Σοβαρά προβλήματα με τους μόνιμους διορισμούς - Αναμένεται ακόμη η κατανομή
Τι αναφέρει ο αιρετός στο ΚΥΣΔΕ, Νεκτάριος Κορδής

Ενημερωτικό αναφορικά με τα κενά στην Εκπαίδευση, ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων, τις προσλήψεις αναπληρωτών και το ζήτημα των μόνιμων διοεισμών εξέδωσε ο αιρετός στο ΚΥΣΔΕ, Νεκτάριος Κορδής.

Αναλυτικά το ενημερωτικό ΕΔΩ

Αναφορικά με τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών επισημαίνει:

Σχετικά με το ζήτημα των μόνιμων διορισμών, η Υφυπουργός κ. Ζαχαράκη –επαναλαμβάνοντας προγενέστερες δηλώσεις της κ. Κεραμέως- δήλωσε στην ΕΡΤ1 ότι: προκειμένου να γίνουν μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών θα χρειαστεί προηγουμένως να γίνει προγραμματισμός με τρεις άξονες: νέα αποτύπωση των αναγκών στα σχολεία, καταγραφή των δημογραφικών τάσεων στο εγγύς μέλλον και βέβαια, δημοσιονομικό περιθώριο. Αφού καθοριστούν οι ανάγκες, τότε θα αποφασιστεί ο αριθμός και ο τρόπος (μοριοδότηση, ΑΣΕΠ, κλπ) των μονίμων προσλήψεων. Παράλληλα επανέλαβε ότι για τις 10.500 προσλήψεις στη Γενική Εκπαίδευση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις είχε εξαγγείλει, έχοντας όμως προϋπολογίσει 0 ευρώ για την πραγματοποίησή τους. 

Ορισμένες παρατηρήσεις επί των δηλώσεων αυτών:

  1. Επανειλημμένα η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου μιλά για καταγραφή των κενών και των εκπαιδευτικών αναγκών! Στην περίπτωση των εκπαιδευτικών οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια! Η σχολική χρονιά 2018-2019 έκλεισε με 31.300 προσλήψεις αναπληρωτών σε όλη την εκπαίδευση εκ των οποίων 9.578 στην Δευτεροβάθμια, 2.500 αποχωρήσεις εκπαιδευτικών λόγω παραίτησης. Παράλληλα την δεκαετία 2010-2019 είχαμε συνολικά 21.700 αποχωρήσεις εκπαιδευτικών από τη Δ.Ε. και 36.000 αποχωρήσεις από όλη την Εκπαίδευση! Τέλος οι φετινές 30.243 προσλήψεις, δεν αποδείχτηκαν αρκετές να καλύψουν τα σοβαρά κενά!
  2. Σχετικά με τις 4500 μόνιμες προσλήψεις στην ΕΑΕ: Αναμένονται οι προσωρινοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης και απορριπτέων για τους Εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας και ΕΕΠ από τις προκηρύξεις 2ΕΑ & 3ΕΑ του ΑΣΕΠ. Ωστόσο έχουν προκύψει πολύ σοβαρά ζητήματα:
  • Αναμένεται ακόμη η κατανομή των 4500 προσλήψεων της Ειδικής Αγωγής μεταξύ Α/θμιας-Β/θμιας-ΕΕΠ/ΕΒΠ! Με βάση τα ποσοστά προσλήψεων αναπληρωτών την τελευταία διετία, στη Δευτεροβάθμια ΕΑΕ αντιστοιχούν 1500 τουλάχιστον θέσεις!
  • Με σημερινή της ανακοίνωση η ΔΟΕ ζητά τουλάχιστον, 2.500 διορισμούς εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να καλυφθούν με όρους όχι συντεχνιακών αλλά μορφωτικών αναγκών των μαθητών, οι μόνιμες θέσεις.
  • Είναι προφανές ότι η κατανομή θα πρέπει να γίνει άμεσα και πριν την έκδοση των πινάκων του ΑΣΕΠ! Αναλογίζεται το Υπουργείο Παιδείας τις σοβαρές ευθύνες του για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κατανομής αυτής;
  • Στην πολύ κρίσιμη αυτή περίοδο το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η εκπαιδευτική κοινότητα είναι ο κοινωνικός αυτοματισμός μέσα στους κόλπους της για την κατανομή των 4500 μόνιμων προσλήψεων που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες στην ΕΑΕ! Με πνεύμα συλλογικότητας και χωρίς τη δημιουργία τετελεσμένων, πρέπει να γίνει μια όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή των θέσεων αυτών.
  • Παράλληλα δεν έχει κατατεθεί η τροπολογία για τη σύσταση οργανικών θέσεων στα Τμήματα Ένταξης και η προκήρυξη για τους νέους πίνακες πρόσληψης της Γενικής Εκπαίδευσης (προφανώς με την εφαρμογή του ν.4589/2019). Πότε θα γίνουν οι διαδικασίες αυτές;
  • Τέλος στην περίπτωση (κάτι πολύ πιθανό πλέον) που οι μόνιμοι διορισμοί δεν ολοκληρωθούν εντός του 2019 τι θα γίνει με τις πιστώσεις που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019;  Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 πάντως, δεν προβλέπει κάτι για προσλήψεις στην εκπαίδευση…
  1. Πριν λίγες ημέρες η κ. Κεραμέως είχε πει στη Βουλή για πρώτη φορά ότι εξετάζονται διορισμοί (στοχευμένες προσλήψεις τις ονόμασε) μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση! Για την κ. Υπουργό δηλαδή η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν έχει ανάγκη μόνιμων διορισμών; Να υπενθυμίσουμε ότι το 2018/19 το ποσοστό των αναπληρωτών στη Δευτεροβάθμια επί των μονίμων ήταν 14,5%! Ελπίζουμε –στο ζήτημα των μόνιμων διορισμών- να μην εισερχόμαστε –με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου- σε μια ιδιότυπη κατάσταση κοινωνικού αυτοματισμού μέσα στους κόλπους πια της Δημόσιας Εκπαίδευσης! Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό…
  2. Τέλος η κ. Ζαχαράκη για άλλη μια φορά, τόνισε σήμερα  ότι δεν βρέθηκαν πιστώσεις στον προϋπολογισμό του 2019 για τους 10.500 μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση που προβλέπονταν για το 2020 και το 2021! Συνεπώς οι 5250 θα εγγράφονταν στον προϋπολογισμό του 2020 (το προσχέδιο του οποίου προβλέπει 0 ευρώ) και οι υπόλοιποι 5250 στον αντίστοιχο του 2021!

Διαβάστε ακόμα:

Επιστολή ΔΟΕ σε Κεραμέως-Ζαχαράκη για τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή

 

σχετικά άρθρα

«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Δείτε αναλυτικά τις διατάξεις του νέου εκπαιδευτικού νομοσχεδίου
«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας