Ν. Κεραμέως για αστυνομική επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ, αναστολή λειτουργίας τμημάτων, μετεγγραφές
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Συνέντευξη της Νίκης Κεραμέως στον ΑΝΤ1 για ζητήματα εκπαιδευτικής επικαιρότητας

Αποκαθιστούμε το άσυλο στην πραγματική του έννοια

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, η απόφαση για την αστυνομική επιχείρηση ανήκει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο παρενέβη κατόπιν καταγγελιών στον χώρο της ΑΣΟΕΕ.

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες περί απειλών προς μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, δήλωσε πως το υπουργείο Παιδείας εισηγήθηκε την διάταξη για την κατάργηση του ασύλου ώστε φοιτητές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό να μπορούν ελεύθερα να εκφράζουν τις απόψεις τους και να κινούνται στον χώρο του πανεπιστημίου.

«Γι΄αυτό ψηφίσαμε μια διάταξη που αποκαθιστά το άσυλο στην πραγματική του έννοια», συμπλήρωσε τονίζοντας πως αυτός είναι ο στόχος και της παρούσας επιχείρησης.

Σε ερώτηση για το αν σχετίζονται οι πρόσφατες επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ με την επέτειο του Πολυτεχνείου, η υπουργός απάντησε κατηγορηματικά «φυσικά και όχι».

«Το πότε γίνονται επιχειρήσεις είναι ζήτημα που αποφασίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο σταθμίζει διάφορους παράγοντες», συμπλήρωσε η Ν. Κεραμέως.

Σε ερώτηση σχετικά με την αρμοδιότητα του υπ. Προστασίας του Πολίτη σε ακαδημαϊκούς χώρους και τον ρόλο της διοίκησης των πανεπιστημίων, η υπ. «προφανώς ο υπουργός (σ.σ Προστασίας του Πολίτη) είναι σε συνεχή συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές», ενώ η υπουργός συμπλήρωσε πως στο παρελθόν αν και υπήρχαν καταγγελίες έλειπε η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Για την επίθεση του Ρουβίκωνα στο γραφείο της, η υπουργός σημείωσε πως είναι λυπηρή η προσπάθεια επιβολής απόψεων δια της βίας, ενώ απάντησε πως τέτοιες ενέργειες δεν τρομοκρατούν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Συστήνεται ανεξάρτητη αρχή για την έγκριση ή απόρριψη των 37 νέων ακαδημαϊκών τμημάτων

Για μια «άναρχη, αυθαίρετη, άκριτη αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη» έκανε λόγο η Νίκη Κεραμέως, σχολιάζοντας την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για την λειτουργία 37 νέων ακαδημαϊκών τμημάτων.

«Δημιουργήθηκαν ακαδημαϊκά τμήματα με βουλευτικές τροπολογίες με δύο γραμμές τεκμηρίωση» συμπλήρωσε, ενώ εξήγησε πως η αναστολή λειτουργίας γίνεται για να ακολουθηθεί «η νόμικη οδός», δηλαδή να ζητηθεί η γνώμη των ανεξάρτητων αρχών για τη λειτουργία νέων τμημάτων.

Εξήγησε πως η ανεξάρτητη αρχή θα συσταθεί βάση νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στο άμεσο επόμενο διάστημα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις επί ακαδημαϊκών κριτηρίων, εκθέσεων βιωσιμότητας, ερευνών για τις εκπαιδευτικές ανάγκες της χώρας.

Διαβάστε για την απόφαση αναστολής λειτουργίας 37 τμημάτων ΕΔΩ

Νέο πλαίσιο για τις μετεγγραφές φοιτητών - Εισάγονται ακαδημαϊκά κριτήρια

Για την ανάγκη ενός νέου, «πιο ορθολογικού» σχεδίου για τις μετεγγραφές φοιτητών τοποθετήθηκε η Ν. Κεραμέως , τονίζοντας ωστόσο πως την παρούσα ακαδημαϊκή χρονιά θα τηρηθεί το παρόν πλαίσιο.

Στη νέα διάταξη θα γίνει προσπάθεια συγκερασμού ακαδημαϊκών και κοινωνικών κριτηρίων.

Η υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ένας μαθητής που συγκέντρωση 9.000 μόρια δεν γίνεται να φοιτήσει σε σχολή με 19.000 μόρια».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

social_media.jpg
Meta, TikTok και Google στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. για διαδικτυακές απάτες
Ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών καταγγέλλουν εκατοντάδες παραπλανητικές διαφημίσεις και ζητούν αυστηρές κυρώσεις κατά των ψηφιακών κολοσσών
Meta, TikTok και Google στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. για διαδικτυακές απάτες
Επίδομα παιδιού
Έκτακτο επίδομα παιδιού: Ποιοι θα δουν έως και 900 ευρώ στους λογαριασμούς τους
Αυτόματη καταβολή για περίπου ένα εκατομμύριο οικογένειες – Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και τα ποσά ανά παιδί
Έκτακτο επίδομα παιδιού: Ποιοι θα δουν έως και 900 ευρώ στους λογαριασμούς τους