομεία, και συνάδει με τους στόχους 3 και 5, από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ

σχετικά άρθρα

Βίντεο: Το καταπράσινο νησί του Σαρωνικού με τον «άγνωστο» αρχαιολογικό χώρο που «αγκιστρώνει» τους ταξιδιώτες
Βίντεο: Το καταπράσινο νησί του Σαρωνικού με τον «άγνωστο» αρχαιολογικό χώρο που «αγκιστρώνει» τους ταξιδιώτες
Βίντεο με πανέμορφες εικόνες
Βίντεο: Το καταπράσινο νησί του Σαρωνικού με τον «άγνωστο» αρχαιολογικό χώρο που «αγκιστρώνει» τους ταξιδιώτες