Μη έγκριση του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας του ΕΠΑΛ Καραδαμύλων το σχολικό έτος 2019-2020
Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε ομόφωνα να αποσταλεί ένα έγγραφο προς όλα τα αρμόδια όργανα με αίτημα την έγκριση του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών

Στα Καρδάμυλα, σήμερα, Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 12:30 μμ. στο γραφείο της Διευθύντριας του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων κ. Καστάνια Αρτέμιδος συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων με θέμα: «Mη έγκριση του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας Β’ τάξης του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων το σχολικό έτος 2019-2020».

Η Διευθύντρια αφού αναφέρθηκε στο έγγραφο με υπ’ αρ. πρωτ. 134161/Υ2/30-8-2019 «Έγκριση κατ’ εξαίρεση για το σχολικό έτος 2019-2020 της λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ»,  έδωσε το λόγο στα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων μετά από διεξοδική συζήτηση, αποφάσισε ομόφωνα να αποσταλεί ένα έγγραφο προς όλα τα αρμόδια όργανα (διοικητικά – συνδικαλιστικά – τοπικούς φορείς) με αίτημα την έγκριση του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ’ αρ. Φ12/134664/Δ4/8-8-2017 υπουργική απόφαση άρθρο 1 παρ. 4.  Σ’ αυτή την απόφαση ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων κατέληξε για όλους τους παρακάτω λόγους:

 1. Το σχολείο μας είναι ένα μικρό περιφερειακό σχολείο το οποίο απέχει 30 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Σε σύνολο 10 μαθητών της Α’ τάξης, δήλωσε προτίμηση για τον τομέα Διοίκησης και Οικονομίας μία μόνο μαθήτρια, η οποία μάλιστα δεν διαμένει στα Καρδάμυλα αλλά μετακινείται από το χωριό Συκιάδα. Είναι πολύ πιθανό η απόφαση της μη έγκρισης του τομέα να οδηγήσει τη συγκεκριμένη μαθήτρια στην αλλαγή σχολικής μονάδας, αφού ο κοντινότερος τομέας λειτουργεί στο ΕΠΑΛ Βροντάδου. Η απώλεια έστω και ενός μαθητή για ένα μικρό σχολείο όπως το δικό μας, ίσως δε φαίνεται τόσο σημαντική στους αρμόδιους φορείς, όταν υπερισχύει μόνο το οικονομικό κριτήριο και η καθαρή σχέση «κόστους – οφέλους».
   
 2. Σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία είναι διάχυτη πλέον η ανησυχία για την τύχη των μικρών περιφερειακών μας σχολείων. Έτσι, λοιπόν, έχουν γίνει σταδιακά διάφορες ενέργειες, ώστε να παραμείνουν τα σχολεία μας ανοιχτά, είτε με τη μορφή κοινωνικών αγώνων, είτε με την παροχή διαφόρων κινήτρων, ιδιαίτερα στους μαθητές που διαμένουν εκτός Καρδαμύλων. Η μη έγκριση του τομέα ακυρώνει λοιπόν όλες τις συλλογικές προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με στόχο την αύξηση του μαθητικού μας δυναμικού.
   
 3. Για τις μικρές νησιωτικές παραμεθόριες κοινωνίες το σχολείο συνιστά συνεκτικό παράγοντα και σημαντικότατο λόγο ανάσχεσης της δημογραφικής αποψίλωσης των περιοχών. Για εμάς η μετακίνηση έστω και ενός μαθητή ή μιας οικογένειας προς την πόλη μας φέρνει πιο κοντά στην ερήμωση, στον οικονομικό και πολιτιστικό μαρασμό όχι μόνο των Καρδαμύλων, αλλά και ευρύτερα της Β. Χίου. Η μη έγκριση του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας τη φετινή χρονιά, τον οδηγεί ουσιαστικά στην κατάργησή του, εφ’ όσον θα κυριαρχεί η αβεβαιότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης για τους μαθητές και τις οικογένειες των επόμενων σχολικών ετών. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η λειτουργία ενός μόνο τομέα στο σχολείο μας, χωρίς καμία δεύτερη επιλογή, δεν αποτελεί συμφέρουσα λύση για κανέναν!
   
 4. Ο Σύλλογος Διδασκόντων αναφέρθηκε, επίσης για πολλοστή φορά, στη μεγάλη χιλιομετρική απόσταση των Καρδαμύλων και των γύρω χωριών από την πρωτεύουσα, στους κινδύνους που εγκυμονεί το οδικό δίκτυο ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο, στην οργανικότητα των εκπαιδευτικών που διδάσκουν τα αντίστοιχα μαθήματα ειδικοτήτων και στην ύπαρξη της απαιτούμενης κτιριακής και εργαστηριακής υποδομής.
   
 5. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι θέμα αριθμών! Εφ’ όσον προβεβλημένοι στόχοι της Κεντρικής Διοίκησης είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση των νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών και εφ’ όσον η λειτουργία αυτών των σχολικών μονάδων σχετίζεται άμεσα με την παραμονή ενεργού παραγωγικού πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή της Β. Χίου, θεωρούμε ότι η λήψη απόφασης από το Υπουργείο για έγκριση των τμημάτων ανεξάρτητα από των αριθμό των φοιτούντων μαθητών θα είναι πραγματικά εναρμονισμένη με όλους τους παραπάνω στόχους.

Για το Σύλλογο Διδασκόντων του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων

Η Διευθύντρια

Καστάνια Άρτεμις

Διαβάστε Επίσης:
 

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

 

Παν.Αιγαίου: Έκπτωση σε σεμινάρια Σχολική Ψυχολογίας ή Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

 

ΒΡΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

 

 

 

σχετικά άρθρα

Πάτρα: Καταγγελίες για συνωστισμό φοιτητών στα λεωφορεία - Ζητά περισσότερα δρομολόγια η πρυτανεία
Πάτρα: Καταγγελίες για συνωστισμό φοιτητών στα λεωφορεία - Ζητά περισσότερα δρομολόγια η πρυτανεία
Παρέμβαση της πρυτανείας για την αύξηση των δρομολογίων του ΚΤΕΛ προς το Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά από καταγγελίες φοιτητών για συνωστισμό εν μέσω...
Πάτρα: Καταγγελίες για συνωστισμό φοιτητών στα λεωφορεία - Ζητά περισσότερα δρομολόγια η πρυτανεία
Επαναληπτικές πανελλαδικές 2020: Σήμερα ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων
Επαναληπτικές πανελλαδικές 2020: Σήμερα ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων
Όλοι οι υποψήφιοι των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων των ΓΕΛ θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας
Επαναληπτικές πανελλαδικές 2020: Σήμερα ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων
Διευθυντές Εκπαίδευσης Τρικάλων: «Οι μαθητές/τριες πιο ασφαλείς στα σχολεία παρά εκτός αυτών»
Διευθυντές Εκπαίδευσης Τρικάλων: «Οι μαθητές/τριες πιο ασφαλείς στα σχολεία παρά εκτός αυτών»
Σαφές μήνυμα για την ασφάλεια των μαθητών και μαθητριών των Τρικάλων εντός των διδακτηρίων, ήταν το αποτέλεσμα της ευρείας συνάντησης στο Δημαρχείο...
Διευθυντές Εκπαίδευσης Τρικάλων: «Οι μαθητές/τριες πιο ασφαλείς στα σχολεία παρά εκτός αυτών»