Ν. Φίλης: Ο κυβερνητικός αυταρχισμός γίνεται αισθητός σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
Δήλωση του Νίκου Φίλη, τομεάρχη Παιδείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για την αστυνομική επέμβαση στην ΑΣΟΕΕ

Μεταβήκαμε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο αντιπροσωπεία βουλευτών* και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν μάθαμε ότι εκτυλίσσονται φαινόμενα αστυνομικής βίας, μετά την απόφαση των φοιτητικών συλλόγων να μεταβούν στην ΑΣΟΕΕ και να διαμαρτυρηθούν για το αψυχολόγητο κλείσιμο του πανεπιστημίου, λίγες μέρες μάλιστα πριν τον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου. 

Η κατάσταση φαίνεται να έχει -για την ώρα- εκτονωθεί. 

Είναι προφανές ότι είχαμε πολλά χρόνια να ζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις: να μπαίνουν μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο αστυνομικές δυνάμεις, με δακρυγόνα, να καταδιώκονται και να τραυματίζονται φοιτητές. Πρέπει να είναι σε όλους τους πολίτες σαφές, ότι με αυτό τον τρόπο δεν «αποκαθίσταται η τάξη» όπως αρέσκεται να λέει η κυβέρνηση και δεν μετατρέπονται σε θεσμούς έρευνας και διδασκαλίας τα λεγόμενα «άντρα ανομίας».  Αντιθέτως, με τέτοιες αυταρχικές ενέργειες η ένταση κλιμακώνεται και δημιουργούνται προϋποθέσεις για καταστάσεις που δεν θέλουμε ούτε να διανοηθούμε. 

Υπάρχει μια πολιτική αιτία πίσω από την επίδειξη αυταρχισμού της οποίας γινόμαστε μάρτυρες: η κυβερνητική πολιτική, που θέλει να διώξει παιδιά από τα πανεπιστήμια ή να τα εμποδίσει να εισέλθουν σε σχολές, ώστε να δημιουργήσει μια μεγάλη πελατεία προς τα «κολέγια» και τα άλλα ιδιωτικά σχολεία. 

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια φάση όπου η κυβέρνηση προχωρά με τρόπο αλλοπρόσαλλο, αυταρχικό, στο δρόμο της καταστολής. Δεν θα αισθάνονται οι πολίτες πιο ασφαλείς με τέτοιες ενέργειες, αντιθέτως θα δημιουργηθούν κύματα μεγαλύτερης κοινωνικής έντασης και ανασφάλειας. 

Πιστεύω, τον κυβερνητικό αυταρχισμό θα τον νιώσουμε με πολλούς τρόπους σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία. Είδαμε τα μέτωπα που άνοιξε η κυβέρνηση στα εργασιακά, ανοίγει τώρα δεύτερο μέτωπο στην Παιδεία. Επιβάλλει με αυταρχισμό «μεταρρυθμίσεις» που είναι στην ουσία αντιμεταρρυθμίσεις. Θα δούμε και άλλα. Η απάντηση σε όλα αυτά χρειάζεται να είναι ενωτική, χωρίς κομματικές αντιδικίες. Δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες του ασύλου, δεν υπάρχουν προστάτες της νεολαίας, υπάρχει νεολαία, εκπαίδευση και πανεπιστημιακό άσυλο που απειλούνται από τον κυβερνητικό αυταρχισμό.  

Πηγή: Στο Κόκκινο

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει η λέξη «φανφάρα» και από πού προέρχεται

Εκπαιδευτικοί: Πότε θα πιστωθεί στο λογαριασμό τους η μισθοδοσία

Μειώσεις στη στρατιωτική θητεία: Πόσους μήνες θα υπηρετούν οι φαντάροι με τον νέο νόμο

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γρίπη
Γρίπη σε έξαρση: Αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και περισσότερα περιστατικά σε ΜΕΘ
Παραμένει υψηλή η θετικότητα στην κοινότητα, με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει έντονη πίεση στο σύστημα υγείας και να απευθύνει ισχυρές συστάσεις προς τον...
Γρίπη σε έξαρση: Αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και περισσότερα περιστατικά σε ΜΕΘ
ΕΝΦΙΑ, ακίνητα
ΕΝΦΙΑ: Πώς θα «κουρέψετε» έως και 20% τον φόρο – Αναλυτικός οδηγός της ΑΑΔΕ
Πώς «ξεκλειδώνει» η έκπτωση έως 20% στον ΕΝΦΙΑ – Ο πλήρης οδηγός της ΑΑΔΕ που γλιτώνει φόρο σε χιλιάδες ιδιοκτήτες
ΕΝΦΙΑ: Πώς θα «κουρέψετε» έως και 20% τον φόρο – Αναλυτικός οδηγός της ΑΑΔΕ
γαβαλας
«Στη φυλακή ένιωθα πιο άντρας από όλους»: Ο Λάκης Γαβαλάς μιλά για φυλακή, αξιοπρέπεια και ψυχική αντοχή
Ο Λάκης Γαβαλάς μιλά για φυλακή, αξιοπρέπεια και ψυχική αντοχή
«Στη φυλακή ένιωθα πιο άντρας από όλους»: Ο Λάκης Γαβαλάς μιλά για φυλακή, αξιοπρέπεια και ψυχική αντοχή
Μπλόκο αγροτών στα διόδια
Αγροτικές κινητοποιήσεις χωρίς αποκλεισμούς – Τα τρακτέρ παραμένουν στους κόμβους
Σε στάση αναμονής αγρότες και κτηνοτρόφοι σε Δυτική Ελλάδα και Θεσσαλία, με ανοιχτούς δρόμους ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό
Αγροτικές κινητοποιήσεις χωρίς αποκλεισμούς – Τα τρακτέρ παραμένουν στους κόμβους