Ξεκινάει το πρώτο αγγλόφωνο πρόγραμμα σπουδών για αλλοδαπούς φοιτητές στο ΕΚΠΑ
Θα δέχεται αποκλειστικά υπήκοους κρατών εκτός ΕΕ οι οποίοι θα καταβάλουν δίδακτρα ύψους 6.000 ευρώ το έτος

Του Νίκου Μάστορα

Το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ελληνικού πανεπιστημίου στην Αγγλική γλώσσα που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς φοιτητές, ξεκινάει σύντομα στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Πρόκειται για το  «BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece», το οποίο προσφέρεται από τη Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. και εστιάζει στη μελέτη της Ελληνικής Αρχαιότητας.

Στο πρόγραμμα, όπως λέει στο alfavita.gr η επιστημονική του υπεύθυνη, καθηγήτρια  κ.Ελένη Καραµαλέγκου, η διάρκεια σπουδών θα είναι τετραετής, όπως και στα περισσότερα ανάλογα προγράµµατα σπουδών και οι 100 φοιτητές που θα εισαχθούν θα προέρχονται αποκλειστικά από χώρες εκτός ΕΕ (σ.σ.: εφόσον δεν προβλέπονται δίδακτρα σε προπτυχιακά προγράµµατα για τους Ελληνες φοιτητές δεν µπορούν να ζητηθούν ούτε από φοιτητές-υπηκόους κρατών-µελών της ΕΕ) και θα καταβάλλουν δίδακτρα ύψους 6.000 ευρώ το έτος.

Την παρουσίαση του πρώτου αυτού αγγλόφωνουθ προγράμματος σπουδών, θα κάνουν ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης και η Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος, καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου. Η συνέντευξη τύπου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019, ώρα 12.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο "Κωστής Παλαμάς" του Ε.Κ.Π.Α.

Το επόμενο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών αναµένεται να λειτουργήσει στη Βόρεια Ελλάδα (Καβάλα)  και θα είναι το Τµήµα Μηχανικών Πετρελαίου που θα λειτουργεί επίσης µε δίδακτρα για τους αλλοδαπούς φοιτητές. Να σηµειωθεί ότι τόσο στη Βόρεια Ελλάδα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο, ∆ηµοκρίτειο Θράκης, ΤΕΙ Μακεδονίας κ.ά.) όσο και σε άλλες περιοχές (Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, Πατρών, ΟΠΑ κ.ά.) έχουν προταθεί και άλλα αγγλόφωνα προπτυχιακά τµήµατα σπουδών, µε στόχο την προσέλκυση φοιτητών από τρίτες χώρες και τη διεθνοποίηση της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης. Καθώς ενδιαφέρον υπάρχει και για οικονοµικές σπουδές, το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών θα επιχειρήσει επίσης οργάνωση αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραµµάτων σε συνεργασία µε ευρωπαϊκά πανεπιστήµια.

Να σημειωθεί ότι τα αγγλόφωνα προπτυχιακά τµήµατα είχαν πρωτοσυζητηθεί από το 2014 και αφορούσαν τουριστικές σπουδές σε Ρόδο και Κρήτη αλλά και φιλολογικές σπουδές στη Θράκη. Οµως η προοπτική αυτή αναιρέθηκε το 2015 επί υπουργού Παιδείας Αρ. Μπαλτά.

σχετικά άρθρα