Νίκος Φίλης: Το δημόσιο χώρο δεν τον απειλεί μια σπασμένη τζαμαρία περισσότερο από όσο τον απειλούν οι πράξεις διαφθοράς των «λευκών κολάρων»
"Αν σε πιάσουν με ένα καλάσνικοφ να περιφέρεσαι στην Ομόνοια, έχεις υποπέσει στο πλημμέλημα της οπλοκατοχής. Αστεία πράγματα, το καλάσνικοφ δεν το έχεις για να σκοτώσεις κουνέλια στο κέντρο της πόλης. Αλλά αν συλλαμβάνεσαι με μια μολότοφ, θα έχεις υποπέσει σε κακούργημα"

Με ανάρτησή του στο facebook ο Νίκος Φίλης τοποθετήθηκε για στις αιτιάσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ανεκτικός απέναντι σε φαινόμενα μπαχαλο-παρανομίας. Τόνισε ότι είναι επικίνδυνο να δημιουργείται «συνεχές» ανάμεσα σε τρομοκρατία και μπαχαλάκηδες.

Δείτε τι ανέφερε:


"Μίλησα το πρωί στον Παύλο Τσίμα (ραδ. Σκάι). Ρωτήθηκα για τη χθεσινή έρευνα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και την αίσθηση -σύμφωνα με το δημοσιογράφο- ότι «σε φαινόμενα ‘μπαχαλο-παρανομίας’ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν διστακτικός».

Απάντησα:

Ποτέ δεν ήταν διστακτικός ο ΣΥΡΙΖΑ στο να αντιμετωπίσει την παρανομία. Ήταν πάντοτε αποτελεσματικός; Αυτό να το συζητήσουμε. Και να δούμε στο μεταξύ αν θα είναι αποτελεσματική η παρούσα κυβέρνηση. Γιατί το να φτιάξει κανείς ένα «συνεχές» ανάμεσα στους μπαχαλάκηδες και την τρομοκρατία, δεν συνιστά τον καλύτερο τρόπο να αντιμετωπίσει αυτά τα δύο πολύ διαφορετικά φαινόμενα. Δεν είναι το ίδιο να είναι κανείς τρομοκράτης, με το να έχει μια μολότοφ στην τσάντα του. Κακό και το δεύτερο, κατακριτέο, ποινικά κολάσιμο, αλλά δεν είναι το ίδιο με το έγκλημα ενός τρομοκράτη. Ούτε η τιμωρία των δύο αυτών πράξεων μπορεί να είναι η ίδια.

Αλλά με τον προς ψήφιση ποινικό κώδικα, όχι απλώς η τιμωρία δεν είναι αναλογική, πάμε στο άλλο άκρο: Αν σε πιάσουν με ένα καλάσνικοφ να περιφέρεσαι στην Ομόνοια, έχεις υποπέσει στο πλημμέλημα της οπλοκατοχής. Αστεία πράγματα, το καλάσνικοφ δεν το έχεις για να σκοτώσεις κουνέλια στο κέντρο της πόλης. Αλλά αν συλλαμβάνεσαι με μια μολότοφ, θα έχεις υποπέσει σε κακούργημα. Έχει έστω και ένας την ψευδαίσθηση ότι με τέτοιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν τα «μπάχαλα»; Αν ναι, κάνει πολύ μεγάλο λάθος.

Επαναλαμβάνω, οι καταστροφές του κοινωνικού χώρου και της δημόσιας περιουσίας, είναι καταδικαστέες, ποινικά κολάσιμες και οφείλουμε να τις αποτρέπουμε αυστηρά. Αλλά το δημόσιο χώρο δεν τον απειλεί μια σπασμένη τζαμαρία περισσότερο από όσο τον απειλούν οι πράξεις διαφθοράς -ένα παράδειγμα λέω μόνο- των «λευκών κολάρων» στις τράπεζες, που ετοιμάζονται με το νέο νόμο να ρυθμίσουν θαλασσοδάνεια επιχειρηματιών αλλά και τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε βάρος της περιουσίας του ελληνικού λαού. Έχει χύσει αίμα ο πολίτης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και φυσικά την ίδια ώρα για το δικό του σπίτι τον κυνηγούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετήσει επιτροπή ελέγχου από την ΤτΕ για τέτοια θέματα -η καλύτερη δυνατή δημόσια εγγύηση υπό τις συνθήκες. Με το νόμο της ΝΔ αποκτά ουσιαστικά η διοίκηση της τράπεζας την αρμοδιότητα να ασκήσει δίωξη κατά των στελεχών της! Πρόκειται για απίστευτες καταστάσεις, συνώνυμες με την ατιμωρησία"

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κολάζ με φωτογραφίες φοιτητών και στο βάθος αμφιθέατρο πανεπιστημίου
«Διάβαζα ανάμεσα στις χημειοθεραπείες»: Οι άνθρωποι που «σπάνε» τα στερεότυπα και μπαίνουν στα αμφιθέατρα μετά τα 40
Η επιστροφή στα θρανία ως πράξη υπέρβασης – Συγκλονιστικές ιστορίες ζωής από ανθρώπους που αποδεικνύουν ότι η δίψα για γνώση δεν γνωρίζει ημερομηνία...
«Διάβαζα ανάμεσα στις χημειοθεραπείες»: Οι άνθρωποι που «σπάνε» τα στερεότυπα και μπαίνουν στα αμφιθέατρα μετά τα 40
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι
Δεύτερη σύνταξη έως 300 ευρώ: Τι αλλάζει με τα επαγγελματικά ταμεία
Νέο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας ανοίγει τον δρόμο για συμπληρωματικές παροχές σε εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες
Δεύτερη σύνταξη έως 300 ευρώ: Τι αλλάζει με τα επαγγελματικά ταμεία
babiniotis
Μπαμπινιώτης: «Γιατί είναι λάθος η έκφραση "2 βαθμοί υπό του μηδενός"»
Ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης επισημαίνει τα «μαργαριτάρια» της τηλεόρασης που «βγάζουν μάτι» και εξηγεί ποια πασίγνωστη έκφραση είναι λάθος
Μπαμπινιώτης: «Γιατί είναι λάθος η έκφραση "2 βαθμοί υπό του μηδενός"»