Παναγιώτης Σάμιος, Οι αγοραπωλησίες ακινήτων στην Κατοχή
Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Σάμιου στο Δημαρχείο Αμαρουσίου την Πέμπτη 24/10

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΗΖΗΤΗΣΗ (Βιβλιοπαρουσίαση)

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 στις 19:00 στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ  (Βασιλίσσης Σοφίας 9, Μαρούσι αίθουσα ισογείου)

Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ (Πολιτικοσυνδικαλιστικό Αριστερό Ενωτικό Σχήμα του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου) στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την αντιφασιστική πάλη του ελληνικού λαού και το ΟΧΙ που είπε στον φασισμό – ναζισμό (28η Οκτωβρίου 1940 – Εθνική Αντίσταση 1941 – 1944) συνδιοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση (βιβλιοπαρουσίαση)

Παρουσιάζοντας το βιβλίο του Π. Σάμιου (Δάσκαλου – Ιστορικού):

Αγοραπωλησίες Ακινήτων 1941 – 1944 – Οι «χρυσές» ευκαιρίες της κατοχής.

Στην εκδήλωση – συζήτηση θα συμμετέχουν μιλώντας για το βιβλίο και την περίοδο 1940 – 1944 οι :

  • Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου
  • Παναγιώτης Σάμιος, Δάσκαλος – Ιστορικός (συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου)
Παναγιώτης Σάμιος, Οι αγοραπωλησίες ακινήτων στην Κατοχή

Στη μελέτη του Π. Σάμιου παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία για τις πηγές πλουτισμού των οικονομικών δωσίλογων και πλήρη στοιχεία για τις αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν κατά την διάρκεια της ναζιστικής – γερμανικής κατοχής της χώρας (1941 – 1944). Με πίνακες αποκαλύπτεται το μέγεθος και η έκταση της υφαρπαγής περιουσίων την περίοδο αυτή.

Περίπου 350.000 ακίνητα, κόποι μιας ζωής, άλλαξαν χέρια κάτω από συνθήκες εξαθλίωσης, πείνας, λιμού και εκβιασμών κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, λίγα δράμια λάδι και μερικές χούφτες σταφίδες.

Μετά την απελευθέρωση οι αγοραπωλησίες αποτέλεσαν ακανθώδες ζήτημα και περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο το αντιμετώπισαν οι κυβερνήσεις Λαϊκών – Φιλελευθέρων.

Οι υποσχέσεις για επιστροφή των ακινήτων, η οργάνωση των πωλητών αλλά και των αγοραστών σε ομοσπονδίες για τη διεκδίκηση των ακινήτων, οι νομοθετικές προσπάθειες μετά το 1946, ο τελικός συμβιβασμός το 1949, ο δικαστικός αγώνας, οι περιπέτειες των αγωγών και οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών.  

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν :

ΔΙΕΞΟΔΟΣ – Πολιτικοσυνδικαλιστικό Αριστερό Ενωτικό Σχήμα του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου

ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ – Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Αμαρουσίου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αποκάλυψη alfavita.gr: «Τους πετούσε κλειδιά και τους έλεγε ζώα» – Καταγγελία για Διευθύντρια Λυκείου στην Αθήνα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
Ραμαζάνι: Οι ώρες προσευχής και τέλεσης θρησκευτικών καθηκόντων
Τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων κατά το Ραμαζάνι και την εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (Eid al Fitr)
Ραμαζάνι: Οι ώρες προσευχής και τέλεσης θρησκευτικών καθηκόντων
Θαλασσινά
Σαρακοστιανό τραπέζι χωρίς ρίσκο: Τα μυστικά για φρέσκα και ασφαλή θαλασσινά την Καθαρά Δευτέρα
Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ για σωστή αγορά, συντήρηση και προστασία από αλλεργίες
Σαρακοστιανό τραπέζι χωρίς ρίσκο: Τα μυστικά για φρέσκα και ασφαλή θαλασσινά την Καθαρά Δευτέρα