Μαθητές σε ΣΜΕΑΕ: Τι ισχύει για τα προσωπικά δεδομένα
Αναλυτικά

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Τι προβλέπεται για τους μαθητές σε ΣΜΕΑΕ, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

Πιο αναλυτικά:

Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 15894/Γ6-14/2/2006  Εγκύκλιο της Διεύθυνσης ΕΑΕ του Υπουργείου Παιδείας:

Αθήνα 14/2/2006

Αρ. Πρωτ: 15894/Γ6

ΠΡΟΣ Σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (δια των διευθύνσεων εκπ/σης)

ΘΕΜΑ: ΦΑΚΕΛΟΙ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και των προσωπικών του δεδομένων, οι ατομικοί φάκελοι των μαθητών των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.) και των τμημάτων ένταξης ( ΤΕ), οι οποίοι περιέχουν κοινωνικά ιστορικά, γνωματεύσεις, αξιολογήσεις, εκθέσεις τα οποία στοιχεία χαρακτηρίζονται απόρρητα, φυλάσσονται σε ασφαλή χώρο από το διευθυντή του σχολείου και ως εκ τούτου δεν ανακοινώνονται σε τρίτους. Το ίδιο ισχύει και για τις γνωματεύσεις ειδικών μαθησιακών δυσκολιών που κατατίθενται στα γενικά σχολεία. Την ευθύνη της ανακοίνωσης στοιχείων σε γονείς ή σε συνεργαζόμενες υπηρεσίες καθώς και της σύνταξης εκθέσεων έχει ο αρμόδιος ειδικός (ψυχολόγος, εκπαιδευτικός, κοινωνικός λειτουργός, λογοθεραπευτής κλπ ) για το αντικείμενο του.

Οι εκπαιδευόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση σε Σ.Μ.ΕΑ. οφείλουν να ζητούν την ενημέρωση για τους μαθητές από τον αρμόδιο επόπτη τους. Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται στη διάθεση τους το περιεχόμενο των φακέλων.

Τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων ενημερώνονται από τον ατομικό φάκελο του μαθητή ή από το διευθυντή του σχολείου με την επισήμανση ότι τα στοιχεία αυτά εμπίπτουν στα προσωπικά δεδομένα. Όταν όμως πρόκειται να χρησιμοποιήσουν στοιχεία του μαθητή για ερευνητικούς ή άλλους λόγους που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του σχολείου, πρέπει να γίνεται ανώνυμα, σε συνεννόηση με τη διεπιστημονική ομάδα και να έχουν την έγκριση του αρμόδιου ειδικού που έχει κάνει την αξιολόγηση και τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή του σχολείου.

Σε περίπτωση που χρειάζεται να σταλούν εκθέσεις σε αρμόδιες υπηρεσίες, αυτές συντάσσονται από τους ειδικούς μετά από αίτηση γονέων στο διευθυντή του σχολείου, εκτός από ειδικές περιπτώσεις που δεν χρειάζεται να είναι ενήμερος ο γονέας π.χ. προς την Εισαγγελία Ανηλίκων για κακοποίηση παιδιού. Οι εκθέσεις διαβιβάζονται από το διευθυντή του σχολείου.

Εκθέσεις προς τους γονείς δεν αποστέλλονται παρά μόνον μετά από αίτηση τους και διαβιβάζονται μέσω του διευθυντή του σχολείου.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Παρκαρισμένα αμάξια επιτέθηκαν στην ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣ στη Πανόρμου

Ανοίγουν τα σχολεία πριν το τέλος Μαρτίου - Νέες ανακοινώσεις

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές 2021: Τι ισχύει για όσους χτυπήσουν το χέρι τους και ΑμΕΑ
Πανελλαδικές 2021: Τι ισχύει για όσους χτυπήσουν το χέρι τους και ΑμΕΑ
Πανελλήνιες-Πανελλαδικές 2021: Ποιοι εξετάζονται προφορικά - Πότε προβλέπεται συμμετοχή στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις για υποψήφιους που...
Πανελλαδικές 2021: Τι ισχύει για όσους χτυπήσουν το χέρι τους και ΑμΕΑ