Για την αναστολή της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης σε 13 Δήμους
ΣΕΠΕ Αιγάλεω

αίριο πλήγμα στην προσχολική εκπαίδευση και γενικότερα στην εκπαίδευση φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ μεσούντος του Αυγούστου με την έκδοση ΚΥΑ (ΚΟΙΝΉ ΥΠΟΥΡΓΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ) σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται και μετατίθεται για την επόμενη χρονιά η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση σε 13 Δήμους από το σύνολο των 116 Δήμων στους οποίους είχε νομοθετηθεί (με βάση το νόμο 4521/2018) η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης από το σχολικό έτος 2019 – 2020.

Το γεγονός δεν ξάφνιασε κανέναν απ όσους είμαστε σε αναμονή γιατί από τη μια το πρόγραμμα της ΝΔ στο οποίο δεν αναφέρει πουθενά το νηπιαγωγείο από την άλλη οι συντονισμένες κινήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Α .Συνάντηση κατά αρχάς με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ , που βρίσκονται στον ίδιο ιδεολογικό φορέα και σε συμπόρευση με ΕΕ και ΟΟΣΑ, επιδιώκουν την αναστολή της εφαρμογής της δίχρονης όπου ισχύει και την εφαρμογή παράλληλου  δικτύου νηπιαγωγείων- παιδικών σταθμών, για να συνεχίσουν να αλώνουν τον χώρο της προσχολικής αγωγής με τα vouchers και τα τροφεία και έχοντας μετατρέψει σε εμπορεύσιμο είδος το δημόσιο δικαίωμα για προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση ενώ στον πυρήνα των επιδιώξεων βρίσκεται το αυτόνομο και αυτοχρηματοδοτούμενο σχολείο.

Β. Συντονισμένη επικοινωνιακή τακτική με την οποία γνωστοποιούσαν ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα έχουν θέση και δομές και όχι σε νηπιαγωγεία.

Σε συνέχεια της επικοινωνιακής τακτικής η ηγεσία του υπουργείου παιδείας, συναντήθηκε με τη ΔΟΕ (17/7/2019) όπου διοχέτευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα γινόταν αναστολή σε 40 δήμους οι οποίοι στη συνέχεια έγιναν 25 που με τις ισχυρές παρεμβάσεις των συλλόγων μειώθηκαν σε 13.Η επικοινωνιακή λογική ήταν , επικοινωνώ το μεγαλύτερο κακό έτσι ώστε όταν καταλήξω στο μικρότερο να έχουν αμβλυνθεί οι αντιδράσεις.

Λοιπόν όχι, η εκπαιδευτική κοινότητα δεν σκοπεύει να δεχτεί καμιά έκπτωση ακόμα κι αν η αναστολή αφορούσε έναν μόνο Δήμο. Οι Δημοτικές αρχές γνώριζαν το νόμο και έπρεπε να έχουν μεριμνήσει για τα κτίρια στα οποία θα στεγάζονταν τα νηπιαγωγεία. Οι Δημοτικές αρχές που δεν το έκαναν πρέπει να λογοδοτήσουν για την ολιγωρία τους ιδιαίτερα από τη στιγμή που σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΙΘ υπάρχουν δεσμευμένα κονδύλια τόσο για την τοποθέτηση και τον εξοπλισμό των απαιτούμενων αιθουσών όσο και για τις αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών νηπιαγωγών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης στο επόμενο σχολικό έτος (2019 – 2020).

Η εφαρμογή της ΚΥΑ με όλους τους δήμους οι οποίοι επρόκειτο να εφαρμόσουν τη δίχρονη είναι το λιγότερα που μπορούμε να δεχτούμε μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2019-2029. Τα παιδιά είναι γραμμένα στο Δημόσιο νηπιαγωγείο από το Μάιο και σύμφωνα με το νόμο είναι περασμένα στο my school. Η εκπαίδευσή τους είναι στην ευθύνη του υπουργείου παιδείας και αυτό είναι θα υπόλογο απέναντι στα παιδιά και στους γονείς τους αν δεν την αναλάβει.

Αν ακολουθήσει άλλο δρόμο θα δείξει τεράστια αφερεγγυότητα στην κοινωνία θα αποδειχτεί μικρό και λιγότερο των περιστάσεων. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να δοθεί κάποιο είδος κουπονιού σε παιδιά που έχουν γραφτεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση, έστω κι αν την τελευταία στιγμή πετιούνται έξω απ αυτήν.

Απαιτούμε από τη ΔΟΕ να πράξει για τους 13 Δήμους ανάλογα με αυτό που έπραξε για τους 12 που τελικά ενώ σχεδιαζόταν να εξαιρεθούν η εξαίρεση δεν έγινε εφικτή λόγω των συντονισμένων αντιδράσεων των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας.

Αν αρχίσουν οι Δήμοι να μπαινοβγαίνουν στη δίχρονη κατά το δοκούν των Δημάρχων, πράγμα για το οποίο έχει τεράστιες ευθύνες η προηγούμενη κυβέρνηση ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για να αμφισβητεί ο κάθε Δήμαρχος την εκπαίδευση και να την προσαρμόζει ανάλογα με το κτιριακό καθεστώς του Δήμου του. Δεν είναι τυχαίο ότι η αναστολή έχει γίνει σε όλους τους δήμους της Β Αθήνας και μάλιστα χωρίς αιτιολογία (με το έτσι θέλω των Δημάρχων που το υπουργείο ικανοποίησε) αφού εκεί είναι το Βασίλειο του προέδρου της ΚΕΔΕ και εκεί ανθίζουν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία που περιμένουν πελάτες. Η αναστολή έγινε στους δήμους παρά την τεράστια προσπάθεια των συλλόγων εκπαιδευτικών Π.Ε στον οποίο κάθε δήμος υπάγεται.

Απαιτούμε από τη ΔΟΕ στο αμέσως επόμενο διάστημα να σημάνει συναγερμό σε όλους τους συλλόγους έτσι ώστε στο χρόνο που μένει να μπουν οι αίθουσες για να εφαρμοστεί η δίχρονη σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Απαιτούμε Να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση σύμφωνα με τις διεκδικήσεις του κλάδου.

14 χρονη υποχρεωτική ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ Εκπαίδευση με (Ενιαίο 12χρονο σχολείο και 2χρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση στο Δημόσιο νηπιαγωγείο).

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

σχετικά άρθρα