Εμείς οι Τυχεροί… οι Αναπληρωτές
12 χρόνια σκλάβος ενός εκπαιδευτικού συστήματος

Και η σχολική χρονιά αρχίζει....    σε λίγο ντε το ξέρω…  μη σκοτώνεστε για το ποιος θα πρωτομπεί στις αίθουσες να κάνει μάθημα...!!

Με αφορμή αυτό που μου είπε μία καλή συνάδελφος πριν λίγο σε συζήτηση.... ότι ο δικός μας αγώνας, εμάς των αναπληρωτών, είναι ακόμα πιο δύσκολος από άλλων σκέφτηκα όλα τα παρακάτω.....!

Πολλές φορές δυστυχώς τον αγώνα μας, τον κάνουν ακόμα πιο δύσκολο ορισμένοι «συνάδελφοι». Κάποιοι από αυτούς είναι σε θέσεις "απλών εκπαιδευτικών". Άλλοι πάλι είναι σε  διευθυντικές θέσεις, κι επειδή ορισμένοι από αυτούς λόγω συνήθειας χρόνων το έχουν ξεχάσει, (και για λογαριασμό όλων των διδασκόντων) τους θυμίζουμε ότι είναι κι αυτοί απλοί συνάδελφοι κατά τ ‘άλλα, και κάποιοι μέρα μπορεί να γίνουν πάλι τέτοιοι!

Επίσης πολλή αγάπη να στείλουμε σε όλους εκείνους τους συναδέλφους που μας θυμίζουν με κάθε τρόπο πως δεν είμαστε σαν αυτούς…..   Απλώς δεν καταλαβαίνουν πως στην πραγματικότητα είναι καλό το ότι δεν είμαστε σαν αυτούς και θα είναι τραγικό αν γίνουμε στο μέλλον σαν αυτούς απλώς και μόνο επειδή θα γίνουμε ίσως μόνιμοι!! Πολλοί από αυτούς τους αξιαγάπητους «συναδέλφους» έχουν ξεχάσει εδώ πώς ήταν όταν ήταν αναπληρωτές οι ίδιοι ή απλώς δεν υπήρξαν ποτέ τέτοιοι γιατί η τύχη δεν τους το είχε ποτέ φυλαγμένο!!

Κι ερχόμαστε στο σχιζοφρενικό χαρακτηριστικό του κάδου μας (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια μαζί πορεύονται σε αυτήν την αθλιότητα, ωστόσο η εμπειρία μου είναι από τη Δευτεροβάθμια). Ο ίδιος ο κλάδος έχει κατηγοριοποιήσει τους πάντες σε Πρώτους, Δεύτερους, Τρίτους, ίσως Τέταρτους και βέβαια... τελευταίους!!
Για να μην παρεξηγηθώ, έχω στο νου μου πολλούς άψογους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ και συναδέλφους από κάθε κατηγορία! Αναφέρομαι μόνο στους "απαίδευτους" εκπαιδευτικούς κάθε κατηγορίας συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας!!!!

Ξεκινάμε από αυτούς που έχουν οργανικές θέσεις στο σχολείο που τοποθετείσαι. Αυτοί είναι ή το παίζουν παλιοί (οι άρχοντες του σκότους.... αυτοί διοικούν.... αυτοί γνωρίζουν… αυτοί ελέγχουν και κινούν τα νήματα…. Κινούν πολλές φορές ακόμα και τον διευθυντή της σχολικής μονάδας. Είναι αυτοί στους οποίους όλοι πρέπει να υπακούνε.... να υποκλίνονται… και Θεός φυλάξει μη διανοηθείς να αντιδράσεις ή να αποδείξεις την κενότητά τους...!!!).

