Νίκος Φίλης: Το δημόσιο χώρο δεν τον απειλεί μια σπασμένη τζαμαρία περισσότερο από όσο τον απειλούν οι πράξεις διαφθοράς των «λευκών κολάρων»
"Αν σε πιάσουν με ένα καλάσνικοφ να περιφέρεσαι στην Ομόνοια, έχεις υποπέσει στο πλημμέλημα της οπλοκατοχής. Αστεία πράγματα, το καλάσνικοφ δεν το έχεις για να σκοτώσεις κουνέλια στο κέντρο της πόλης. Αλλά αν συλλαμβάνεσαι με μια μολότοφ, θα έχεις υποπέσει σε κακούργημα"

Με ανάρτησή του στο facebook ο Νίκος Φίλης τοποθετήθηκε για στις αιτιάσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ανεκτικός απέναντι σε φαινόμενα μπαχαλο-παρανομίας. Τόνισε ότι είναι επικίνδυνο να δημιουργείται «συνεχές» ανάμεσα σε τρομοκρατία και μπαχαλάκηδες.

Δείτε τι ανέφερε:


"Μίλησα το πρωί στον Παύλο Τσίμα (ραδ. Σκάι). Ρωτήθηκα για τη χθεσινή έρευνα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και την αίσθηση -σύμφωνα με το δημοσιογράφο- ότι «σε φαινόμενα ‘μπαχαλο-παρανομίας’ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν διστακτικός».

Απάντησα:

Ποτέ δεν ήταν διστακτικός ο ΣΥΡΙΖΑ στο να αντιμετωπίσει την παρανομία. Ήταν πάντοτε αποτελεσματικός; Αυτό να το συζητήσουμε. Και να δούμε στο μεταξύ αν θα είναι αποτελεσματική η παρούσα κυβέρνηση. Γιατί το να φτιάξει κανείς ένα «συνεχές» ανάμεσα στους μπαχαλάκηδες και την τρομοκρατία, δεν συνιστά τον καλύτερο τρόπο να αντιμετωπίσει αυτά τα δύο πολύ διαφορετικά φαινόμενα. Δεν είναι το ίδιο να είναι κανείς τρομοκράτης, με το να έχει μια μολότοφ στην τσάντα του. Κακό και το δεύτερο, κατακριτέο, ποινικά κολάσιμο, αλλά δεν είναι το ίδιο με το έγκλημα ενός τρομοκράτη. Ούτε η τιμωρία των δύο αυτών πράξεων μπορεί να είναι η ίδια.

Αλλά με τον προς ψήφιση ποινικό κώδικα, όχι απλώς η τιμωρία δεν είναι αναλογική, πάμε στο άλλο άκρο: Αν σε πιάσουν με ένα καλάσνικοφ να περιφέρεσαι στην Ομόνοια, έχεις υποπέσει στο πλημμέλημα της οπλοκατοχής. Αστεία πράγματα, το καλάσνικοφ δεν το έχεις για να σκοτώσεις κουνέλια στο κέντρο της πόλης. Αλλά αν συλλαμβάνεσαι με μια μολότοφ, θα έχεις υποπέσει σε κακούργημα. Έχει έστω και ένας την ψευδαίσθηση ότι με τέτοιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν τα «μπάχαλα»; Αν ναι, κάνει πολύ μεγάλο λάθος.

Επαναλαμβάνω, οι καταστροφές του κοινωνικού χώρου και της δημόσιας περιουσίας, είναι καταδικαστέες, ποινικά κολάσιμες και οφείλουμε να τις αποτρέπουμε αυστηρά. Αλλά το δημόσιο χώρο δεν τον απειλεί μια σπασμένη τζαμαρία περισσότερο από όσο τον απειλούν οι πράξεις διαφθοράς -ένα παράδειγμα λέω μόνο- των «λευκών κολάρων» στις τράπεζες, που ετοιμάζονται με το νέο νόμο να ρυθμίσουν θαλασσοδάνεια επιχειρηματιών αλλά και τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε βάρος της περιουσίας του ελληνικού λαού. Έχει χύσει αίμα ο πολίτης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και φυσικά την ίδια ώρα για το δικό του σπίτι τον κυνηγούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετήσει επιτροπή ελέγχου από την ΤτΕ για τέτοια θέματα -η καλύτερη δυνατή δημόσια εγγύηση υπό τις συνθήκες. Με το νόμο της ΝΔ αποκτά ουσιαστικά η διοίκηση της τράπεζας την αρμοδιότητα να ασκήσει δίωξη κατά των στελεχών της! Πρόκειται για απίστευτες καταστάσεις, συνώνυμες με την ατιμωρησία"

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2153560898280196&id=100008789206186

 

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Πότε ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια: Αυτά είναι τα τελευταία σενάρια

ΑΣΕΠ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Πιστοποίηση Αγγλικών έως και C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Το ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Εορτή Τριών Ιεραρχών: Πώς θα εορταστεί εφέτος στα σχολεία
Εορτή Τριών Ιεραρχών: Πώς θα εορταστεί εφέτος στα σχολεία
Εγκύκλιος της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή: Δίωρος εορτασμός την παραμονή, εκκλησιασμός με αντιπροσωπεία μαθητών αν μπορεί να γίνει με ασφάλεια,...
Εορτή Τριών Ιεραρχών: Πώς θα εορταστεί εφέτος στα σχολεία
Απολύθηκαν «τριμηνίτες» αναπληρωτές σε Κεφαλονιά και Ιθάκη
Απολύθηκαν «τριμηνίτες» αναπληρωτές σε Κεφαλονιά και Ιθάκη
Χρησιμοποιούν τους εκπαιδευτικούς σαν πιόνια  μιας χρήσης - Διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς Ιθάκης για τις απολύσεις των εκπαιδευτικών
Απολύθηκαν «τριμηνίτες» αναπληρωτές σε Κεφαλονιά και Ιθάκη