Μπορεί ο συνοδός μαθητή (νήπιο) να είναι ανήλικο άτομο;
Τι προβλέπει ο νόμος - Γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Μπορεί ο συνοδός μαθητή (νήπιο) να είναι ανήλικο άτομο; Αυτό το ερώτημα υποβλήθηκε στις 16/10/2017 στο Νομικού Συμβούλιο του Κράτους.

Η σχετική γνωμοδότηση που βασίστηκε και στο ΠΔ 79/2017, αναφέρει σχετικά:

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ αριθ. 34/2018, γνωμοδότησή του, απαντά σε ερώτημα που υποβλήθηκε από το Τμήμα Μαθητικής Μέριμνας και Σχολικής  Ζωής του ΥΠ.Π.ΕΘ για το αν ο συνοδός  μαθητή( νηπίου), για την προσέλευση  στο σχολείο και την αποχώρηση από αυτό, μπορεί να είναι ανήλικο άτομο. 

Γνωμοδότηση του ΝΣΚ:

α) Δεν επιτρέπεται να ορισθεί, από γονέα ή κηδεμόνα μαθητή νηπιαγωγείου ότι, το πρόσωπο που θα συνοδεύει το νήπιο κατά την προσέλευση και αποχώρηση αυτού, προς και από το νηπιαγωγείο, θα είναι άλλος μαθητής του δημοτικού (ανήλικος).

β) Εφόσον ο γονέας αρνείται να συνοδεύει και να παραλαμβάνει ο ίδιος ή άλλος ενήλικος, το νήπιο από το νηπιαγωγείο και αυτό συνοδεύεται και παραλαμβάνεται από άλλο ανήλικο μαθητή, πρέπει να ενημερωθούν οι αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές, προς αποτροπή κινδύνων και προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1532 του Α.Κ. και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου.

Δείτε εδώ αναλυτικά ολόκληρη τη γνωμοδότηση

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Εξωτερικών: Στηρίζουμε την ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων
Υπουργείο Εξωτερικών: Στηρίζουμε την ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων
Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων - Προηγήθηκε το «βέτο» στην ένταξη της...
Υπουργείο Εξωτερικών: Στηρίζουμε την ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων