keraia kinitis
Γονείς και εκπαιδευτικοί εκφράζουν την αγωνία τους και ζητούν την απομάκρυνση των κεραιών

Τη βοήθεια του δήμου ζητούν οι γονείς των μαθητών του 102ου δημοτικού σχολείου Αθηνών, οι οποίοι ανησυχούν για τις συνέπειες στην υγεία των παιδιών από Σταθμό Βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 15 μέτρων από το σχολείο. Γονείς και εκπαιδευτικοί εκφράζουν την αγωνία τους και ζητούν την απομάκρυνση των κεραιών. Το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

«Ο Σταθμός Βάσης είναι πολύ κοντά στο σχολείο και τα παιδιά βρίσκονται στο χώρο 6 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα. Ανησυχούμε όλοι πολύ» λέει στον Αθήνα 9.84, ο έφορος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 102ου δημοτικού σχολείου Αθηνών Παναγιώτης Σαλαπάτας. «Ζητάμε από τον δήμο Αθηναίων τη βοήθειά του, τόσο για  να ενημερωθούμε έγκυρα αν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ή αν τα επιτρεπόμενα όρια έκθεσης υπερβαίνονται, αν πρέπει να απομακρυνθούν οι κεραίες. Τα επίπεδα εκπεμπόμενης ακτινοβολίας επίσης αυξάνονται συνεχώς λόγω των αυξημένων αναγκών του δικτύου αλλά και λόγω της χρήσης νέων πιο γρήγορων τεχνολογιών εκπομπής. Σύμφωνα με έρευνα που κάναμε μόνοι μας, ο Σταθμός Βάσης δεν είναι παράνομος ωστόσο θέλουμε να διασφαλίσουμε την υγεία των παιδιών μας. Οι αρμόδιοι από τον δήμο μας υποσχέθηκαν ότι το θέμα θα διερευνηθεί».

Οι επιστημονική γνώση είναι ελλιπής

Η επικρατούσα επιστημονική άποψη η οποία υιοθετείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), για την ακτινοβολία που εκπέμπεται από τους Σταθμούς Βάσης κινητής τηλεφωνίας είναι ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για το ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Συνεχίζονται ωστόσο οι επιστημονικές μελέτες. Παράλληλα οι παλμικές ασύρματες ακτινοβολίες που εκπέμπονται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας συνδέονται από πολλούς επιστήμονες με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αυτισμού, υπερκινητικότητας, συνδρόμου έλλειψης προσοχής κ.α.

Ο νόμος

Η νομοθεσία στην Ελλάδα επιτρέπει την εγκατάσταση κεραιών δίπλα σε σχολεία  αρκεί να μην υπερβαίνονται το 60% των επιτρεπόμενων ορίων. Ο ισχύων σήμερα νόμος δεν καθορίζει ένα όριο ελάχιστης απόστασης κεραιών από σχολεία, νοσοκομεία κλπ, αλλά απλά καθορίζει πως αν η κεραία είναι σε απόσταση ως 300 μέτρα από ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού πρέπει τα όρια έκθεσης του κοινού να μην ξεπερνούν το 60% των καθορισμένων τιμών. Ταυτόχρονα απαγορεύει την εγκατάσταση κεραίας πάνω σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, γηροκομεία και νοσοκομεία.

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων διαβάζουμε για τις επιπτώσεις στην υγεία από την  ακτινοβολία των σταθμών βάσης της κινητής τηλεφωνίας:

Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ΡΣ, που εκπέμπονται από τις κεραίες των σταθμών βάσης διαδίδονται στον ελεύθερο χώρο. Όπως σε κάθε περίπτωση διάδοσης ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια μειώνεται δραστικά με την απομάκρυνση από την κεραία. Συνεπώς, τα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ΡΣ στο έδαφος είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά κοντά στην κεραία ή στο υψομετρικό επίπεδο της κεραίας. Στην πραγματικότητα οι μετρήσεις που διεξάγονται στην κοντινή περιοχή των σταθμών βάσης κινητών επικοινωνιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, έχουν επιβεβαιώσει ότι η ακτινοβολία στο επίπεδο του εδάφους είναι συνήθως χιλιάδες φορές χαμηλότερη από τα επίπεδα αποδεκτής έκθεσης που προτείνονται στις οδηγίες για τον περιορισμό της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ΡΣ.

Πηγή: athina984.gr / Καλλιόπη Ασλανίδου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε - Τι αλλάζει

Το νέο σήμα που μπαίνει στους δρόμους – Τι σημαίνει η πινακίδα με το λουλούδι;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Συνάντηση Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Πανεπιστημίου Yale για το κοινό μεταπτυχιακό με το ΕΚΠΑ
Στρατηγική συμμαχία για την παιδεία και το περιβάλλον: Συνάντηση Μητσοτάκη με την Πρόεδρο του Yale
Συνάντηση Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Πανεπιστημίου Yale για το κοινό μεταπτυχιακό με το ΕΚΠΑ
μυκονος
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για εκπαιδευτικό από το ΓΕΛ Μυκόνου – Αποχωρούν οι καθηγητές ο ένας μετά τον άλλον από το νησί
Σοβαρές καταγγελίες κατά εκπαιδευτικού στη Μύκονο – Ένα κλίμα φόβου και καταπίεσης στο λύκειο του νησιού
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για εκπαιδευτικό από το ΓΕΛ Μυκόνου – Αποχωρούν οι καθηγητές ο ένας μετά τον άλλον από το νησί