Ν. Φίλης: Ο κυβερνητικός αυταρχισμός γίνεται αισθητός σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
Δήλωση του Νίκου Φίλη, τομεάρχη Παιδείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για την αστυνομική επέμβαση στην ΑΣΟΕΕ

Μεταβήκαμε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο αντιπροσωπεία βουλευτών* και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν μάθαμε ότι εκτυλίσσονται φαινόμενα αστυνομικής βίας, μετά την απόφαση των φοιτητικών συλλόγων να μεταβούν στην ΑΣΟΕΕ και να διαμαρτυρηθούν για το αψυχολόγητο κλείσιμο του πανεπιστημίου, λίγες μέρες μάλιστα πριν τον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου. 

Η κατάσταση φαίνεται να έχει -για την ώρα- εκτονωθεί. 

Είναι προφανές ότι είχαμε πολλά χρόνια να ζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις: να μπαίνουν μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο αστυνομικές δυνάμεις, με δακρυγόνα, να καταδιώκονται και να τραυματίζονται φοιτητές. Πρέπει να είναι σε όλους τους πολίτες σαφές, ότι με αυτό τον τρόπο δεν «αποκαθίσταται η τάξη» όπως αρέσκεται να λέει η κυβέρνηση και δεν μετατρέπονται σε θεσμούς έρευνας και διδασκαλίας τα λεγόμενα «άντρα ανομίας».  Αντιθέτως, με τέτοιες αυταρχικές ενέργειες η ένταση κλιμακώνεται και δημιουργούνται προϋποθέσεις για καταστάσεις που δεν θέλουμε ούτε να διανοηθούμε. 

Υπάρχει μια πολιτική αιτία πίσω από την επίδειξη αυταρχισμού της οποίας γινόμαστε μάρτυρες: η κυβερνητική πολιτική, που θέλει να διώξει παιδιά από τα πανεπιστήμια ή να τα εμποδίσει να εισέλθουν σε σχολές, ώστε να δημιουργήσει μια μεγάλη πελατεία προς τα «κολέγια» και τα άλλα ιδιωτικά σχολεία. 

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια φάση όπου η κυβέρνηση προχωρά με τρόπο αλλοπρόσαλλο, αυταρχικό, στο δρόμο της καταστολής. Δεν θα αισθάνονται οι πολίτες πιο ασφαλείς με τέτοιες ενέργειες, αντιθέτως θα δημιουργηθούν κύματα μεγαλύτερης κοινωνικής έντασης και ανασφάλειας. 

Πιστεύω, τον κυβερνητικό αυταρχισμό θα τον νιώσουμε με πολλούς τρόπους σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία. Είδαμε τα μέτωπα που άνοιξε η κυβέρνηση στα εργασιακά, ανοίγει τώρα δεύτερο μέτωπο στην Παιδεία. Επιβάλλει με αυταρχισμό «μεταρρυθμίσεις» που είναι στην ουσία αντιμεταρρυθμίσεις. Θα δούμε και άλλα. Η απάντηση σε όλα αυτά χρειάζεται να είναι ενωτική, χωρίς κομματικές αντιδικίες. Δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες του ασύλου, δεν υπάρχουν προστάτες της νεολαίας, υπάρχει νεολαία, εκπαίδευση και πανεπιστημιακό άσυλο που απειλούνται από τον κυβερνητικό αυταρχισμό.  

Πηγή: Στο Κόκκινο

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πλημμύρισε σχολείο
Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών: Πλημμύρες και κρύο στις αίθουσες – Οι γονείς καταγγέλλουν επικίνδυνες συνθήκες
«Περιμένουμε 7 χρόνια τη μεταστέγαση σε ένα νέο κτίριο και μέχρι να γίνει αυτή θα έχει πέσει και το υπάρχον
Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών: Πλημμύρες και κρύο στις αίθουσες – Οι γονείς καταγγέλλουν επικίνδυνες συνθήκες
Λιμενικός νεκρός στο Άστρος Κυνουρίας
Άστρος Κυνουρίας: Το κύμα παρασέρνει τον 53χρονο λιμενικό – Σπαρακτικές μαρτυρίες (Video)
Τραγωδία στο Άστρος Κυνουρίας: Η στιγμή που το τεράστιο κύμα παρασέρνει τον 53χρονο λιμενικό – Συγκλονίζει φίλος του
Άστρος Κυνουρίας: Το κύμα παρασέρνει τον 53χρονο λιμενικό – Σπαρακτικές μαρτυρίες (Video)