Η διαφορετικότητα και τα στερεότυπα μέσα από ταινίες, κόμιξ και βιντεοπαιχνίδια
Πώς μπορούν οι αφηγήσεις στην ποπ κουλτούρα να προωθήσουν την συζήτηση κοινωνικών & πολιτικών θεμάτων;

Ο Καρπός σας καλεί την Πέμπτη 28/11 19.00-20.30 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων να παρακολουθήσετε την συζήτηση με τον καθηγητή Andrew Burn. Ο καταξιωμένος καθηγητής Αγγλικών, Θεάτρου και Μέσων στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) και πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου D.A.R.E. θα έρθει για πρώτη φορά στην Αθήνα, να μιλήσει για κοινωνικά θέματα όπως η διαφορετικότητα και ο κοινωνικός αποκλεισμός, μέσα από αφηγήσεις φανταστικών ιστοριών σε βιντεοπαιχνίδια, κόμιξ και ταινίες.

Στα δημοφιλή οπτικοακουστικά μέσα, χρησιμοποιούνται μύθοι και ήρωες, για να θιχτούν ζητήματα όπως η μετανάστευση, οι κοινωνικές συγκρούσεις, τα αρνητικά στερεότυπα και η ρητορική μίσους.

Εξάλλου το Game of Thrones δεν είναι μια μεταφορά για την επίδραση των διεφθαρμένων πολιτικών στην κοινωνία; Το Black Panther δεν είναι μια ιστορία για μια Αφρικανική χώρα που προόδευσε και άκμασε επειδή δεν αποικήθηκε ποτέ; Tο βιντεοπαιχνίδι Final Fantasy IV δεν είναι μια αναπαράσταση των κινδύνων της πυρηνικής εποχής;

Η πρόταση του Andrew Burn είναι ότι ο ρόλος του εκπαιδευτή στα οπτικοακουστικά μέσα, τόσο στην κριτική ανάλυση όσο και στη δημιουργική διαδικασία, είναι να εξερευνήσει μαζί με τους μαθητές και τους νέους το νόημα και την δύναμη τέτοιων αφηγήσεων και την σχέση τους με σύγχρονους κοινωνικούς και πολιτικούς προβληματισμούς.

Για την παρουσία σας στείλτε στο [email protected] το ονοµατεπώνυµό και την ιδιότητα σας.

 

Σύντομο βιογραφικό του καθηγητή Andrew Burn

Ο Andrew Burn είναι καθηγητής Αγγλικών, Θεάτρου και Μέσων στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL). Πριν μπει στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δίδασκε τα παραπάνω μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια για 24 χρόνια, και ηγήθηκε του προγράμματος για τα πολυμέσα στο πρώτο εξειδικευμένο σχολείο του Ηνωμένου Βασιλείου για Πολυμεσικές Τέχνες. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι ο εγγραμματισμός στα μέσα, το παιχνίδι, η δημιουργική διαδικασία παραγωγής ταινιών από νέους, το animation και τα βιντεοπαιχνίδια. Οι κύριες δημοσιεύσεις του σε αυτά τα αντικείμενα είναι Media Literacy in Schools (Sage, 2007) και Making New Media (Peter Lang, 2009). Το ερευνητικό του έργο, οι δημοσιεύσεις του και άλλες δραστηριότητες μπορούν να βρεθούν στην προσωπική του ιστοσελίδα: www.andrewburn.org.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πρότυπα σχολεία, μαθητές, τάξη, σχολείο
Πρότυπα και Εκκλησιαστικά σχολεία: Θέματα και απαντήσεις γραπτής δοκιμασίας
Τα φετινά θέματα και οι απαντήσεις της γραπτής δοκιμασίας για Πρότυπα και Εκκλησιαστικά σχολεία
Πρότυπα και Εκκλησιαστικά σχολεία: Θέματα και απαντήσεις γραπτής δοκιμασίας