Περνάμε στους μόλις τοποθετημένους στη σχολική μονάδα... είναι νέοι εδώ (ναι αλλά είναι παλιοί στο χώρο, οπότε πρίγκιπες του μεσονυκτίου αυτοί τώρα... έκπτωτοι άρχοντες από εκεί που ήταν....!!! Νιώθουν τουλάχιστον άβολα μιας και οι άλλοι τους περιεργάζονται μέχρι να καταλάβουν τι καπνό φουμάρουν… έτσι πρέπει…  έτσι δεν έκαναν κι αυτοί σε άλλους παλιότερα…;;;)

Μετά οι αποσπασμένοι..... (έχουν την αντιμετώπιση τύπου: "Από που στο διάολο μας ήρθε αυτός/αυτή και τι θέλει τώρα ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ";;;;; (ένα σχολείο, βλέπεις, είναι τσιφλίκι των παλιών!! Κι ας είναι παλιοί οι αποσπασμένοι….  "εδώ είναι καινούργιοι και άρα θα υπακούν στους προηγούμενους... άσε που έχουν κι απαιτήσεις στα μαθήματα  κάποιοι.... άκου εκεί κάτι πράματα...!!!! Τολμάνε να ζητήσουν συγκεκριμένα αντικείμενα;;;;;;  Καλό και τούτο....ακούγεται σαν πετυχημένο ανέκδοτο)!!

Περνάμε Τέλος στους αναπληρωτές.....

Σε ποιους;;;;;;

(Α, ναι μωρέ και λέγαμε τι λείπει…τι λείπει;;;;;    τι λείπει για να μπορέσει να δουλέψει το σχολείο μας…;;; Το κάθε σχολείο!!!!! Επιτέλους ήρθαν κι αυτοί αρκετά νωρίς μη μας ζαλίζουν τον έρωτα και χρειαστεί να αλλάξουμε αργότερα το πρόγραμμα του σχολείου εξαιτίας τους… έλεος πια με δαύτους!!  Και στην τελική γιατί τους ρωτάτε μωρέ παιδιά πόσα χρόνια είναι στην εκπαίδευση.....;;;;; Τι μας νοιάζει;;; Αφού δεν παίζει ρόλο...!

Κι άλλωστε 10...   12...  15 χρόνια κι αν είναι κάποιος ως τέτοιος...... (δε θέλω καν να πω τη λέξη "αναπληρωτής"... βρωμιά είναι στα χείλη μου.... μίασμα, ντροπή να είσαι αυτό το πράγμα…) για το σύστημα η πραγματική προϋπηρεσία τους είναι πολύ λιγότερη!! Για ποιο λόγο;;;; γιατί στον μόνιμο χρεώνονται κανονικά οι μήνες των καλοκαιριών κι ας κάνουν κάθε καλοκαίρι 1 μέρα υπηρεσίας!! Ναι… μία μέρα… και χρεώνεσαι κατά 100% τα μόρια των σχολίων ενώ οι αναπληρωτές… αν ποτέ διοριστούν θα έχουν μαζέψει από κάθε χρόνο τα 10/12 ή 9 /12 ή……   4/12 των μορίων κάθε σχολείου. Για τους αναπληρωτές όμως η κάθε μέρα προϋπηρεσίας μετράει ΑΛΛΙΩΣ... μετατρέπεται σε εάν δεκαδικό αριθμό και γίνεται μόρια σε πίνακες εδώ και πολλά χρόνια!! Δεν έχουν θερινές υπηρεσίες βλέπεις… διότι είναι τυχεροί......δεν αγχώνονται για το ποια μέρα του Ιουλίου ή του Αυγούστου θα πρέπει να κάνουν ΜΙΑ ΜΕΡΑ υπηρεσία οι τυχεροί!! Οι τυχεροί!

Είναι ξέγνοιαστοι ρε αδερφέ…

Τι κι αν έχουν μπει στο Ταμείο ανεργίας και έχουν το άγχος της επόμενης χρονιάς…;; Για όλες τις άλλες κατηγορίες απλώς κάνουν διακοπές ΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ...!!

Καλή σχολική χρονιά σε όλους… Παιδιά και Κηδεμόνες τους, Εκπαιδευτικούς και κηδεμόνες τους και σε όλους τους Αναπληρωτές με φίλους και εχθρούς τους… !!!!

Πενίδης Δημήτρης,

(ένας από τους χιλιάδες Αναπληρωτές, τους Τυχερούς αυτού του ωραίου και δίκαιου εκπαιδευτικού συστήματος εδώ και πολλά χρόνια. Εγώ μόνο 12 από τα πολλά συνολικά χρόνια που ισχύει αυτό το σύστημα.  Θυμίζει ταινία τώρα που το σκέφτομαι…. «12 χρόνια σκλάβος ενός συστήματος»…)

σχετικά άρθρα

«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Δείτε αναλυτικά τις διατάξεις του νέου εκπαιδευτικού νομοσχεδίου
«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας